εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξελίξεις στο Γάλα

0 comments

 Εξελίξεις στο Γάλα

 
Σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν το πρόσχημα για τις μεταρρυθμίσεις στο γάλα.
 
 
 
Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν το πρόσχημα. Υπάρχει, ειδικά για το γάλα, πολιτική συμφωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού και της καγκελαρίου της Γερμανίας, Αν. Μέρκελ. Η δήλωση του Αντ. Σαμαρά, μετά της συνάντηση της 22 Νοεμβρίου 2013, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, ότι υπήρχε πολιτική συμφωνία για το θέμα:
 
«Θέλω να πω, επίσης, ότι με την Καγκελάριο μας δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε για την τρέχουσα μεταρρυθμιστική μας ατζέντα. Μεταξύ άλλων, για το σημαντικό της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, το περίφημο «toolkit» του ΟΟΣΑ, ένα εξαιρετικά φιλόδοξο σύνολο μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει εκατοντάδες παρεμβάσεις απελευθέρωσης της αγοράς. Μεταρρυθμίσεις, δηλαδή, που απελευθερώνουν την ανταγωνιστικότητα, εξαλείφουν τεχνικά εμπόδια εισόδου νέων επιχειρήσεων στην αγορά, καταργούν ειδικά προνόμια, καταργούν στρεβλώσεις και οδηγούν σε χαμηλότερες τιμές και περισσότερες ευκαιρίες και για τον επαγγελματία, τον επιχειρηματία και τον καταναλωτή», είχε δηλώσει τότε ο Πρωθυπουργός», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ. 
 
Ειδικά, το γάλα εμπεριέχεται μέσα στο πλαίσιο αυτό της συμφωνίας και μάλιστα χρησιμοποίησαν το ελαιόλαδο ως δόλωμα για να περάσουν οι καταστροφικές αλλαγές στο γάλα. Αυτές, βεβαίως, διευκολύνουν τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της Ευρώπης και σκοτώνουν την ελληνική παραγωγή. Όπως και να το κάνουμε, το γάλα των 10 ημερών σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνεται με το φρέσκο, ούτε έχουν την ίδια θρεπτική αξία, δήλωσε μάλιστα σχετικά ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.
 
 
Η ΠΑΣΕΓΕΣ καλεί τους έλληνες παραγωγούς γάλακτος να δημιουργήσουν διακριτό σήμα για το φρέσκο γάλα των λίγων ημερών, ενιαίο για όλη την Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή είναι αποφασισμένη να συμβάλλει και η ΠΑΣΕΓΕΣ", καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, τρεις κατηγορίες γάλακτος και «φρέσκο» έως 10 ημερών, βλέπουν τρόικα και ΥΠΑΝ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και ειδικότερα για το γάλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της τρόικας και του υπ. Ανάπτυξης βρίσκονται κοντά σε συμφωνία ως προς το να δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες: «γάλα ημέρας», «γάλα χαμηλής παστερίωσης» και «γάλα υψηλής παστερίωσης», ενώ «φρέσκο» θα ονομάζεται το γάλα με διάρκεια ζωής έως 10 ημέρες.

Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπουργείο Ανάπτυξης και τρόικα βρίσκονται στο τέλος των διαπραγματεύσεων για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Οι καταναλωτές στην ψηφιακή εποχή» που διοργανώνεται από την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στο Ζάππειο. Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι πλησιάζουμε στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και σύντομα θα αποφασίσει για το θέμα η Βουλή. Προσέθεσε ότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν αντιδράσεις από επαγγελματικές ομάδες και συντεχνίες, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το υπουργείο δεν μπορεί να αγνοήσει ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και ότι υπάρχουν 1,5εκατομμύριο άνεργοι στην Ελλάδα.
 
«Η προστασία των καταναλωτών μέσω της μείωσης των τιμών και της λειτουργίας του ανταγωνισμού είναι το όπλο μας και θα ήταν καλό να βλέπαμε σε αυτή την προσπάθεια την ενεργοποίηση και των καταναλωτικών οργανώσεων σχετικά με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.