εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ρόλος των Βιοκαυσίμων

0 comments

 

 
Οι Copa – Cogeca προειδοποίησαν, ότι εάν η ΕΕ μειώσει τους στόχους της για τα βιοκαύσιμα, δεν θα καταφέρει να επιτύχει τις προσδοκίες για την ενεργειακή και την κλιματική αλλαγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
 
 
Τα σημαντικά οφέλη των βιοκαυσίμων για το περιβάλλον, την οικονομία, τη διατροφή των ζώων, την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, υπογράμμισαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca και ζήτησαν μια συνεπή πολιτική της ΕΕ, κατά την διάρκεια σχετικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Πράσινης Εβδομάδας του Βερολίνου, στις 20 Ιανουαρίου. Οι Copa – Cogeca τόνισαν, ότι τα βιοκαύσιμα στηρίζουν το περιβάλλον, την κτηνοτροφία και την αγροτική οικονομία.

Μιλώντας στο 11ο Διεθνές συνέδριο για τα βιοκαύσιμα "Καύσιμα του μέλλοντος 2014» στο Βερολίνο, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, τόνισε: Τα βιοκαύσιμα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον τομέα των μεταφορών, την ενεργειακή εξάρτηση, και παρέχουν απασχόληση στις αγροτικές περιοχές. Είναι μέρος της πράσινης ανάπτυξης. Οι αγρότες και τη βιομηχανία έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στον τομέα μετά από την συμφωνία των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. το 2006 για να εξασφαλίσουν ότι το 10 % των καυσίμων των μεταφορών θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά το 2020. Κάθε πρόταση για τη μείωση του ορίου αυτού είναι εντελώς απαράδεκτη και δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη. Η μείωση θα έθετε σε κίνδυνο τους στόχους της ενέργειας και της αλλαγής του κλίματος της ΕΕ, πάνω από 200.000 θέσεων εργασίας κυρίως στις αγροτικές περιοχές, καθώς και τις προμήθειες των ζωοτροφών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός, ότι τα υποπροϊόντα από τη συμβατική παραγωγή βιοκαυσίμων, όπως το άλευρο ελαιοκράμβης, τεύτλων και αποξηραμένων δημητριακών διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην αγορά πρωτεϊνών για τις ζωοτροφές, όπου η ΕΕ αντιμετωπίζει συνεχώς αυξανόμενη έλλειψη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές και εμπειρογνώμονες από ολόκληρη την ΕΕ, οι οποίοι ενώθηκαν για να απορρίψουν κάθε πρόταση να περιοριστεί η χρήση τους και να επιστρέψουν σε αποφάσεις σχεδόν 10 χρόνια πριν.