εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικές Κινητοποιήσεις

0 comments

 

 
Οι αγρότες, παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αυξήθηκαν τα μπλόκα και ο αριθμός των αγροτών που συμμετέχουν.  
 
 
 
Αγροτοσυνδικαλιστές από τα μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας χαρακτηρίζουν τις κυβερνητκές αποφάσεις, που προέκυψαν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, «κυβερνητικό τερτίπι» και απόπειρα της κυβέρνησης να σπάσει τα μπλόκα. 

Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η αντιπαράθεση του υπουργού Αθανάσιου Τσαυτάρη με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις προτάσεις της κυβέρνησης, με τον υπουργό να δηλώνει ότι «κανένας αγώνας δεν πάει τζάμπα».
 
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης θεωρεί, ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης είναι προς όφελος των αγροτών. «Με τις σημερινές της αποφάσεις, η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει και τα αντανακλαστικά και είναι ανοικτή στο διάλογο με τους αγρότες» δήλωσε σχετικά με τις  ρυθμίσεις για τους αγρότες που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση και συμπλήρωσε: « Ως υπουργείο χαιρόμαστε που παίξαμε έναν καταλυτικό ρόλο, έτσι ώστε τα αιτήματα και οι απόψεις των αγροτών να ακουστούν στην Κυβέρνηση, προκειμένου ένα σημαντικό μέτρο, μια σημαντική διαρθρωτική αναπτυξιακή τομή σε ό,τι αφορά τα στοιχεία των εσόδων και εξόδων των γεωργών, που ήταν ένα μεγάλο αίτημα, όλων των γεωργών, γίνεται με ένα αποτελεσματικό, αλλά πολύ απλουστευτικό τρόπο, χωρίς να δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή του.  Χαίρομαι επίσης που οι αγρότες χαιρέτησαν αυτές τις αποφάσεις διότι επαναλαμβάνω είναι προς όφελός τους».  
 
Τα κυβερνητικά μέτρα, που αποφασίστηκαν στην κυβερνητική σύσκεψη, είναι τα εξής:
 
• Οι αγρότες που υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων είναι όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.
• Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).
• Για τα 5 πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται 3 χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
• Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.
• Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
• Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.
• Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα  υποβληθεί).
 
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ ζητά επείγουσα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ώστε να του θέσει τις διαφωνίες της με κάποιες ρυθμίσεις για τους μικρομεσαίους αγρότες, με στόχο να αρθεί το αδιέξοδο.