εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξελίξεις στο Γάλα – Αντιδράσεις Φορέων

0 comments

 

Αδιέξοδο υπάρχει στο θέμα του γάλακτος μετά την απόρριψη από το ΥΠΑΝ της συμβιβαστικής πρότασης των αγελαδοτρόφων και την άρνηση βουλευτών της περιφέρειας να ψηφίσουν μέτρα, που θα αφανίσουν την ελληνική αγελαδοτροφία.
 
 
 
Στην κατάθεση κοινής συμβιβαστικής πρότασης για την άρση του αδιεξόδου στο επίμαχο θέμα με το γάλα, προχώρησαν ο Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων Ελλάδος, η Ένωση Φυλής Χολστάιν και ο ΘΕΣγάλα προτείνοντας να αποσυνδεθεί το γάλα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και να τεθεί προς ψήφιση σε νέο νομοσχέδιο, που θα προκύψει έπειτα από πραγματική διαβούλευση, σε σύντομο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, με όλους τους φορείς.
 
Στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό, ως ύστατη λύση που ναι μεν δεν εξυπηρετεί τη γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία της χώρας, αλλά ενδεχομένως δεν θα οδηγούσε σε ολοσχερή καταστροφή του κλάδου, οι φορείς προτείνουν την καθιέρωση τριών κατηγοριών παστεριωμένου γάλακτος. Αυτά τα είδη είναι:

α) Γάλα ημέρας: Θα συλλέγεται και θα παστεριώνεται εντός της Ελλάδας. Όλη αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται εντός 24 ωρών. Το γάλα θα έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες καθώς η προτεινόμενη διάρκεια ζωής των 2 ημερών είναι επιστημονικά και νομοθετικά έωλη.
β) Γάλα χαμηλής παστερίωσης: Θα έχει διάρκεια ζωής έως 7 ημέρες λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών χαρακτηριστικών της Ελλάδας, κυρίως κατά τη θερινή περίοδο.
Στις δύο παραπάνω κατηγορίες γάλακτος θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στη συσκευασία ή στο σημείο πώλησης, η μέθοδος χαμηλής παστερίωσης.
γ) Οι υπόλοιπες κατηγορίες γάλακτος (Υψηλής Παστερίωσης και Μακράς Διάρκειας) να μείνουν ως έχουν.

,Η πρόταση αυτή από την αρχή έχει τύχει της υποστήριξης του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος θεωρεί ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρωτοβουλία. Σε δήλωσή του τόνισε, ότι μετά τη διάθεση που επέδειξαν οι αγελαδοτρόφοι, θα πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για να αρθεί το αδιέξοδο στο ζήτημα του γάλακτος.
 
Ο Υπουργός Ανάπτυξης απέρριψε την πρόταση, λέγοντας, ότι υπάρχουν πολύ περιορισμένα περιθώρια αλλαγών στις ρυθμίσεις για την αγορά γάλακτος. Σημείωσε, επίσης, ότι οι αντιδράσεις έχουν να κάνουν με το «φόβο του καινούργιου», αλλά οι αλλαγές θα επιτρέψουν στον καταναλωτή να έχει φθηνότερο γάλα. Επανέλαβε δε πως η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα κόστη για τον παραγωγό και τον καταναλωτή στην Ευρώπη. Υποστήριξε, ότι οι ρυθμίσεις για το γάλα ημέρας και το Ελληνικό Σήμα, που εισάγονται από το πολυνομοσχέδιο, ευνοούν την ελληνική αγελαδοτροφία. Η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της όλες τις παρατηρήσεις και είναι διατεθειμένη να ακούσει όλες τις απόψεις, όμως είναι αποφασισμένη να προωθήσει τις αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας στην αγορά, δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Εν τω μεταξύ, φορείς και κόμματα, καθώς και μεμονωμένοι βουλευτές των 2 κομμάτων της συγκυβέρνησης εκφράζουν με ανακοινώσεις τους την αντίθεσή τους στις αλλαγές στο γάλα.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ δηλώνουν – σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους – την πλήρη αντίθεσή τους στις μεταρρυθμίσεις στο γάλα, διευκρινίζοντας, ότι οι τιμές του γάλακτος στη λιανική δεν έχουν καμιά σχέση με το χρόνο παστερίωσης, ενώ η κατηγοριοποίηση ευνοεί μόνο τις εισαγωγές γάλακτος και σκόνης γάλακτος, θα ευνοήσει τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, εγχώριες και ξένες, ενώ θα εξαφανίσει σιγά σιγά την ελληνική αγελαδοτροφία και τους έλληνες αγελαδοτρόφους.
 
Η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων, σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για την επιμήκυνση του χρόνου του φρέσκου γάλακτος αναφέρει, πως η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος σε 11 μέρες αποτελεί κοροϊδία για τον καταναλωτή που θα ζητά φρέσκο γάλα και θα παίρνει ξινόγαλο. Οι συνέπειες της αύξησης ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις έντεκα ημέρες θα είναι τραγικές. Ανοίγουμε τον δρόμο για αθρόες εισαγωγές γάλακτος και στο τέλος θα πίνουμε κάτι που δεν θα ξέρουμε από πού κρατάει η σκούφια του, ενώ σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει αγελάδα στην χώρα.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος με κείμενο που αποτελεί θέση των κτηνιάτρων της χώρας επισημαίνει:
 
Με αφορμή την έκθεση του ΟΟΣΑ, η οποία παρουσιάζει το ελληνικό φρέσκο γάλα ακριβότερο κατά 35% από το μέσο όρο της Ε.Ε. (στοιχεία ανακριβή αφού στην Ελλάδα το γάλα έχει διάρκεια ζωής 5 ημερών με χαμηλή παστερίωση, ενώ πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει γάλα αντίστοιχων προδιαγραφών), το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συζητά την επιμήκυνση του χρόνου ζωής του από τις πέντε στις εφτά ημέρες και πιθανόν στις δέκα ημέρες. 
 
Η αλλαγή αυτή παρουσιάζεται, εκ πρώτης όψεως, ως συμφέρουσα για τον καταναλωτή. Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως, διαπιστώνεται ότι η μέση ελληνική οικογένεια θα κερδίζει περίπου 1,5 ευρώ μηνιαίως, αγοράζοντας, όμως, ένα γάλα σαφώς χαμηλότερης θρεπτικής αξίας και θα επιτραπούν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος αμφιβόλου ποιότητας, που πιθανόν να εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία. Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα αυτής της αλλαγής για την ελληνική κτηνοτροφική παραγωγή είναι καταστροφικά.

Ο Συνεταιρισμός – Ομάδα Παραγωγών Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγής Θεσσαλίας & Πιερίας «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» χαρακτηρίζει καταστροφικές τις συνέπειες για την ελληνική αγελαδοτροφία από το "φρέσκο" γάλα 11 ημερών. Μάλιστα, ο «ΘΕΣγάλα-ΠΙΕς» σημειώνει πως πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία το γάλα 2 ημερών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σχετική ανακοίνωση «δυστυχώς η εξυπηρέτηση συμφερόντων βαφτίζεται εξυπηρέτηση του Καταναλωτή. Ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Σκορδάς αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των περιστάσεων. Σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικό προσωπικό που θα εργάζεται για την Ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση οι κ.κ Υπουργοί προτίθενται να νομοθετήσουν καταστρέφοντας έναν ολόκληρο κλάδο του πρωτογενή τομέα της Ελλάδας, που συμβάλλει τα μέγιστα στο ΑΕΠ, που αν τον άφηναν, θα μπορούσε να δημιουργήσει ακόμη περισσότερες χιλιάδες θέσεις εργασίας και συνθήκες συνεργειών και ανάπτυξης σε όλο το φάσμα του αγροτικού και όχι μόνο τομέα.
 
Η σταδιακή εξαφάνιση των αγελαδοτρόφων θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε όλο το φάσμα του πρωτογενούς τομέα και ιδιαίτερα στις συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ αγελαδοτρόφων και αγροτών αλλά και όλων των άλλων επιστημονικών και τεχνικών κλάδων που υποστηρίζουν σήμερα την αγελαδοτροφία. Ψιλά γράμματα για τους πολιτικούς προϊσταμένους του Υπουργείου Ανάπτυξης βέβαια. Από την άλλη, βαφτίζεται ελληνική διαπραγματευτική επιτυχία η θεσμοθέτηση νέου τύπου γάλακτος που θα έχει διάρκεια 2 ημέρες.
 
Ο ΣΕΚ καλεί τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την απαράδεκτη συμφωνία για το γάλα, που θα οδηγήσει στην καταστροφή της ελληνικής αγελαδοτροφίας και στις αθρόες εισαγωγές γάλακτος, που θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση του ελλείμματος στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο. Σας καλούμε να προστατέψετε τον Έλληνα καταναλωτή, τονίζεται στην ανακοίνωση.