εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Κοινωνικό Ντάμπινγκ στη Γεωργία

0 comments

 

 
Οι Υπουργοί Γεωργίας Γαλλίας και Γερμανίας συναντήθηκαν στο Παρίσι για να δείξουν την ενότητα των δύο χωρών, παρά τις διαφορές μεταξύ τους στο ζήτημα του κοινωνικού ντάμπινγκ στη γεωργία.
 
 
 
Ο νέος Γερμανός υπουργός γεωργίας, Hans-Peter Friedrich, συνάντησε τον Γάλλο ομόλογό του Stéphane Le Foll, στο Παρίσι για να προετοιμάσουν την επικείμενη γαλλογερμανική σύνοδο κορυφής, που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Φεβρουαρίου.
 
Οι δύο υπουργοί επεσήμαναν τη συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα γεωργίας, που συνεχίζει να απορροφά το 40% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Επέμειναν στον εξαιρετικό τόνο των συζητήσεών τους, καθώς και στα ζητήματα που υπάρχει συναίνεση, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής για το περιβάλλον και στην πρόληψη  των κρίσεων τροφίμων.
 
 «Πρότεινα να τεθεί σε εφαρμογή μια ομάδα εργασίας σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιδόσεις της γεωργίας για την προετοιμασία του συνεδρίου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το θέμα», είπε ο Γάλλος υπουργός.
 
Και οι δύο υπουργοί θέλουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στο θέμα της σήμανσης των τροφίμων. Κατά τη διάρκεια του σκανδάλου βοείου κρέατος του περασμένου έτους, παρουσιάστηκε έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενίσχυση των ελέγχων για το εμπόριο του κρέατος, αλλά λίγα έχουν συμβεί από τότε, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ευρωβουλευτών.
 
Συζητήθηκε επίσης το θέμα των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, εν μέσω των εμπορικών συνομιλιών ΕΕ-ΗΠΑ, κάτι που πολλοί φοβούνται ότι θα οδηγήσει στην άρση της απαγόρευσης της ΕΕ στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
 
Γάλλοι και Γερμανοί πολίτες είναι αντίθετοι στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός ίσως έχει διαφορετική άποψη.
 
«Εδώ και καιρό ζούμε με τη φυσική γεωργία, τώρα πρέπει να κινηθούμε στη σύγχρονη γεωργία», είπε, προκαλώντας ανησυχίες στους ακτιβιστές κατά των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.
 
Κοινωνικό ντάμπινγκ 
 
Οι διαφωνίες μεταξύ των δύο ήταν ακόμη πιο εμφανείς στα κοινωνικά ζητήματα.
 
Οι Γάλλοι γεωργοί κατηγορούν το Βερολίνο για κοινωνικό ντάμπινγκ, με τη χρήση χαμηλού κόστους εργαζομένων της ΕΕ στα σφαγεία που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
 
Ωστόσο το εν λόγω ζήτημα δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Friedrich, που περιγράφει τον εαυτό του ως «υπουργό οικονομίας για τις αγροτικές ζώνες της Γερμανίας».
 
«Θέλουμε να αποφύγουμε το κοινωνικό ντάμπινγκ, ωστόσο υπάρχουν καταστάσεις όπου δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η απασχόληση», τόνισε.
 
Τα αγροκτήματα στο ανατολικό μέρος της Γερμανίας είναι μικρότερα και λιγότερο σύγχρονα συγκριτικά με τη δυτική πλευρά. Οι μισθοί επίσης είναι χαμηλότεροι, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή των Γάλλων, που κατηγορούν το κοινωνικό ντάμπινγκ των αγροτών της ανατολικής Γερμανίας.
 
Στον τομέα των σφαγείων, οι μισθολογικές διαφορές οδήγησαν σε μια βαθιά μεταρρύθμιση του τομέα. Η Γερμανία σφάζει σήμερα 50 εκατομμύρια χοίρους ετησίως, ενώ το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε λιγότερο από 30 εκατομμύρια στη Γαλλία.
 
Οι γαλλικές αγροτικές ενώσεις κατηγορούν για αυτό τη Γερμανία και αμφιβάλουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel έχει πραγματικά την πρόθεση να θέσει σε εφαρμογή ένα ελάχιστο μισθό σε όλη τη χώρα.
 
Πηγή: EurActiv.gr