εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ζώνες Κτηνοτροφίας

0 comments

 

 
Στην Κοζάνη δημιουργείται η πρώτη Ζώνη Κτηνοτροφίας στη χώρα μας, μετά την πρόσφατη έγκριση του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ, όπου υπάρχει σχετική πρόβλεψη.
 
 
 
Η εν λόγω ζώνη θα αποτελέσει πρότυπο για αυτές που θα ακολουθήσουν στο προσεχές μέλλον, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κατά την διάρκεια περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Ο υπουργός επισήμανε, επίσης, ότι “η Ελλάδα θα έχει ξέχωρο περιφερειακό πρόγραμμα για τα βοσκοτόπια, γεγονός άκρως ενθαρρυντικό για τη στήριξη της κτηνοτροφίας”.
 
Οι Κτηνοτροφικές Ζώνες είναι κοινόχρηστες περιοχές, για την οργάνωση των οποίων προηγείται σύνταξη χωροταξικής μελέτης, προκειμένου να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, δίκτυα ηλεκτρισμού, ύδρευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων και σκοπός της δημιουργίας τους είναι οι κτηνοτρόφοι οικιοθελώς και αυτοβούλως να εγκατασταθούν σε αυτές, ώστε να επιτευχθεί το τελικό ζητούμενο που είναι η αύξηση της παραγωγής και του εισοδήματός τους.
 
Στα πλεονεκτήματα χωροθέτησης και δημιουργίας των συγκεκριμένων ζωνών, συμπεριλαμβάνονται: μείωση κόστους παραγωγής, προστασία του περιβάλλοντος, επιστημονική παρακολούθηση και έλεγχος υγείας κοπαδιών, εφαρμοσμένη ημιεκτατική διατροφή των ζώων, αναβαθμισμένη ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων με καθετοποίηση παραγωγής, εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του δυναμικού των βοσκοτόπων.
 
Ο κ. Τσαυτάρης περιοδεύοντας επισκέφθηκε και τα Σέρβια Κοζάνης, όπου ο Δήμος διαθέτει εγκαταστάσεις, γνωστές ως Τούρκικο Σχολείο, και στα σχέδια των δύο πλευρών είναι να δημιουργηθεί ένας σταθμός έρευνας για την κτηνοτροφία όπου θα παρέχεται επίσης και εκπαίδευση και τυροκομείο.
 
Παράλληλα, ο υπουργός επισκέφθηκε και το Πρότυπο Κέντρο Κτηνοτροφίας και Εκπαίδευσης στη Βλάστη, ένα χωριό που βρίσκεται σε χαρακτηριστικό πλάτωμα ανάμεσα στα βουνά Ασκιο και Μουρίκι και σε ύψος 1200 μέτρων.
 
Το κέντρο αυτό ανεγέρθηκε µε δαπάνη του κληροδοτήματος «Χριστόδουλου Γαλανού» και λειτουργεί από τις αρχές του 1990. Διαθέτει τρία ποιμνιοστάσια συνολικής δυναμικότητας 600 ζώων, αίθουσα μηχανικής άµελξης, παρασκευαστήριο ζωοτροφών, εργαστηριακούς και βοηθητικούς χώρους και Μετεωρολογικό Σταθμό. Ταυτόχρονα διαθέτει ειδικές εγκαταστάσεις για τη φιλοξενία ερευνητών ή εκπαιδευόμενων κάθε επιπέδου.