εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εμπορική Συμφωνία ΕΕ με ΗΠΑ

0 comments

 

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θεωρεί, ότι η ασφάλεια των τροφίμων πρέπει να διαφυλαχθεί πλήρως στις εμπορικές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ.
 
 
 
Αυτά τόνισαν οι ευρωβουλευτές σε ακρόαση, που έγινε στις 11 Φεβρουαρίου, στην επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ΕΕ είναι πάντα πιο επιφυλακτική σε ζητήματα που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα και στη χρήση ορμονών. Επίσης, διερευνήθηκαν οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα απαιτήσει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία EE – ΗΠΑ.
 
Στη διάρκεια της ακρόασης, εμπειρογνώμονες δήλωσαν, ότι η απόσταση που υπάρχει ανάμεσα στη θέση της ΕΕ και των ΗΠΑ για τη συμφωνία T-TIP δεν είναι τόσο μεγάλη όσο πιστεύει ο κόσμος. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές επέμειναν στην ανάγκη να τηρηθεί αυστηρά η ευρωπαϊκή «Αρχή της Προφύλαξης», βάσει της οποίας η υποψία πως κάτι μπορεί να είναι επικίνδυνο αρκεί για τον αποκλεισμό του από την αγορά. 

Ο Joseph Burke, υπεύθυνος κανονιστικών, εμπορικών και καταναλωτικών υποθέσεων στην αμερικανική διπλωματική αποστολή στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι «τέτοιες αποφάσεις πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία και αν αυτά δεν είναι κατανοητά, τότε εκείνοι που αποφασίζουν πρέπει να τις εξηγήσουν στους πολίτες, τους οποίους και εκπροσωπούν». 

Οι ευρωβουλευτές, από την πλευρά τους, τόνισαν δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν μία προσέγγιση που θα βασίζεται αποκλειστικά σε επιστημονικά δεδομένα. Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Françoise Castex, μόνιμη εισηγήτρια για τα τη συμφωνία Τ-ΤΙP (Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ), δήλωσε ότι «οι επιστημονικές μελέτες δεν είναι πάντα σε θέση να εντοπίσουν όλους τους πιθανούς κινδύνους». 
 
Ο πρόεδρος της Copa, κ. Albert Jan Maat, μιλώντας στην Ουάσιγκτον, υπογράμμισε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που θα είχε μια πιθανή συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών (ΤΤΙΡ) μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ. Επέμεινε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα για μια συμφωνία, χωρίς τη γεωργία να αποδεικνύεται σε ένα κρίσιμο αγκάθι των διαπραγματεύσεων. 

Ειδικότερα ο κ. Maat είπε: Οι οικονομίες μας είναι ήδη καλά μεταξύ τους. Το εμπόριο γεωργικών προϊόντων ΕΕ-ΗΠΑ είναι αρκετά ισορροπημένο και αντιπροσωπεύει ένα σύνολο 4 δισ. ευρώ και στις δύο πλευρές. Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη αγορά για τα υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντων της ΕΕ. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι βλέπουμε θετικές τάσεις της αγοράς για το κρασί, το τυρί, το επεξεργασμένο κρέας, ενώ στην Ευρώπη εξαρτόμαστε σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Τα πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ, παρά τις κάποιες διαφορές σχετικά με το πώς να επιτευχθεί η σύγκλιση. 

Τα περισσότερα από τα οφέλη θα προέλθουν από την άρση των μη δασμολογικών φραγμών στο εμπόριο. Ωστόσο, τα πρότυπα παραγωγής πρέπει επίσης να τηρούνται. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αναμένουν η γεωργία μας να παρέχει υψηλής ποιότητας τρόφιμα και υπηρεσίες που πληρούν υψηλές προδιαγραφές παραγωγής. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας για μας οποιαδήποτε συμφωνία να είναι δίκαιη και να σέβεται τις προσδοκίες των καταναλωτών και των προτύπων παραγωγής της ΕΕ και να εξασφαλίζεται η ρυθμιστική σύγκλιση στο μέτρο του δυνατού. 

Ειδικότερα, η χρήση ορμονών και άλλων αυξητικών παραγόντων στην παραγωγή κρέατος και η απολύμανση του κοτόπουλου με χλωρίνη δεν επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά πρέπει να γίνουν σεβαστά από τις ΗΠΑ. Οι υψηλοί κανόνες της ΕΕ για την καλή διαβίωση των ζώων εφαρμόζονται και στην ΕΕ και οι εισαγωγές από τρίτες χώρες θα πρέπει να εφαρμόζουν τα ίδια πρότυπα. Ολοένα και περισσότερο, οι καταναλωτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ενδιαφέρονται για το πώς παράγονται τα τρόφιμά τους», κατέληξε ο πρόεδρος της Copa. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Cogeca, Christian Pees, υπογράμμισε τη συμφωνία με τη FoodDrinkEurope για τις ρυθμιστικές πτυχές. Τόνισε ότι τα μη δασμολογικά εμπόδια θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα, στον τομέα των φρούτων και των λαχανικών, τα φυτοϋγειονομικοί φραγμοί εμποδίζουν τα ευρωπαϊκά φρούτα από την είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ. Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, το περασμένο έτος, η ΕΕ ενέκρινε τη χρήση του γαλακτικού οξέος στα βοοειδή. Σε αντάλλαγμα, η πολιτική απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψει στην ΕΕ να εξάγει βόειο κρέας στην αγορά των ΗΠΑ θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ. Αυτό θα δείξει ότι πράγματι δεσμεύεται και η πλευρά των ΗΠΑ.
 
Επιπλέον, πρέπει επίσης να γίνει δεκτό το σύστημα προστατευόμενων ονομασιών και γεωγραφικών ενδείξεων (ΠΟΠ – ΠΓΕ) της ΕΕ που προστατεύει την ευρωπαϊκή ποιότητα προϊόντων. Για τους παραγωγούς ορισμένων περιοχών της ΕΕ, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της προστιθέμενης αξίας. Επίσης , είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να εγγυηθεί η αυθεντικότητα του προϊόντος», κατέληξε ο κ. Pees. Παρά τις διαφορετικές απόψεις των εμπορικών εταίρων, θα είναι προς το συμφέρον των αγροτών και των συνεταιρισμών σε ΗΠΑ και ΕΕ για την επίτευξη μιας συνολικής διμερούς συμφωνίας εμπορίου.
 
Σε απάντηση, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ διαβεβαίωσε την Copa – Cogeca ότι θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση της διαδικασίας και θα επιτρέψει τις εισαγωγές βοείου κρέατος της ΕΕ.