εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξελίξεις στην ΑΓΝΟ

0 comments

 

 
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι και οι εργαζόμενοι μετά την επερχόμενη  πτώχευση στην οποία φαίνεται ότι οδηγείται η πρώην συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ.
 
 
 
Αντιμέτωπη με την πτώχευση βρίσκεται η ΑΓΝΟ, καθώς, μέχρι σήμερα, η διάσωση δεν έχει έρθει μέσω της εισόδου στρατηγικού επενδυτή. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα εργαζόμενοι και κτηνοτρόφοι να παραμένουν σε αδιέξοδο.
 
Την αγορά της ιστορικής εταιρείας εξέταζε ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ωστόσο η συμφωνία δεν προχώρησε, αφού δεν βρέθηκε λύση για τα χρέη άνω των 17 εκατ. ευρώ που οφείλει η ΑΓΝΟ στην Αγροτική Τράπεζα.
 
Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες οι πιστωτές της εταιρείας εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν αίτηση πτώχευσης. Πρόκειται για το μοναδικό «χαρτί» που έχουν για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα προς αυτούς ποσά, με την εταιρεία να παραμένει κλειστή εδώ και έναν χρόνο. Η αίτηση πτώχευσης δεν έχει κατατεθεί ακόμη στο αρμόδιο δικαστήριο -εκτιμάται ότι θα είναι το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης-, με τους πιστωτές της εταιρείας να οργανώνουν τις κινήσεις τους.

Η γαλακτοβιομηχανία χρωστά συνολικά περισσότερα από 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μεγαλύτερα «φέσια» εντοπίζονται στο ΙΚΑ (2,5 εκατ. ευρώ), στο Δημόσιο (500.000 ευρώ) και στην Αγροτική Τράπεζα (17,3 εκατ.). Ακόμη ποσό της τάξεως του ενός εκατομμυρίου οφείλεται στους εργαζομένους, ενώ περίπου 1,9 εκατ. ευρώ σχετίζεται με οφειλές που συνδέονται με ακάλυπτες επιταγές.

Παράλληλα, σε αντίστοιχα δυσχερή κατάσταση βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι, στους οποίους η γαλακτοβιομηχανία οφείλει πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
 
Οι κτηνοτρόφοι έχουν καταθέσει μήνυση εναντίον του ιδιοκτήτη Νίκου Κολλιού, ενώ τους τελευταίους μήνες έχουν ξεκινήσει κατασχέσεις χείρας τρίτων λόγω των συσσωρευμένων σε αυτούς οφειλών.