εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Oι Προοπτικές για το Διεθνές Εμπόριο

0 comments

 

 
Με τη διεξαγωγή και τη συμπλήρωση του Γύρου της Ντόχα θα δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη του εμπορίου, όπως και ισχυρή τόνωση στον σημερινό, αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών. 
 
 
 
Παράλληλα διεξάγονται και διμερείς διαπραγματεύσεις για περαιτέρω ελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου. Οι Ιάπωνες γεωργοί είναι οι πιο προστατευμένοι διεθνώς, αφού το 50% των εισοδημάτων τους προέρχονται από επιδοτήσεις και από υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), ως αποτέλεσμα της ανάκαμψης που παρουσιάζεται τόσο στην Αμερική όσο και στην Ε.Ε., που είναι πιο ισχυρή απ’ ό, τι προβλεπόταν, έχει αυξήσει την πρόβλεψή του για αύξηση του διεθνούς εμπορίου για το 2014 από 4,5% στο 4,7%. O ρυθμός αυτός, όμως, συνεχίζει να είναι πιο κάτω από τον ρυθμό του 6%, που ήταν ο μέσος όρος πριν από την κρίση. Παράλληλα, όμως, προειδοποιεί για κινδύνους που μπορεί να προέλθουν από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών, καθώς και από τις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία.

Αν και οι προβλέψεις για το Διεθνές Εμπόριο κατά το 2014 και 2015 είναι βελτιωμένες, εντούτοις υπάρχουν επιφυλάξεις, περιλαμβανομένων των ρυθμών ανάπτυξης ορισμένων ηγετικών αναπτυσσομένων χωρών, οι οποίες μέχρι πρόσφατα στήριζαν την παγκόσμια ζήτηση. Ενώ η Αμερική και ακόμη η Ε.Ε. φαίνεται ότι ανακάμπτουν, ορισμένες αναπτυσσόμενες οικονομίες άρχισαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα. Παράλληλα, υπάρχουν πιο μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών στην Τουρκία και την Ινδία, όπως και οι προσπάθειες της Αργεντινής και της Κίνας για εξισορρόπηση των οικονομιών τους από τη μεγάλη εξάρτηση στις εξαγωγές προς την εγχώρια κατανάλωση και τις υπηρεσίες.
 
Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των βελτιωμένων προοπτικών για το Διεθνές Εμπόριο, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΕ, ο Βραζιλιάνος Roberto Azevedo, παρότρυνε και πάλιν τα 159 μέλη του ΠΟΕ να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες, έτσι που να συμπληρωθεί ο Γύρος διαπραγματεύσεων για την περαιτέρω ελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου, που άρχισε στην Ντόχα του Κατάρ το 2001. Η πρώτη διεθνής συμφωνία που επιτεύχθηκε από τα μέλη του ΠΟΕ στο Μπαλί της Ινδονήσιας τον περασμένο Δεκέμβριο σχετίζεται με την κατάργηση της γραφειοκρατίας στα σύνορα διεθνώς.
 
Παράλληλα, κατά τη διάσκεψη των Υπουργών Εμπορίου στο Μπαλί, τα μέλη του ΠΟΕ συμφώνησαν όπως μέχρι το τέλος του 2014 καταλήξουν στη συμπλήρωση του Γύρου της Ντόχα. Τόνισε δε, ότι η συμπλήρωση του Γύρου της Ντόχα θα προσφέρει μια ισχυρή βάση για την ανάπτυξη του εμπορίου, όπως και ισχυρή τόνωση στον σημερινό, αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών.

Προς το παρόν διεξάγονται διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω ελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου μεταξύ της Αμερικής και της Ε.Ε., όπως και μεταξύ 12 χωρών του Ειρηνικού (Trans – Pacific Partnership (TPP), που περιλαμβάνουν την Αμερική, την Ιαπωνία, τη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Μεξικό, το Βιετνάμ κ.ά. Η συμφωνία αυτή, αν επιτευχθεί, θα φέρει μαζί χώρες που αποτελούν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής και θα αποτελεί τη μεγαλύτερη συμφωνία για το διεθνές εμπόριο στον 21ο αιώνα.
 
Όμως, για τη συμπλήρωση του Γύρου αυτού, υπάρχουν σοβαρά εμπόδια. Για παράδειγμα, η Ιαπωνία επιθυμεί να διατηρήσει τους εισαγωγικούς δασμούς σε πέντε κατηγορίες γεωργικών προϊόντων, το ρύζι, το σιτάρι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τη ζάχαρη, το βοδινό και το χοιρινό κρέας. Παράλληλα, η Αμερική ενδιαφέρεται να προστατεύσει την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία από τον ανταγωνισμό που δυνατόν να προέλθει από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Ιαπωνίας.

Οι διαφωνίες όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα που επιθυμεί να προστατεύσει η Ιαπωνία, όπως και τα αυτοκίνητα η Αμερική, αν και θεωρούνται σημαντικά εμπόδια, εντούτοις υπάρχει και ο κίνδυνος η συμφωνία αυτή, αν επιτευχθεί, να μην εγκριθεί από τα κοινοβούλια, ειδικά από το αμερικανικό κογκρέσο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι έχουν ενθαρρυνθεί από τη συμπλήρωση της διμερούς εμπορικής συμφωνίας με την Αυστραλία, που περιλαμβάνει περιορισμένη και σταδιακή μείωση των ιαπωνικών εισαγωγικών δασμών για ορισμένα προϊόντα, όπως είναι το αυστραλέζικο βοδινό. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οι Ιάπωνες γεωργοί είναι οι πιο προστατευμένοι διεθνώς, αφού το 50% των εισοδημάτων τους προέρχονται από επιδοτήσεις και από υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς. Η Ιαπωνία έχει παρουσιάσει τη συμφωνία αυτή ως παράδειγμα για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο με την Αμερική όσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα, κάτι που παρεμποδίζει τη συμπλήρωση του Γύρου των διαπραγματεύσεων του Ειρηνικού.