εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι Copa – Cogeca για την ΚΑΠ

0 comments

 

 
Οι Copa – Cogeca ζητούν από τον κ. Τσαυτάρη, ως προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ και την Commission  σεβασμό στις συμφωνίες για την ΚΑΠ.
 
 
 
Οι λεπτομερείς κανόνες, που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε πλήρη ισχύ η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική από το 2015, δεν μπορούν να πάνε πέρα από την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη το περασμένο καλοκαίρι, τόνισαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, κατά την διάρκεια συνάντησής τους με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Α. Τσαυτάρη, στο περιθώριο της συνεδρίασης της 17ης Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
 
Οι Copa – Cogeca, επίσης, τόνισαν τα ίδια σε επιστολή τους που επέδωσαν στους Επιτρόπους της ΕΕ Cioloş, Potočnik και Hedegaard.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Copa , κ. Albert Jan Maat, επισήμανε τις σοβαρές ανησυχίες των δύο οργανώσεων σχετικά με τις κυρώσεις που αφορούν το πρασίνισμα, τις Οικολογικές Περιοχές Εστίασης (EFAs) και τον υπολογισμό των «πράσινων» ενισχύσεων στο πλαίσιο των κατ ‘εξουσιοδότηση πράξεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ. «Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι διότι οι κυρώσεις είναι δυσανάλογες στην εφαρμογή για μεγάλα ή πολύ μικρά μη εκ προθέσεως σφάλματα. Για τους ενεργούς αγρότες, πιστεύουμε ότι οι κατ΄εξουσιοδότηση πράξεις επιτρέπουν στα κράτη μέλη αρκετή ευελιξία επιλογών μεταξύ των διαθέσιμων κριτηρίων. Με τη ζήτηση τροφίμων σε άνοδο, θέλουμε επίσης να εξασφαλιστεί ότι δεν θα βγουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας διαθέσιμες γαίες» είπε. Σημειώνεται πως οι ίδιες απόψεις με τις Copa – Cogeca υποστηρίζονται επίσης από πολλούς υπουργούς Γεωργίας και ευρωβουλευτές .

Ορισμένοι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι υπάρχει ένας τρόπος συμφωνίας για τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις, για παράδειγμα, σχετικά με τους ορισμούς των ενεργών και των νέων γεωργών, τους συντελεστές στάθμισης για τον καθορισμό του αζώτου των καλλιεργειών στις λεγόμενες περιοχές οικολογικής εστίασης (EFAs) και τις δυσανάλογες ποινές λόγω έλλειψης ανοχής για τη μη σωστή εφαρμογή των μέτρων πρασινόισματος της ΚΑΠ.

Παράλληλα, οι Copa – Cogeca χαιρέτισαν το σχέδιο της Ελληνικής Προεδρίας να υπάρξει μια συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ σε εθνικό επίπεδο, με τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Συμβουλίου την άνοιξη. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εφαρμογή της ΚΑΠ, θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους, με συνέπεια στο πλαίσιο των κοινών αρχών της ΕΕ» δήλωσε ο Albert Jan Maat.
 
Σχετικά με την νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διανομή φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, η οποία ενώνει τα δύο προγράμματα οι Copa – Cogeca πιστεύουν, ωστόσο, ότι θα πρέπει να παραμείνουν χωριστά, προκειμένου να είναι αποτελεσματικότερα στην επίτευξη του στόχου της αντιμετώπισης των κακών διατροφικών συνηθειών των μαθητών.

Επίσης, περιγράφονται τις θέσεις των Copa – Cogeca σχετικά με τα σχέδια για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής προώθησης της ΕΕ, τόνισε ότι διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στη διασφάλιση της αναγνωρισιμότητας των ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, τόσο στην Ευρώπη όσο και σε όλο τον κόσμο. «Είμαστε ευτυχείς που τα μέτρα προώθησης θα επικεντρωθούν τόσο στις εγχώριες όσο και στις εξωτερικές αγορές σύμφωνα με την πρόταση. Επίσης, η πρόταση θα απλουστεύσει σημαντικά τις διοικητικές διαδικασίες και θα μειώσει την γραφειοκρατία για τη βιομηχανία τροφίμων» είπε. Επίσης, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πρόσφατη απαγόρευση που επιβλήθηκε από τις ρωσικές αρχές στις εξαγωγές χοιρινού κρέατος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση των ποσοστώσεων γάλακτος το 2015, ο Albert Jan Maat υπογράμμισε την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι τα σημερινά εργαλεία διαχείρισης της αγοράς θα αξιοποιούνται πλήρως. Οι Copa – Cogeca δεν πιστεύουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανάγκη να θεσπιστούν πρόσθετα εργαλεία στον τομέα του γάλακτος. Επίσης, ανέφερε πως οι Copa – Cogeca θα πραγματοποιήσουν ένα σεμινάριο το καλοκαίρι σχετικά με την εφαρμογή του πακέτου γάλακτος. Οι Copa – Cogeca πιστεύουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εφαρμογή του καθώς αποσκοπεί στην ενίσχυση των συμβατικών σχέσεων μεταξύ παραγωγών και μεταποιητών και βελτιώνει τη θέση των αγροτών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απολαμβάνουν καλύτερες τιμές για το γάλα τους. Ο Jan Maat Albert ζήτησε από το Συμβούλιο να δώσει προσοχή στην ομαλή προσγείωση του συστήματος των ποσοστώσεων. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει μεγάλη ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων και την ίδια στιγμή οι ευρωπαίοι αγρότες πρέπει να πληρώσουν πρόστιμα. Κοιτάξτε τις δυνατότητες στο πλαίσιο του συστήματος, επισήμανε.