εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προοπτικές στον Κλάδο της Χοιροτροφίας

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο τομέας της χοιροτροφίας και του χοιρινού κρέατος βρίσκεται σε ανάκαμψη μετά τη χαμηλή παραγωγή του 2012 και 2013.
 
 
 
Τα πρώτα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου του 2013 δείχνουν μικρότερη μείωση στον αριθμό των χοίρων, 0,5% σε σύγκριση με το -1,9% του Δεκεμβρίου του 2012. Η κατηγορία των χοιρομητέρων είναι εκείνη που παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση, στο τέλος του 2013 -1,5% σε σύγκριση με 4,1% του 2012. Η μείωση του συνολικού αριθμού των χοίρων στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες παραγωγής χοιρινού κρέατος είναι 1% στη Γερμανία, 1,2% στην Ιταλία και 2,4% στη Γαλλία, ενώ αύξηση κατά 1,6% παρατηρήθηκε στην Ισπανία. 
 
Αντανακλώντας τη συρρίκνωση των χοιροτροφικών μονάδων, το 2013 η καθαρή παραγωγή χοιρινού κρέατος μειώθηκε κατά 0,7%, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού 2 παραγόντων: του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και της υποχρέωσης να εφαρμοστούν οι κανόνες της ευζωίας των ζώων στις θέσεις των χοιρομητέρων σε εγκυμοσύνη. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ελαφρώς υψηλότερος αριθμός των χοιριδίων, 0,4%, μαζί με μια αύξηση της παραγωγικότητας δίνουν ως αποτέλεσμα μια θετική εικόνα για τη διετία αναφοράς (2012 – 2013) με πρόβλεψη για αύξηση κατά 123.000 τόνους το 2014 και επιπλέον 173.000 τόνους το 2015.
 
Το 2013 οι περιορισμοί, που τέθηκαν από την Κίνα και τη Ρωσία στο χοιρινό κρέας των ΗΠΑ σχετικά με τη χρήση της ρακτοπαμίνης, δημιούργησαν ευνοϊκές συνθήκες για τους εξαγωγείς χοιρινού κρέατος της ΕΕ και έτσι η συνολική ποσότητα χοιρινού κρέατος που εξήχθη σε τρίτες χώρες αυξήθηκε κατά 2,5% και κατά 2,2 εκατομμύρια τόνους σε βάρος σφαγίου. Οι εξαγωγές και στις δύο εισαγωγικές χώρες αυξήθηκαν κατά 10% στη Ρωσία και κατά 26% στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ μαζί, ενώ είναι χαρακτηριστικό, ότι το 49% των συνολικών εισαγωγών χοιρινού κρέατος αυτών των χωρών προέρχεται από την ΕΕ.
 
Για το 2014, αναμένεται μικρή μείωση των εξαγωγών λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλει η Ρωσία για υγειονομικούς λόγους. Οπωσδήποτε, η σταθερά αυξανόμενη ζήτηση στην Κίνα πιθανόν να αντισταθμίσει αυτή τη μείωση. Η βέβαιη ανάκαμψη στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος στην ΕΕ θα αρχίσει από το 2015.
 
Ως προς τις τιμές, η υπάρχουσα μέτρια διαθεσιμότητα και η υψηλή ζήτηση κράτησαν τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, περίπου κατά 2,9% υψηλότερα σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, με καταγεγραμμένη τιμή το Σεπτέμβριο του 2013 στα 191 €/100 κιλά. Αυτό, βέβαια, είχε ως συνέπεια τη μείωση της κατανάλωσης κατά 1%, οδηγώντας την κατανάλωση χοιρινού κρέατος ανά κάτοικο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων χρόνων. 
 
Το 2014, η αυξημένη παραγωγή και οι ελαφρώς μειωμένες τιμές θα μπορούσαν να φέρουν αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,6%,ενώ για το 2015, αναμένεται περαιτέρω αύξηση της κατανάλωσης κατά 0,9%.