εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι Πράσινοι για το Μεταλλαγμένο Καλαμπόκι

0 comments

 

 
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι απειλούν την Κομισιόν με πρόταση μομφής εξαιτίας της επιμονής της να δώσει το πράσινο φως για την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού.
 
 
 
Οι Πράσινοι καθώς και ευρωβουλευτές από άλλους χώρους και οικολόγοι είναι εξοργισμένοι με την απόφαση της Κομισιόν να προχωρήσει και να εγκρίνει την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507, παρά την αντίθεση 19 κρατών μελών του Συμβουλίου.
 
Σε ένα κύμα αντιδράσεων, Πράσινοι ευρωβουλευτές επιτέθηκαν στην Κομισιόν λέγοντας ότι πρόκειται για μια απόφαση που «περιφρονεί τη δημοκρατική διαδικασία».
 
Ο Daniel Cohn-Bendit είπε: «Εάν η Κομισιόν πεισματικά επιδιώξει να το περάσει […] θα καταθέσουμε πρόταση μομφής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
 
Η πρόταση μομφής, μπορεί να κατατεθεί από τουλάχιστον 77 ευρωβουλευτές και θα μπορούσε- μετά από μια σειρά βημάτων- να οδηγήσει στην παραίτηση ολόκληρης της ομάδας του Barroso. Σύμφωνα με τους κανόνες της διαδικασίας, τουλάχιστον το 1/10 των ευρωβουλευτών θα πρέπει να στηρίξει την πρόταση μομφής.
 
Η πρόταση μομφής απαιτεί την έγκριση των 2/3 από τους 766 ευρωβουλευτές και θα οδηγούσε στην παραίτηση ολόκληρης της Κομισιόν. Παρόμοια περίπτωση μομφής είχαμε το 1999, υπό την Προεδρία του Jacques Santer, που αποφάσισε να παραιτηθεί πριν κατατεθεί η πρόταση μομφής.
 
«Αυτό δεν θα περάσει, δεν θα αφήσουμε την Κομισιόν μερικούς μήνες πριν τη λήξη της θητείας της να ανοίξει την πόρτα στα μεταλλαγμένα», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων.
 
«Αποτελεί πρωτοφανή αντιδημοκρατική κίνηση η επιμονή της να δώσει έγκριση σε μια γενετικά τροποποιημένη ποικιλία, στην οποία αντιτίθεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Ευρώπης, των ευρωβουλευτών και των κυβερνήσεων. Η εξόφθαλμη παρέμβαση εξωθεσμικών επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν να εξαναγκάσουν τα μέλη της Κομισιόν σε μια βαθιά αντιδημοκρατική κίνηση πρέπει να καταδικαστεί όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς ή υγείας αλλά και δημοκρατίας»,  συνέχισε.
 
Η Κομισιόν δεν έχει επιλογή
Καθώς οι υπουργοί της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για την έγκριση ή μη της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507, το θέμα πλέον περνά στα χέρια της Κομισιόν.
 
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα τάχθηκε κατά της καλλιέργειας.
 
19 κράτη μέλη είπαν όχι στην καλλιέργεια του μεταλλαγμένου καλαμποκιού 1507, που αναπτύχθηκε από κοινού από την DuPont και την Dow Chemical, 5 κράτη μέλη τάχθηκαν υπέρ και 4 απείχαν, τόνισαν αξιωματούχοι της ΕΕ.
Κατά της πρότασης ψήφισαν: Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία. Υπέρ της πρότασης: Αγγλία, Εσθονία, Ισπανία, Σουηδία, Φιλανδία. Απείχαν: Βέλγιο, Γερμανία, Πορτογαλία, Τσεχία.
 «Δεν υπάρχει επιλογή», επιβεβαίωσε ο Roger Waite, εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα γεωργίας. «Οι κανόνες είναι σαφείς», είπε, προσθέτοντας ότι «η αποχή ισοδυναμεί με θετική ψήφο».
 
Απόψεις
Η συν- πρόεδρος των Πράσινων Rebecca Harms είπε: «Υπάρχει ισχυρή και δημόσια αντίθεση στην έγκριση της εν λόγω γενετικά τροποποιημένης ποικιλίας καλαμποκιού. Αντίθεση εξέφρασαν στο Συμβούλιο οι 19 κυβερνήσεις των κρατών μελών που αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του πληθυσμού της ΕΕ ενώ 4 απείχαν. Η απόφαση αυτή έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, με πλειοψηφία δύο τρίτων, ψηφίσματος κατά της έγκρισης της καλλιέργειας. Θα ήταν, λοιπόν, κυνικό εκ μέρους της Επιτροπής να προχωρήσει και να εγκρίνει για καλλιέργεια τη ΓΤ ποικιλία αραβόσιτου 1507. Καλούμε την Κομισιόν να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να αποσύρει την πρότασή της,  αλλιώς θα αντιμετωπίσει  πρόταση μομφής. Η διαδικασία της ΕΕ για την έγκριση των ΓΤΟ είναι σαφές ότι είναι ακατάλληλη για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Δεν πρέπει να προχωρήσει η σημερινή Κομισιόν σε περαιτέρω εγκρίσεις μέχρι η διαδικασία να αναθεωρηθεί και να ληφθεί υπόψη η συνεχής και νόμιμη αντίθεση σε αυτή την αμφιλεγόμενη τεχνολογία».

«Η πίεση των χιλιάδων καταναλωτών που επί χρόνια αναλαμβάνουν δράση κατά των μεταλλαγμένων οδήγησε την πλειοψηφία των κρατών μελών να καταψηφίσουν σήμερα την πρόταση για καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού στην Ευρώπη. Αφού όμως η πρόταση δεν αποσύρθηκε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να την τροποποιήσει και να μη θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του περιβάλλοντος, της γεωργίας και της τροφής μας», δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία.