εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Θέματα Δημοσίων Ακινήτων του ΥΠΑΑΤ

0 comments

 

 
Αλλαγές στα θέματα δημοσίων ακινήτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων φέρνει το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που ψηφίστηκε στη Βουλή. 
 
 
 
Ειδικότερα, με αυτό τροποποιούνται διατάξεις του νόμου 4061/2012 με αποτέλεσμα να επιλύεται το θέμα της διαχείρισης δημοσίων ακίνητων, όπου Δήμοι έχουν διανοίξει γεωτρήσεις για αρδευτικούς και υδρευτικούς σκοπούς. Η διαχείριση των τμημάτων αυτών των ακινήτων περιέρχεται εκ του νόμου στους οικείους Δήμους. Επιπλέον προβλέπεται η δυνατότητα παραχώρησης ακινήτων στους οικείους Δήμους για δημιουργία λαχανόκηπων. Επίσης για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων απλοποιείται η διαδικασία παραχώρησης της χρήσης ακινήτου έως 8 στρέμματα, χωρίς τη διαδικασία της δημοπρασίας, εφόσον για το ίδιο ακίνητο δεν έχουν υποβληθεί περισσότερες αιτήσεις.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο (στα άρθρα 24α και 37) το οποίο πλέον αποτελεί νόμο του κράτους «επιλύεται το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων που το κράτος παραχώρησε σε δικαιούχους αποκατάστασης, παρά το γεγονός ότι τα ίδια ακίνητα είχαν προγενέστερα μεταβιβαστεί στον οικείο δήμο και φέρονται ως δημοτικά. Οι σχετικές πράξεις θεωρούνται έγκυρες και ισχυρές και ο οικείος Δήμος δεν προβάλει δικαιώματα κυριότητας».
 
Σε άλλο σημείου του νόμου «αντιμετωπίζεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα παραχωρούμενα οικόπεδα, με το από 7-7-1985 προεδρικό διάταγμα, οι όροι του οποίου δεν τηρήθηκαν από τους δικαιούχους. Προβλέπεται η διατήρηση της κυριότητας από τον δικαιούχο με την καταβολή προστίμου το 1/3 της αντικειμενικής του αξίας».
 
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ορίζεται ενιαία το ύψος της αναπροσαρμογής του τιμήματος παραχώρησης χρήσης ακινήτων, ώστε να αποφεύγεται η επιβολή διαφορετικών τιμών αναπροσαρμογής ανά περιφερειακή ενότητα.
 
Τέλος εισάγονται τροποποιήσεις των διατάξεων για τη διευκόλυνση των διαδικασιών και την αρτιότερη εφαρμογή τους όπως κατάργηση δημοσίευσης στο ΦΕΚ των αποφάσεων συγκρότησης των Επιτροπών Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών και των Επιτροπών Ελέγχου και Νομιμότητας, πρόβλεψη για δυνατότητα δημοπράτησης του ακινήτου στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, συγκρότηση Επιτροπής Αναδασμού, παραχώρηση ποσοστού του δικαιώματος δόμησης στο παραχωρούμενο τμήμα του ακινήτου.