εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Γάλα και Γιαούρτι

0 comments

 

Τα ζητήματα της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος και του τρόπου παρασκευής του γιαουρτιού έθεσαν οι εκπρόσωποι των αγελαδοτρόφων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
 
 
 
Τα δύο κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της κτηνοτροφίας, που αφορούν την επιχειρούμενη επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος καθώς και το θέμα της χρήσης σκόνης γάλακτος για την παρασκευή γιαούρτης, έθεσαν τα προεδρεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, της Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας και του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και στα κόμματα της Βουλής.
 
Όπως επεσήμαναν, η αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από τις πέντε στις δέκα ημέρες θα είναι η καταδίκη της ελληνικής κτηνοτροφίας και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια και πολύ γρήγορα μάλιστα στον αφανισμό της ελληνικής γαλακτοπαραγωγούς αγελαδοτροφίας.
 
Επίσης, τόνισαν για άλλη μια φορά ότι οι Έλληνες καταναλωτές θα είναι αναγκασμένοι να καταναλίσκουν ένα υποβαθμισμένο προϊόν, λόγω θερμικής επεξεργασίας, αλλά και λόγω έλλειψης φρεσκάδας.
 
Όσον αφορά τους ισχυρισμούς  για το γάλα μιας ημέρας, αυτό μόνο τοπικά μπορεί να λειτουργήσει και σε πολύ περιορισμένη κλίμακα λόγω του απαιτούμενου υψηλού κόστους διανομής, ενώ παράλληλα δεν θα μπορούν να τροφοδοτηθούν οι καταναλωτές στα μεγάλα αστικά κέντρα.
 
Για το γιαούρτι, η χρήση σκόνης γάλακτος για την παρασκευή του σημαίνει ότι, αφενός, χάνουμε το brand name στο προϊόν αυτό και ένας κλάδος ιδιαίτερα σημαντικός για τη χώρα μας, δυναμικός, ανταγωνιστικός και εξωστρεφής θα οδηγηθεί σε εξαφάνιση, αφετέρου, ο καταναλωτής θα καταναλίσκει προϊόν παραγόμενο από φθηνή εισαγόμενη σκόνη γάλακτος, και ενδεχομένως επικίνδυνη για την υγεία του.
 
Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια συνάντησης με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χαρακόπουλο, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στην οποία συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΣΕΚ κ. Πεβερέτος, ο Αντιπρόεδρος  του ΣΕΚ και Πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας κ. Βασιλέκας, ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων κ. Κεφαλάς, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Χαρουτουνιάν και ο Γενικός Διευθυντής Διασφάλισης Ποιότητας κ. Φωτόπουλος.
 
Κατά την διάρκειά της ο κ. υπουργός διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των Φορέων ότι συμφωνεί με τις θέσεις τους, τόσο για το φρέσκο γάλα όσο και τη γιαούρτη και ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη.
 
Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία των Φορέων των κτηνοτρόφων επαφές με τα κόμματα της Βουλής προκειμένου να τους ενημερώσουν και να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛΟΓΑΚ), μέσα σε μια δεκαετία εγκατέλειψαν το επάγγελμα του αγελαδοτρόφου – γαλακτοπαραγωγού οι επτά στους δέκα στη χώρα μας. 
Συγκεκριμένα, οι αγελαδοτρόφοι την περίοδο 2000 – 2001 ήταν 12.402, ενώ μια δεκαετία αργότερα (2011 – 2012) μόλις που έφταναν τους 3.932. 
 
Το συνολικό ποσοστό μείωσης φτάνει το 68,3%, κάτι που δείχνει το μέγεθος της κρίσης στον κλάδο, τον οποίο χαρακτηρίζει η μαζική τάση φυγής, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει ακόμη μεγαλύτερα νούμερα φυγής τα επόμενα χρόνια, με την κρίση να επιδεινώνεται και τους παραγωγούς, να προσπαθούν να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής σε λογικά επίπεδα. 
 
Αξίζει να σημειωθεί πως το 2009 οι αγελαδοτρόφοι ήταν στη χώρα μας 4.561, ενώ το ίδιο έτος η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος είχε επανέλθει στα προ δεκαετίας επίπεδα.Το χειρότερο ωστόσο είναι πως με την ακολουθούμενη πολιτική δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα λόγω των εξελίξεων σε γάλα και γιαούρτι.
 
Είναι ενδεικτικά τα λόγια του προέδρου του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων, κ. Γιώργου Κεφαλά: «Η επιχειρούμενη μεθόδευση ξεκάθαρα αφαιρεί το δικαίωμα από τον καταναλωτή  πρώτον να επιλέξει και δεύτερον να  έχει σαφή πληροφόρηση για το τι καταναλώνει. Αυτό αποτελεί  διατροφικό μεσαίωνα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Σε μια εποχή που οι μισοί Έλληνες είναι άνεργοι, δεν μπορούμε να ανεχθούμε  άλλη απώλεια θέσεων εργασίας, άλλη επιδείνωση  στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. 
 
Ακούστε, ο κλάδος αυτός, στην Ελλάδα, μαζί με την εφοδιαστική αλυσίδα απασχολεί 100 χιλιάδες ανθρώπους. Αν λοιπόν έχουμε αποφασίσει σε μια εποχή που η χώρα έχει καταρρεύσει, να επιδεινώσουμε την κατάσταση μην περιμένετε να μας βρείτε συμμάχους. Εμείς θέλουμε δουλειά για τους Έλληνες και ασφάλεια και ενημέρωση για τον καταναλωτή. Δεν κινούμαστε  συντεχνιακά. Δεν είναι η δουλειά μας να είμαστε κάθε μέρα στα Υπουργεία στην Αθήνα. Εμάς η δουλειά μας είναι να είμαστε στο στάβλο για να παράγουμε. Επειδή, όμως, εκμεταλλεύονται το γεγονός της ιδιαιτερότητας της δουλειάς μας, επιχειρούν να μεθοδεύσουν καταστάσεις οι οποίες είναι ανήκουστες. Δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα γελάνε με τα χάλια μας. 
 
Θα θέλαμε να δούμε μια σοβαρή μελέτη από το Υπουργείο Ανάπτυξης που να λέει αν πέσει έστω και 5 λεπτά υποθετικά –που δεν πρόκειται να γίνει–  το λίτρο του γάλατος για τον Έλληνα καταναλωτή, τι επιπτώσεις θα έχει στην ελληνική οικονομία και στο Α.Ε.Π. η απώλεια τουλάχιστον 50.000 θέσεων εργασίας και παράλληλα το σταμάτημα της ελληνικής παραγωγής;».