εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικές Προτεραιότητες της Ε.Ε.

0 comments

 

 
Συνάντηση στο Στρασβούργο μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί με θέμα τις αγροτικές προτεραιότητες της Ε.Ε., ενόψει της λήξης της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
 
 
Οι δυνατότητες επίτευξης συμφωνιών μεταξύ των τριών θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., δηλαδή Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Ευρωκοινοβουλίου και Ευρωπαϊκού συμβουλίου, για τα εκκρεμή θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα μέχρι το Μάρτιο του 2014, πριν την λήξη της θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι το θέμα συνάντησης εκπροσώπων τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Στρασβούργο.

Στο τραπέζι της συνάντησης θα βρεθούν σίγουρα οι εκκρεμότητες για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καθώς υπάρχει διχογνωμία μεταξύ των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου για τις εφαρμοστικές διατάξεις που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε πλήρη ισχύ από το 2015.
 
Επίσης και τα θέματα της διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, της ανάπτυξης του γαλακτοκομικού τομέα, καθώς και της προώθησης των αγροτικών προϊόντων τόσο στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. όσο και σε Τρίτων Χωρών.
 
Πρόκειται για ζητήματα που θα απασχολήσουν και την επικείμενη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε. στις 17 Φεβρουαρίου.
 
Για το θέμα υπό την ιδιότητα του προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, θα παραβρεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, και θα συνομιλήσει με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας κ. Dacian Ciolos και τον πρόεδρο της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Paolo De Castro.
 
Ειδικό βάρος στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων
 
Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό ειδική προτεραιότητα θα δοθεί στην επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση της νέας πρότασης του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα γεωργικά προϊόντα και την προώθησή τους στην εσωτερική αγορά και κυρίως στις αγορές των Τρίτων Χωρών.
 
Ο στόχος αυτός απαιτεί στενή συνεργασία και των τριών θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεδομένου ότι για την έγκριση του Κανονισμού προβλέπεται η διαδικασία συναπόφασης (συνήθης νομοθετική διαδικασία).
 
Τα τρία θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξετάσουν όλα τα πιθανά σενάρια για προώθηση της συμφωνίας επί ελληνικής Προεδρίας. Και αυτό γιατί προσδίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην όσο το δυνατόν πιο σύντομη εφαρμογή του νέου  αυτού Κανονισμού προς όφελος, τόσο των δικαιούχων, όσο και γενικότερα της αγροδιατροφικής οικονομίας.
 
Σημειώνεται ότι η νέα πρόταση Κανονισμού περιλαμβάνει την αύξηση του προϋπολογισμού από 60 εκατομμύρια ευρώ που είναι σήμερα, σταδιακά σε 200 εκατομμύρια ευρώ το 2020.