εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγριογούρουνα στη Θεσσαλία

0 comments

 Σταθερή αύξηση του πληθυσμού του αγριόχοιρου σε όλη τη Θεσσαλία καταγράφουν τα αποτελέσματα του προγράμματος που υλοποίησε η Ζ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας με θέμα: «Διαρκής καταγραφή της ετήσιας κάρπωσης αγριόχοιρων στη Θεσσαλία και επίδραση της θήρας στις αναλογίες φύλων και ηλικιών στους πληθυσμούς του αγριόχοιρου».

Η διάρκεια του προγράμματος ήταν 9 έτη (2003-2012) και η διοίκηση της Ομοσπονδίας προχώρησε στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων για την κυνηγετική περίοδο 2011-2012.
Ωστόσο, παρά το γεγονός της γενικότερης αύξησης του πληθυσμού του αγριόχοιρου στη Θεσσαλία η ανάλυση της κάρπωσης για όλη τη διάρκεια του προγράμματος (9 έτη), όσον αφορά ηλικίες και φύλο των θηρευμένων ζώων, φαίνεται ότι υπάρχει μια μη ορθολογική κατανομή της κάρπωσης των αγριόχοιρων που δεν συνάδει με τους κανόνες της ορθολογικής διαχείρισης του αγριόχοιρου που προστάζουν τη θήρευση των ζώων της ετήσιας αναπαραγωγής και όχι των ώριμων θηλυκών, τα οποία και αποτελούν το αναπαραγόμενο κεφάλαιο. 
Εάν το ποσοστό (34,1%) κάρπωσης των θηλυκών ζώων άνω του έτους (δηλαδή των άμεσα αναπαραγωγικών ζώων) ήταν αντιστρόφως ανάλογο με το ποσοστό (17,6%) κάρπωσης των ζώων κάτω του έτους τότε ο πληθυσμός του αγριόχοιρου στη Θεσσαλία θα είχε ακόμη πιο έντονα αυξητική τάση. 
Σύμφωνα με την έρευνα, το μεγάλο ποσοστό κάρπωσης των αρσενικών άνω του έτους μας δείχνει δύο πράγματα: 
1. Τα αρσενικά του ενός – δύο χρόνων είναι πιο ευάλωτα στη θήρα και είναι ουσιαστικά αυτά που αποτελούν και τη συνήθη κάρπωση των γουρουνοκυνηγών και αυτό γιατί αυτά τα ζώα μόλις έχουν εκδιωχθεί από τη μητέρα τους, δεν έχουν την προστασία και τις γνώσεις της αγέλης των θηλυκών, δεν έχουν αποκτήσει ακόμη εμπειρίες και γνώσεις και μοιραία πέφτουν εύκολα στην «τσάντα» του κυνηγού. 
2. Υπάρχει σαφής προτίμηση των κυνηγών προς τα αρσενικά και κυρίως τα μεγάλα αρσενικά (μονιάδες). Φαίνεται δηλαδή η φυσική έλξη του ανθρώπου κυνηγού προς το μεγάλο θήραμα, το «τρόπαιο» και την πρόκληση της αναμέτρησης με τον δυνατό αντίπαλο. 
Όπως συμβαίνει πάντα, όταν υπάρχει αύξηση ενός θηράματος αυτόματα αυξάνονται και οι κυνηγοί του συγκεκριμένου θηράματος. Αυξήθηκαν οι οργανωμένες ομάδες γουρουνοκυνηγών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλία και φυσικά οι κυνηγοί που ασχολήθηκαν οργανωμένα με τη θήρα του αγριόχοιρου έστω και μια φορά ανά κυνηγετική περίοδο.
Παρά το ότι υπάρχει μια γενική μείωση των κυνηγών στη Θεσσαλία, οι γουρουνοκυνηγοί και αριθμητικά και ποσοστιαία παρουσιάζουν μία σταθερή αύξηση. Όμως παρά την αύξηση των γουρουνοκυνηγών, η ανάπτυξη του πληθυσμού των αγριόχοιρων και φυσικά η κάρπωσή τους, είναι τέτοια που όχι μόνο δεν μειώθηκε το μερίδιο των γουρουνοκυνηγών αλλά αυξήθηκε σημαντικότατα και έφτασε, την κυνηγετική περίοδο 2011-12, τους 4 θηρευμένους αγριόχοιρους ανά κυνηγό στη Θεσσαλία ως μέσο όρο».
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Κυνηγών «τα στοιχεία της μελέτης επιβεβαιώνουν πλέον με αριθμούς, αυτό που σιγοψιθυρίζονταν πριν από μια δεκαετία και που τώρα είναι γενική διαπίστωση στη Θεσσαλία, δηλαδή τη σημαντική αύξηση των αγριόχοιρων. Στο χέρι μας είναι πλέον να διαχειριστούμε σωστά αυτή την κατάσταση έτσι ώστε οι αγριόχοιροι να συνεχίσουν να υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς και να δίνουν συγκινήσεις στους ανθρώπους που ασχολούνται με τη θήρα τους».