εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οικογενειακές Αγροτικές Εκμεταλλεύσεις

0 comments

 

 
Αγρότες από όλο τον κόσμο ενώθηκαν στις Βρυξέλλες προκειμένου να τονίσουν τον κρίσιμο ρόλο των οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην εξασφάλιση καλής ποιότητας τροφίμων για τους καταναλωτές, την ανάπτυξη και την απασχόληση. 
 
 
 
Στις παρεμβάσεις τους περιέγραψαν τα βασικά μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί, ότι οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις θα έχουν ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον, γεγονός σημαντικότερο από ποτέ σε έναν κόσμο ενισχυόμενης αβεβαιότητας και αστάθεια της αγοράς, με αυξανόμενη την παγκόσμια ζήτηση τροφίμων.

Η εν λόγω κίνηση έγινε στις 19 Φεβρουαρίου κατά την διάρκεια μιας σημαντικής εκδήλωσης με θέμα: «Βόρεια -Νότια Οικογενειακή Γεωργία. Πώς να ανταποκριθούμε στις ίδιες προκλήσεις;» που διοργάνωσαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa – Cogeca και ο Παγκόσμια Οργάνωση Αγροτών στις Βρυξέλλες.
 
Η εκδήλωση περιελάμβανε συνεδρίες στρογγυλής τραπέζης με θέμα το ρόλο της οικογενειακής γεωργίας στην αντιμετώπιση συγκεκριμένων προκλήσεων που απασχολούν τον αγροτικό τομέα, καθώς το τι εργαλεία πολιτικής χρειάζονται. Υψηλού επιπέδου ομιλητές συμμετείχαν στην εκδήλωση συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη του FAO για το Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας Gerd Sonnleitner, του προέδρου του Ισπανικού Αγροτικού Οργανισμού (UPA) Lorenzo Ramos, του προέδρου του Βελγικής Αγροτικής Οργάνωσης Boerenbond κ. Vanthemsche καθώς και εκπροσώπων από την Αφρική και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Copa – Cogeca και η Παγκόσμια Οργάνωση Αγροτών (WFO) θέλουν να εξασφαλίσουν ότι οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις – μικρό ή μεγάλες, εντατικές ή εκτατικές – θα έχουν ένα ανταγωνιστικό μέλλον και ποιότητα της ζωής συγκρίσιμη με άλλους τομείς που επιθυμούν να συμμετάσχουν οι νέοι.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας των Copa – Cogeca, κ. Pekka Pesonen, δήλωσε « Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό μέρος από τα εκατομμύρια των ανθρώπων που απασχολούνται στον παγκόσμιο αγροτικό τομέα. Πρόκειται για μια βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές σε όλο τον κόσμο, παρέχοντας ένα ευρύ, ποικίλο φάσμα καλής ποιότητας τροφίμων που παράγονται με βιώσιμο τρόπο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εκατομμυρίων καταναλωτών, φροντίζοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον. Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Με αναμενόμενη την αύξηση της ζήτησης τροφίμων κατά 60 % έως το 2050, οι επενδύσεις στον τομέα πρέπει να ενταθούν».

Ο Marco Marzano, εκτελεστικός διευθυντής της WFO δήλωσε: « Οι αγρότες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να αναπτύξουν βιώσιμες στρατηγικές με ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Ταυτόχρονα, χρειάζονται συνθήκες πλαισίωσης. Το μοντέλο της οικογενειακής γεωργίας παρέχει την απαραίτητη ευελιξία και προσαρμοστικότητα προκειμένου να ανταποκριθεί στις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης».

Προκειμένου να διασφαλιστεί η ανανέωση των γενεών στο μέλλον, τα οικογενειακά αγροκτήματα – σε όλες τις μορφές τους – πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμα και κερδοφόρες δραστηριότητες. Για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων, όπως το υψηλό κόστος των εισροών, οι ακραίες συνθήκες της αγοράς και η μεταβλητότητά της, οι καιρικές συνθήκες, οι Copa – Cogeca και η WFO παροτρύνουν τις κυβερνήσεις και τους αρχηγούς των κρατών σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουν ότι:

– Θα υπάρχει ένα αξιόπιστο πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα εξασφαλίζει στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ότι θα έχουν πρόσβαση σε γη και φυσικούς πόρους, δικαιώματα ιδιοκτησίας, κ.ο.κ.
-Οι επενδύσεις στον τομέα θα αυξηθούν σημαντικά, θα ενθαρρυνθούν η έρευνα και η καινοτομία, με τη γνώση να μεταφέρεται στους αγρότες.
-Θα τεθούν σε εφαρμογή κατάλληλες συνθήκες για δημιουργία οργανώσεων παραγωγών, όπως, οι συνεταιρισμοί, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τις αγορές των προϊόντων τους, να αποκτήσει προστιθέμενη αξία η παραγωγή τους και να έχουν υψηλότερες αποδόσεις με την καλύτερη διαχείριση της αυξημένης μεταβλητότητας της αγοράς.
– Οι αγρότες θα λαμβάνουν επαρκή κατάρτιση και εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης πρακτικής στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, για να τους δοθεί ένα ανταγωνιστικό μέλλον ?
-Θα αναγνωριστεί παγκοσμίως η αναντικατάστατη συμβολή των γυναικών στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.
– Οι νέοι γεωργοί θα έχουν στήριξη, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την εγκατάσταση, και οι αθέμιτες και καταχρηστικές πρακτικές στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων θα αντιμετωπιστούν έτσι ώστε να έχουν καλύτερες ευκαιρίες για τη δημιουργία εσόδων από την αγορά.
– Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και άλλες κοινωνικές υποδομές, σύμφωνα με την υπόλοιπη κοινωνία.
– Οι οικογενειακοί αγρότες είναι εν ενεργεία αγρότες και κάτοχοι οικογενειακών επιχειρήσεων, ανεξαρτήτως μεγέθους

Το Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας 2014 των Ηνωμένων Εθνών εστιάζει την προσοχή του κόσμου στον ρόλο των οικογενειακών γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ανακούφιση της πείνας και της φτώχειας, στην παροχή επισιτιστικής ασφάλειας και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, παράλληλα με την προστασία στο περιβάλλον και στη βιοποικιλότητα. Είναι ζωτικής σημασίας να έχουν μια δυναμική, σύγχρονη, και ανθεκτική γεωργία στο μέλλον, που θα δίνει στις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ένα βιώσιμο μέλλον.