εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κατάργηση Δασμών για Εισαγωγές από ΗΠΑ

0 comments

 

 
H Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει την άρση των δασμών σχεδόν σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. 
 
 
 
Η πρόταση θα κατατεθεί μια εβδομάδα πριν την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Karel De Gucht και του Αμερικανού ομολόγου του, Michael Forman.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται τα ζητήματα των εμπορικών σχέσεων για τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε., θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των ΗΠΑ μέχρι που είναι διατεθειμένη να ανοίξει τις αγορές της, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.
 
Αξιωματούχοι με γνώση της ευρωπαϊκής πρότασης ανέφεραν στο Reuters, ότι η Ε.Ε. θα προτείνει την άρση του 96% των υφιστάμενων δασμών στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, διατηρώντας την προστασία για μερικά μόνο προϊόντα όπως το μοσχάρι, τα κοτόπουλα και το χοιρινό.

"Αυτό είναι απλά το πρώτο βήμα, αλλά στέλνει ένα μήνυμα ότι κανένας τομέας δεν θα είναι πλήρως προστατευμένος από την απελευθέρωση" ανέφερε πηγή που συμμετέχει στην προετοιμασία της πρότασης της Ε.Ε. Άλλοι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν την πρόταση. 

Σημειώνεται ότι οι δασμοί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ε.Ε. είναι ήδη χαμηλοί, αλλά οι δύο πλευρές βλέπουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη από μια διατλαντική συμφωνία που θα απελευθερώνει τις εμπορικές συναλλαγές. Αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαδικασίες, δήλωσαν ότι η πρόταση της Ε.Ε. για την συμφωνία απελευθέρωσης των εμπορικών συναλλαγών χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες.
 
Αρχικά, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την άρση του 96% των δασμών, με το σκεπτικό ότι θα κάνουν το ίδιο και οι ΗΠΑ. Στη συνέχεια θα προτείνει δύο μεταβατικές κατηγορίες για το υπόλοιπο 3% των αγαθών, με περιόδους τριών και εφτά ετών μέχρι την πλήρη άρση των δασμών. Στα αγαθά αυτά μπορεί να περιλαμβάνονται τα εμπορικά οχήματα και ορισμένα γεωργικά προϊόντα. 

Στην τελευταία κατηγορία, θα περιλαμβάνονται ευαίσθητα προϊόντα όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το χοιρινό. Τα προϊόντα αυτά θα συνεχίσουν να προστατεύονται, αλλά θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τις ΗΠΑ.