εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αφρικανική Πανώλης των Χοίρων

0 comments

 

 
Η πολωνική κεντρική κτηνιατρική υπηρεσία επιβεβαίωσε, με σχετική ανακοίνωσή της, ότι  στην Πολωνία διαπιστώθηκαν κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
 
 
 
Λίγες ημέρες αφού ο ίδιος ο Πολωνός Πρωθυπουργός κ. Tusk χαρακτήρισε την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF – African Swine Fever) ως «σοβαρό πρόβλημα για την πολωνική κτηνοτροφία», η πολωνική κεντρική κτηνιατρική επιθεώρηση επιβεβαίωσε, με σχετική ανακοίνωσή της (18/2), ότι υπήρξε και δεύτερο κρούσμα στη χώρα.
 
Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στις 17/2 σε νεκρό αγριόχοιρο κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, ενώ το δεύτερο κρούσμα εντοπίστηκε σε απόσταση 15 χλμ. από το πρώτο. Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι σε κτηνιατρικό κέντρο της περιοχής Pulawy της ανατ. Πολωνίας έχουν ελεγχθεί δείγματα 2.163 ζώων από το 2011 και ότι μετά από τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των εν λόγω ελέγχων δημιουργήθηκε (17/2) μια «ζώνη ασφαλείας».
 
Ο Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα υγείας κ. Borg δήλωσε ικανοποιημένος από τα πολωνικά μέτρα προστασίας από την ASF. Στις 29 Ιανουαρίου η Ρωσία κάλεσε την Ε.Ε. να μην προχωρεί στην πιστοποίηση χοιρινού κρέατος που εξάγεται στη Ρωσία, προκαλώντας αναστάτωση στους Ευρωπαίους εξαγωγείς, μεταξύ αυτών και στους Πολωνούς. Στις 20/2, η Λευκορωσία απαγόρευσε την εισαγωγή πολωνικού χοιρινού κρέατος. Η ασθένεια, για την καταπολέμηση της οποίας δεν υπάρχει ακόμα εμβόλιο, έκανε την εμφάνισή της στην Ευρώπη το 1957 και στην Ανατολική Ευρώπη το 2007. Η ASF μεταδίδεται μεταξύ των αγριόχοιρων, δεν είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο αλλά μπορεί να αποβεί μοιραία για τους χοίρους.