εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξέλιξη των Τιμών των Ζωοτροφών

0 comments

 

 
Τα τελικά στοιχεία του 2013 δείχνουν εμφανή μείωση των τιμών των κτηνοτροφικών σιτηρών που ξεπέρασε τις προσδοκίες, αλλά η τιμή της σόγιας σημείωσε άνοδο. 
 
 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της UNCTAD, η  τιμή του αραβοσίτου στη διεθνή αγορά από 271,4 $/τόνο το 2012 μειώθηκε στα 242,7 $/τόνο το 2013, κατά 10% περίπου, ενώ η τιμή του σογιάλευρου  από 508,4 $/τόνο  αυξήθηκε στα 539,0 $/τόνο, δηλαδή κατά 6%. Μεγάλη πτώση των τιμών για τον αραβόσιτο και τη σόγια σημειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2013, ενώ τους προηγούμενους μήνες η πορεία των αντίστοιχων τιμών ήταν ανοδική.
 
Στην ΕΕ η εξέλιξη των τιμών ήταν ανάλογη, με την τιμή του αραβοσίτου να μειώνεται από 219,9 €/τόνο σε  204,4 €/τόνο, που αντιστοιχεί σε μείωση 7% περίπου. Και στην ΕΕ, όπως στη διεθνή αγορά η πτώση των τιμών ήταν έντονη το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και καθοριστική της πτώσης, ενώ αντίθετα, το πρώτο εξάμηνο οι τιμές σημείωσαν άνοδο. 
 
Οι τιμές των κτηνοτροφικών σιτηρών στην ΕΕ παραμένουν σχετικά υψηλότερες από εκείνες της διεθνούς αγοράς κατά 10-15% περίπου, επηρεάζοντας δυσμενώς την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων ζωικής παραγωγής στην ΕΕ σε σχέση με τις τρίτες χώρες, ενώ οι υποτιμήσεις του ευρώ σε σχέση με το δολάριο τα τελευταία χρόνια πιέζουν προς τα πάνω τις κοινοτικές τιμές. 
 
Στην Ελλάδα, διαμορφώνονται διαχρονικά οι υψηλότερες τιμές ζωοτροφών, τόσο ως τιμές εκροών , όσο και εισροών, αλλά και οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε σχέση με το μέσο κοινοτικό όρο, ειδικότερα σε σύγκριση με τις βαλκανικές χώρες που είναι οι κυρίως ανταγωνίστριες περιοχές στο εμπόριο των κτηνοτροφικών προϊόντων.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα οι τιμές των ζωοτροφών ως εισροών διαμορφώνονται σε εμφανώς μεγαλύτερα επίπεδα σε σύγκριση με εκείνες στις ανταγωνίστριες χώρες που εισάγουν κτηνοτροφικά προϊόντα στην Ελλάδα, που είναι οι βόρειες χώρες της ΕΕ και οι γειτονικές βαλκανικές.  Η μέση τιμή των ζωοτροφών ως εισροών εκτιμάται στα 18-20€/100 χγρ, ενώ στην Ελλάδα είναι 30€/100 χγρ.
 
Διαπιστώνεται, όμως,  ότι ο έντονα ανοδικός κύκλος των τιμών των ζωοτροφών μέσα στην περίοδο κρίσης εξακολουθεί μέχρι σήμερα, αφού η μέση τιμή του αντιπροσωπευτικού μίγματος – οδηγού στη διεθνή αγορά 80% αραβόσιτος, 20% σόγια, από 230,0 $/τον στο διάστημα 2008 – 2010 αυξήθηκε σήμερα στα 316,8 $/τον δηλαδή κατά 38,0% περίπου σε σχέση με την αρχή της κρίσης. 
 
Οι παραγωγικοί φορείς της κτηνοτροφίας παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη των τιμών των ζωοτροφών μέσα στο 2014, αναμένοντας συνέχιση της πτωτικής τάσης του δευτέρου εξαμήνου του 2013, χωρίς όμως να αποκλείεται ένας νέος κύκλος αύξησής τους που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής.  
 
ΣΩΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
D.E.A. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ  
 
Επιστημονικός συνεργάτης της ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ (ΠΕΟΠΠ) και της ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ