εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προέλευση του Κρέατος

0 comments

 

 
Απορρίφθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου, πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επέτρεπε, το χοιρινό κρέας να επισημαίνεται ως «εκτεφόμενο» σε μια χώρα της ΕΕ, ακόμη και αν ο χοίρος είχε περάσει μόνο τέσσερις μήνες της ζωής του σε αυτή.
 
 
 
Οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι οι κανόνες επισήμανσης της προέλευσης για τα νωπά, διατηρημένα με απλή ψύξη και κατεψυγμένα κρέατα χοιροειδών, προβατοειδών, αιγοειδών και πουλερικών θα πρέπει να διαμορφωθούν σύμφωνα με τους ήδη υφιστάμενους αυστηρότερους για το βόειο κρέας, έτσι ώστε να μην παραπλανώνται οι καταναλωτές.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σύστημα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ετικέτες θα αναφέρουν μόνο τις χώρες της εκτροφής και σφαγής. Έτσι το χοιρινό θα μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «εκτροφής» σε ένα κράτος μέλος, αν το γουρούνι έχει ζήσει εκεί για μόλις τέσσερις μήνες, ή απλά για ένα μήνα στην περίπτωση των πουλερικών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει την υποχρεωτική επισήμανση του τόπου γέννησης, παρόλο που έχει επανειλημμένα ζητηθεί από το ευρωκοινοβούλιο.

«Οι καταναλωτές θέλουν να έχουν την πλήρη εικόνα της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρέατος, αυτός είναι και ο λόγος που ζητώ να επισημαίνονται ο τόπος γέννησης, εκτροφής και σφαγής. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να ξέρουν, αν τα ζώα έχουν έρθει από περιοχές με καλές συνθήκες μεταχείρισης, και από πόσο μακριά έχουν μεταφερθεί, για ηθικούς και περιβαλλοντικούς λόγους» δήλωσε σχετικά η συντάκτης του σχετικού ψηφίσματος βρετανή σοσιαδημοκράτης ευρωβουλευτής Glenis Willmott, το οποίο εγκρίθηκε με 368 ψήφους υπέρ, 207 κατά και 20 αποχές.

«Έχουμε ήδη τέτοιους κανόνες σε ισχύ για το βόειο κρέας και δεν βλέπω γιατί δεν πρέπει να έχουμε το ίδιο και για τους χοίρους, τα κοτόπουλα, τα πρόβατα και τα προϊόντα κρέατος λοιπών ζώων», πρόσθεσε.

Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η προέλευση του κρέατος είναι πρωταρχικό μέλημα για τους καταναλωτές. Τα πρόσφατα σκάνδαλα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της πλαστοπροσωπίας του κρέατος αλόγου με το βόειο κρέας, έχουν δείξει ότι οι καταναλωτές θέλουν και χρειάζονται αυστηρότερους κανόνες για την ιχνηλασιμότητα και την ενημέρωσή τους, λένε .

Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τον εν λόγω κανονισμό και να καταρτίσει μια αναθεωρημένη έκδοσή του η οποία θα περιλαμβάνει υποχρεωτικά τους τόπους γέννησης, εκτροφής και σφαγής για την επισήμανση αυτών των κρεάτων, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία για την επισήμανση της καταγωγής του βοείου κρέατος. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαγράψει τυχόν εξαιρέσεις από τους κανόνες εφαρμογής για τον κιμά και τις γαρνιτούρες.
 
Το ιστορικό
 
  • Οι ετικέτες με την προέλευση του βόειου κρέατος έγιναν υποχρεωτικές για την αντιμετώπιση της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (ΣΕΒ). 
  • Οι κανόνες της ΕΕ για την επισήμανση του βοείου κρέατος έχουν τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2002. 
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επανειλημμένα το ίδιο σύστημα να επεκταθεί και στα άλλα είδη κρέατος.