εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγωγές Ζώντων Ζώων

0 comments

 

 
Την αντίθεσή της σε πρακτικές πώλησης και εξαγωγής ζώντων ζώων σε άλλες χώρες από την Ελλάδα, εκφράζει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ).
 
 
 
Αυτά αναφέρονται με αφορμή επίσκεψη αντιπροσωπείας από τη Σαουδική Αραβία, σε σχετική ανακοίνωση της ΕΔΟΚ,  που φέρει την υπογραφή του προέδρου, κ. Λευτέρη Γίτσα.
 
Ολόκληρη η ανακοίνωση
 
Πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό τύπο ότι αντιπρόσωποι – κτηνίατροι από τη Σαουδική Αραβία πραγματοποιούν έρευνα σε περιοχές της Ελλάδας, ώστε να εξακριβώσουν τη δυνατότητα εισαγωγής ζώντων αιγοπροβάτων και βοοειδών στη χώρα τους. Επίσης διαβάσαμε ότι στην προσπάθειά τους αυτή συνοδεύονται από ανώτερο στέλεχος του ΥΠΑΑΤ. 
 
Η ΕΔΟΚ ενημερώνει όλους, προς κάθε κατεύθυνση όπως, το ΥΠΑΑΤ,
Περιφερειάρχες, Εμπόρους και τους Έλληνες Κτηνοτρόφους, ότι η πώληση
ζώντων ζώων στο εξωτερικό δεν είναι συμβατή με τα Ελληνικά συμφέροντα και μάλιστα ακόμη περισσότερο τώρα που η Ελληνική Κτηνοτροφία δοκιμάζεται. 
 
Η Ελληνική Κτηνοτροφία βρίσκεται σήμερα σε πολύ δύσκολη κατάσταση ως προς τον πληθυσμό των εκτρεφόμενων αιγοπροβάτων, ο οποίος από 14 εκ. το 2008 έχει μειωθεί κάτω από 10 εκ το 2013 και στα βοοειδή, ελληνικής εκτροφής (χωρίς τα παχυνόμενα εισαγωγής) ο πληθυσμός μόλις και μετά βίας καλύπτει το 11% της ελληνικής κατανάλωσης. 
 
Το κράτος θα πρέπει να αντιληφθεί τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει
περιέλθει η Ελληνική Κτηνοτροφία και να κινηθεί προς την κατεύθυνση της
αύξησης του ζωικού κεφαλαίου για τους εξής λόγους:
 
1) Για την αναπλήρωση της παραγωγής αιγοπρόβειου και αγελαδινού, γάλακτος, που τα τελευταία χρόνια μειώθηκε κατά 100 περίπου χιλ. τόνους και 150 χιλ. τόνους αντίστοιχα, με κίνδυνο να μην μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση για την παραγωγή Φέτας που αυξάνεται συνέχεια και να παραμένουμε μόνιμα ελλειμματικοί σε αγελαδινό γάλα που καταναλώνεται φρέσκο ή γίνεται γιαούρτι.
 
2) Είναι αδιανόητο να δίνεις τα ζώα σου ζώντα με αποτέλεσμα να μην
επωφελείσαι από την προστιθέμενη αξία της εκτροφής τους. 
 
3) Η σφαγή στα ελληνικά σφαγεία, σημαίνει στήριξη των επιχειρήσεων και των υπηρεσιών, αύξηση της απασχόλησης, εκμετάλλευση των παραπροϊόντων και δημιουργία πόρων υπέρ του δημοσίου. 
 
4) Επιπλέον, πουλώντας ζώντα ζώα όχι μόνο δεν ικανοποιούμε τον ελάχιστο
αριθμό ζώων που χρειαζόμαστε για αντικατάσταση κάθε χρόνο, αλλά μειώνουμε σταδιακά το ζωικό μας κεφάλαιο, με κίνδυνο να συμβεί και στην Ελλάδα ότι έχει συμβεί και στις πρώην πια ανταγωνίστριες χώρες, Βουλγαρία και Ρουμανία, οι όποιες πουλούσαν επί σειρά ετών τα ζώα τους στην Ελλάδα και την Τουρκία με αποτέλεσμα η πρώτη από 8 εκ. ζώα το 2000 να έχει το 2013 μόνο 700 χιλ. και η δεύτερη από 8,5 έκ. να φτάσει το 2013 στα 2 εκ. ζώα.
 
Η πώληση ζώντων ζώων σε παραγωγική ηλικία είναι καταστροφική ενέργεια, που ίσως να ικανοποιεί πρόσκαιρα τις οικονομικές ανάγκες των κτηνοτρόφων θα οδηγήσει όμως σύντομα σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα. Τα προβλήματα αυτά δεν θα επηρεάσουν μακροχρόνια μόνο τους κτηνοτρόφους αλλά και τους σφαγείς και τους εμπόρους στο σύνολό τους. Εφόσον τελικά θα πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις για να εκτονωθεί το οξύτατο οικονομικό πρόβλημα των κτηνοτρόφων θα πρέπει να γίνουν συντονισμένα με πώληση ελεγχόμενου αριθμού ζώων που δεν θα αποτελούν παραγωγικό πληθυσμό, λαμβάνοντας υπόψη και τη δυνατότητα της πώλησης σφαγίων αμνών μεγαλύτερου βάρους, που επιζητεί η αγορά των αραβικών χωρών και δίνουν προστιθέμενη αξία στην εγχώρια οικονομία.
 
Ο Πρόεδρος της ΕΔΟΚ
Ελευθέριος Γίτσας