εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Απόφαση για τα Μέτρα Εξυγίανσης του Ζωικού Κεφαλαίου

0 comments

 

 
Εγκρίθηκε το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.
 
 
 
Σύμφωνα με την απόφαση περιλαμβάνονται δράσεις, όπως η διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις. Την απόφαση υπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
 
Η απόφαση με Αριθμ. 432/20486/14 Φεβρουαρίου 2014 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ/ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 345 με τίτλο: Έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, για το έτος 2014.
 
Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, στις επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνονται οι επείγουσες παρεμβάσεις εξάλειψης των ασθενειών των ζώων, όπως μεταξύ άλλων και του αφθώδους πυρετού, της πανώλης, του καταρροϊκού πυρετού, της ευλογιάς, της λύσσας.
 
Άρθρο 1 – Σκοπός
 
Με την παρούσα απόφαση εγκρίνεται το πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων και ενισχύσεων, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις) στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, με ή χωρίς κοινοτική συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων (ΕΚΤΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρθρο 2 παράγραφος 2α του Καν. (ΕΚ) αριθ. 1290/2005 του Συμβουλίου (ΕΕ L209 της 11−08−2005, σελ. 1).
 
Άρθρο 2 – Πεδίο Εφαρμογής

Α. Στις επιλέξιμες δαπάνες που ορίζονται στο παρόν άρθρο και στα άρθρα 4 έως 7 της παρούσας απόφασης περιλαμβάνονται:
 
1. Οι επείγουσες παρεμβάσεις εξάλειψης των ασθενειών των ζώων, όπως αυτές καθορίζονται από τις ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές κτηνιατρικές διατάξεις και τον Κανονισμό (ΕΚ) αρ. 349/2005 της Επιτροπής της ΕΕ, ως ακολούθως:
α) του αφθώδους πυρετού όλων των ευαίσθητων ειδών ζώων,
β) της πανώλης των βοοειδών,
γ) της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών,
δ) του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου,
ε) της ευλογιάς των αιγοπροβάτων,
στ) της νόσου της κοιλάδας του Rift των βοοειδών,
ζ) της λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών,
η) της λοιμώδους πλευροπνευμονίας των βοοειδών,
θ) της αφρικανικής πανώλης των χοίρων,
ι) της κλασσικής πανώλης των χοίρων,
ια) της επιζωοτικής αιμορραγικής νόσου των ελαφιών,
ιβ) της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων,
ιγ) της ασθένειας Teschen των χοίρων,
ιδ) της γρίπης των πτηνών,
ιε) της ψευδοπανώλης των πτηνών,
ιστ) της επιζωοτικής αιμοποιητικής νέκρωσης των ιχθύων,
ιζ) της λοίμωξης από Bonamia exitiosa των δίθυρων μαλακίων,
ιη) της λοίμωξης από Perkinsus marinus των δίθυρων μαλακίων,
ιθ) της λοίμωξης από Mikrocytos mackini των δίθυρων μαλακίων,
κ) του συνδρόμου Taura των καρκινοειδών,
κα) του συνδρόμου της κίτρινης κεφαλής των καρκινοειδών,
κβ) της παρασιτικής προσβολής των μελισσοσμηνών από τα ακάρεα του γένους Tropilaelaps spp.,
κγ) της παρασιτικής προσβολής των μελισσοσμηνών από το μικρό κάνθαρο των κυψελών Αethina tumida,
κδ) της λύσσας.
 
2. Ο έλεγχος, η επιτήρηση και η εκρίζωση των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ), σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 999/2001 του Συμβουλίου, το άρθρο 10 της Απόφασης 2013/722/ΕE της Επιτροπής της ΕΕ της 29ης Νοεμβρίου 2013 και των ισχυουσών εθνικών αποφάσεων ως ακολούθως:
 
α) της επιτήρησης των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών (ΜΣΕ),
β) της εκρίζωσης της Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ),
γ) της εκρίζωσης της τρομώδους νόσου των προβάτων.
 
3. Η πρόληψη, ο έλεγχος, η επιτήρηση και η εκρίζωση των παρακάτω εγκεκριμένων από την Επιτροπή της ΕΕ προγραμμάτων σύμφωνα με τα άρθρα 4,5,6,9 και 11 της Απόφασης 2013/722/ΕE της Ευρ. Επιτροπής, της 29ης Νοεμβρίου 2013 «για την έγκριση ετήσιων και πολυετών προγραμμάτων για την εκρίζωση, τον έλεγχο και την επιτήρηση ορισμένων νοσημάτων των ζώων και ζωοανθρωπονόσων, τα οποία υπέβαλαν τα κράτη μέλη για το έτος 2014 και τα επόμενα έτη, καθώς και της χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης στα προγράμματα αυτά» (ΕΕ L328 της 07−12−2013 σελ.101).

α) Η εφαρμογή προγράμματος ελέγχου και εκρίζωσης της βρουκέλλωσης μηρυκαστικών με το εμβόλιο REV−1,
β) επιτήρηση του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου,
γ) ο έλεγχος ορισμένων ζωονοσογόνων στελεχών Salmonella spp. σε σμήνη ορνίθων αναπαραγωγής, ωοπαραγωγής, κρεατοπαραγωγής και σε σμήνη ινδορνίθων,
δ) η επιτήρηση της γρίπης των πτηνών σε πουλερικά και άγρια πτηνά,
ε) η επιτήρηση και καταπολέμηση της λύσσας.
 
4. Η πρόληψη, ο έλεγχος, η επιτήρηση και η εκρίζωση των παρακάτω μη εγκεκριμένων από την Επιτροπή της ΕΕ εθνικών προγραμμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές αποφάσεις, ως ακολούθως:
 
α) της πρόληψης (εμβολιασμοί RB−51) και της εκρίζωσης της βρουκέλλωσης των βοοειδών
β) της εκρίζωσης της φυματίωσης των βοοειδών,
γ) της εκρίζωσης της λεύκωσης των βοοειδών,
δ) της επιτήρησης του αφθώδους πυρετού, της ευλογιας του προβάτου και της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών,
ε) της επιτήρησης της κλασσικής πανώλης και της φυσαλιδώδους νόσου των χοίρων.
 
5. Ο έλεγχος, η πρόληψη, και η επιτήρηση των νοσημάτων των μελισσών και των απωλειών που προκαλούνται από τα νοσήματα στις αποικίες των μελισσών (μελισσοσμήνη) σύμφωνα με την εφαρμογή της υπ’ αριθ. 2013/512/ΕΕ εκτελεστικής απόφασης της Επιτροπής της 17ης Οκτωβρίου 2013 σχετικά με τη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης σε ορισμένα κράτη μέλη με σκοπό την υποστήριξη των εθελοντικών μελετών επιτήρησης που αφορούν τις απώλειες στις αποικίες μελισσών για την χρονική περίοδο 2013− 2014 (EE L 279) και της ισχύουσας με αριθ. 4424/137557/11−11−2013 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ((Β΄ 2923) σχετικά με την εφαρμογή προγράμματος επιτήρησης των απωλειών στις αποικίες των μελισσών της περιόδου 2013−2014.

Β. Στις επιλέξιμες δαπάνες της παρούσας απόφασης περιλαμβάνονται επίσης:
 
1. Οι δαπάνες άμεσης και προσήκουσας αποζημίωσης στους εκτροφείς ζώων που αναγκάζονται να προβούν σε υποχρεωτική θανάτωση, σφαγή ή καταστροφή των ζώων τους, με απόφαση της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων (ΔΥΖ) της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και για την αποτροπή επέκτασης λοιμωδών νοσημάτων που εμφανίζονται για πρώτη φορά στη χώρα. Ειδικότερα οι θανατώσεις και καταστροφές ζώων ύστερα από την ύπαρξη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού, θα πρέπει να διενεργούνται μόνο στα ζώα που η βαρύτητα των κλινικών συμπτωμάτων τις επιβάλλει για ανθρωπιστικούς ή λόγους ορθολογικής διαχείρισης.
 
Αναφορικά με τη λύσσα οι θανατώσεις και καταστροφές των λυσσύποπτων παραγωγικών ζώων. Επιπλέον, οι εμβολιασμοί που διενεργούνται σε παραγωγικά ζώα και ιπποειδή που διαβιούν υπό εκτατική μορφή σε ακτίνα είκοσι (20) χιλιομέτρων από την εμφάνιση κρούσματος. Ο παραπάνω εμβολιασμός πραγματοποιείται με εγκεκριμένα για το σκοπό αυτό από τον ΕΟΦ εμβόλια.
 
Όσον αφορά την παρασιτική προσβολή των μελισσοσμηνών από εξωτικά παράσιτα του άρθρου 2, παράγραφος Α1, σημεία κβ και κγ, οι υποχρεωτικές καταστροφές των μελισσοσμηνών και των κυψελών των μελισσοκομείων διενεργούνται σε επιβεβαιωμένες ή ύποπτες εστίες προσβολής τους.
 
2. Οι δαπάνες για τη διάθεση των πτωμάτων νεκρών ή θανατωμένων ζώων και των προϊόντων τους σε εγκεκριμένες μονάδες επεξεργασίας ζωικών υποπροϊόντων (δαπάνες μεταφοράς και επεξεργασίας), δαπάνες για την συλλογή δειγμάτων στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος παθητικής και ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας (πτώματα νεκρών ή θανατωμένων κατοικίδιων, σαρκοφάγων ζώων της άγριας πανίδας και παραγωγικών ζώων).
 
3. Οι δαπάνες αγοράς του εμβολίου κατά της λύσσας για τον από του στόματος εμβολιασμό των αλεπούδων, οι δαπάνες εργαστηριακών εξετάσεων των εμβολίων αυτών στο πλαίσιο της επίσημης δειγματοληψίας πριν τη διανομή τους, τα υλικά συσκευασίας και τα λοιπά αναλώσιμα για την δειγματοληψία των εμβολίων αυτών στο πλαίσιο του επίσημου εργαστηριακού ελέγχου τους πριν τη διανομή τους και το κόστος μεταφοράς τους σε εγκεκριμένα εργαστήρια διενέργειας των εργαστηριακών εξετάσεων, η αγορά του απαραίτητου λογισμικού προγράμματος για την αξιολόγηση της εδαφικής κατανομής του εμβολίου, τα υλικά συσκευασίας και μεταφοράς των δειγμάτων, η ενοικίαση των απαραίτητων αεροπλάνων ή ελικοπτέρων για την εναέρια διανομή τους, η συσκευή ρίψης τους, τα εμπορευματοκιβώτια για τη διατήρηση τους και τα οχήματα για τη μεταφορά τους από την κεντρική αποθήκη στους κατά τόπους αποθηκευτικούς χώρους.
 
Επίσης, για το πρόγραμμα εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων και αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού αυτών, οι δαπάνες κίνησης των υπαλλήλων που συμμετέχουν στην εφαρμογή του και στη συλλογή δειγμάτων από τις αλεπούδες στο πλαίσιο της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητάς του.
Η επιχορήγηση των φορέων που συλλέγουν και παραδίδουν στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές κατάλληλα δείγματα από άγρια ζώα, σύμφωνα με το πρόγραμμα ενεργητικής επιτήρησης της λύσσας. Το κατ’ αποκοπή ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται κατ’ ανώτατο όριο στα δεκατρία ευρώ (13,00€) ανά δειγματοληψία μη δυνάμενο να υπερβεί τις δεκαπέντε χιλιάδες εφτακόσιες πενήντα έξι ευρώ (15.756,00€) από τις εγκεκριμένες πιστώσεις της παρούσας.
 
4. Οι δαπάνες μισθοδοσίας εποχικού προσωπικού των κτηνιατρικών υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένων και των κτηνιατρικών εργαστηρίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Περιφερειών, και των Τμημάτων Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, που προσλαμβάνεται για την κάλυψη των αναγκών εκτέλεσης και εφαρμογής των έκτακτων μέτρων και των προγραμμάτων που καθορίζονται στο σημείο Α του παρόντος άρθρου.
 
5. Οι δαπάνες κίνησης των υπαλλήλων που απασχολούνται για την εκτέλεση και την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων και των προγραμμάτων που καθορίζονται στο σημείο Α του παρόντος άρθρου, μη δυναμένων να υπερβούν το 1/15 του συνολικού ποσού των εγκεκριμένων πιστώσεων της παρούσας.
 
6. Η ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, των Διευθύνσεων Κτηνιατρικής των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων, για την προμήθεια του απαραίτητου αναλώσιμου υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών εκτέλεσης και εφαρμογής των έκτακτων μέτρων και των προγραμμάτων που καθορίζονται στο σημείο Α του παρόντος άρθρου.