εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προέλευση του Κρέατος

0 comments

 

Οι Υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε., στη διάρκεια της συνεδρίασής τους τη Δευτέρα 24 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, δεν μπόρεσαν να αποφασίσουν για τη σήμανση της προέλευσης του κρέατος, όταν αυτό χρησιμοποιείται ως συστατικό άλλων προϊόντων.
 
 
 
Αναλυτικότερα, στην εν λόγω συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια έκθεση, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2013, σχετικά με την πιθανή επέκταση της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης για όλα τα κρέατα που χρησιμοποιούνται ως συστατικά.
 
Η έκθεση εξετάζει την ανάγκη των καταναλωτών να ενημερώνονται και τη σκοπιμότητα της υποχρεωτικής επισήμανσης της προέλευσης. Αναλύει επίσης τον πιθανό αντίκτυπο στην ενιαία κοινή αγορά και στις διεθνείς συναλλαγές.

Οι συζητήσεις στο Συμβούλιο έδειξαν, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τα 3 σενάρια επισήμανσης της καταγωγής που παρουσιάζονται στην έκθεση. Πολλές αντιπροσωπίες τάσσονται υπέρ της θέσπισης υποχρεωτικής σήμανσης, αλλά ορισμένες θα ήθελαν μια ένδειξη της συγκεκριμένης χώρας προέλευσης, ενώ κάποιες άλλες θα προτιμούσαν μια γενική ένδειξη της προέλευσης εντός ΕΕ ή εκτός ΕΕ. Επίσης, κάποιες άλλες θέλουν να διατηρήσουν το status quo – δηλαδή τη διατήρηση της επισήμανσης της προέλευσης σε εθελοντική βάση.

Η έκθεση θα εξεταστεί εκ νέου στα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου των υπουργών.