εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Η ΔΗΜΑΡ για την Ελληνική Γεωργία

0 comments

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης  στη βουλή επίκαιρης επερώτησης, η ΔΗΜΑΡ παρουσίασε τους άξονες ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα.
 
 
 
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην βουλή επίκαιρης επερώτησης προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με την επανεκκίνηση της ανάπτυξης και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Θωμάς Ψύρρας επεσήμανε έντεκα βασικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα.
 
Στη διάρκεια της εισήγησής ο βουλευτής ανέφερε τα εξής: «Στις σημερινές συνθήκες ο πρωτογενής τομέας έρχεται αντιμέτωπος με σημαντικότατα προβλήματα. Θα επισημάνω έντεκα προβλήματα που βέβαια δεν καλύπτουν το σύνολο των προβλημάτων.
 
Η απουσία της χωροταξικής οργάνωσης των αγροτικών δραστηριοτήτων ως πελώριο πρόβλημα έχει αναφερθεί ήδη. Είναι πρόβλημα τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα διασύνδεσης μεταξύ των κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής, δηλαδή μεταξύ της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ή μεταξύ της πρωτογενούς παραγωγής και άλλων τομέων. Τονίζω επίσης το σύστημα των στρεβλών επιδοτήσεων που έχει οδηγήσει σε εντατικές καλλιέργειες και στην εγκατάλειψη των ήπιων και ορεινών καλλιεργειών που έχουν μεγάλη οικολογική αξία.
 
Το κόστος παραγωγής παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και ολοένα αυξάνεται. Το κέρδος του εμπόρου-μεταπωλητή αγροτικών προϊόντων παραμένει δυσανάλογα μεγάλο σε σύγκριση με το κέρδος που αποκομίζει ο ίδιος ο γεωργός.
 
Η διείσδυση της Ελλάδας στις κεντρικές ευρωπαϊκές αγορές παραμένει χαμηλή, με μερίδιο κάτω από το 2%. Το μέγεθος του κλήρου, μικρότερο από πενήντα στρέμματα, και ο πολυτεμαχισμός σε έξι-επτά τεμάχια ανά κλήρο καθορίζει δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό την ανταγωνιστικότητα της παραγωγής και προσδιορίζει το βαθμό διείσδυσης μιας γεωργίας στη διεθνή αγορά.
 
Η ανορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι ένα πελώριο ζήτημα. Ήδη το δείχνουν τα προβλήματα που θα συναντήσουμε εξαιτίας της «αλόγιστης» και παράλογης λογικής απέναντι στον Αχελώο. Η απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος δεν χρειάζεται κανέναν σχολιασμό. Όλοι γνωρίζουν το πρόβλημα.
 
Ένα άλλο πρόβλημα είναι η υποβάθμιση της γεωργικής έρευνας και η ομηρία των αγροτών στις τράπεζες. Κύριε Υπουργέ, τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των αγροτών αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο alert. Τα «κοράκια» που έχει «ξαμολήσει» ο εκκαθαριστής πιέζουν τους αγρότες.
 
Πώς θα ξεπεράσουμε όλα αυτά τα προβλήματα; Χρειαζόμαστε να εφαρμόσουμε ένα συγκροτημένο και δίκαιο δημοσιονομικό πρόγραμμα και να σχεδιάσουμε ένα μακροπρόθεσμο, βιώσιμο, νέο μοντέλο ανάπτυξης, θέτοντας προτεραιότητες που να το υλοποιούν. Πρέπει επιτέλους να ξεχωρίσουμε τις δομικές και τις θεσμικές προτεραιότητες, τις άμεσες προτεραιότητες και δράσεις, τις συγκεκριμένες προτεραιότητες για κάθε ένα προϊόν ξεχωριστά.
 
Ενώ λέμε πολλές φορές ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο «πυλώνας» για την οικονομία μας, εδώ και ενάμιση χρόνο δεν έχει έλθει νομοσχέδιο στη Βουλή για την πρωτογενή τομέα. Μόνο τώρα ήλθε, εδώ και μία εβδομάδα. Πώς το εξηγείτε αυτό;
 
Οι προτάσεις
 
Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε;
 
Πρώτον, πρέπει επιτέλους να ολοκληρώσουμε τα αναγκαία γνωστικά υπόβαθρα και τα «εργαλεία» για τη λήψη των αποφάσεων, την κτηματογράφηση, τους δασικούς χάρτες, τις γεωργικές περιοχές υψηλής οικολογικής αξίας.
 
Να προχωρήσουμε επιτέλους τη θεσμική μεταρρύθμιση για τους συνεταιρισμούς, τις ομάδες παραγωγών, τους νέους αγρότες και τους νεοεισερχόμενους στο αγροτικό επάγγελμα.
 
Να μεταρρυθμίσουμε την αγροτική ασφάλιση και τον δυσκίνητο ΕΛΓΑ.
 
Να δημιουργήσουμε θεσμικό πλαίσιο για να ενισχυθούν δραστηριότητες που αφορούν καινοτόμα και ποιοτικά προϊόντα.
 
Να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο με τη φορολογία των αγροτών. Αυτήν την εποχή βρίσκονται σε ακραία κατάσταση άγχους και αμηχανίας για το πώς θα χειριστούν τα βιβλία τους. Περιμένουν εγκυκλίους, αλλά έτσι δεν δουλεύει ούτε η γεωργία ούτε η κτηνοτροφία.
 
Να θεσμοθετήσουμε παροχή κινήτρων για την κατανομή γης.
 
Να εφαρμόσουμε πιστοποιήσεις και σημάνσεις σε προϊόντα και σε παραγωγικές διαδικασίες στη βιολογική παραγωγή, στη μεταποίηση.
 
Να χτίσουμε ένα εθνικό σύστημα πιστοποίησης προϊόντων από προστατευόμενες περιοχές. Και βέβαια να αναθεωρήσουμε το σύστημα ενισχύσεων με σκοπό να τονώσουμε τις διαδικασίες εκείνες που προωθούν τον ανταγωνισμό.
 
Και ανάμεσα σε αυτά, να φτιάξουμε το πλαίσιο ώστε να συνδέσουμε δραστηριότητες και τομείς, παραδείγματος χάρη, να συνδέσουμε τον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή.
 
Να αξιοποιήσουμε τη βαλτωμένη λειτουργία του θεσμού της τράπεζας πόρων και να δημιουργήσουμε επιτέλους μητρώο ντόπιων φυλών και ποικιλιών. Να φτιάξουμε το παρατηρητήριο φυτοφαρμάκων και να προωθηθεί η παραγωγή γενοσήμων στον αγροτικό τομέα.
 
Να στηρίξουμε τον κλάδο της τεχνολογίας τροφίμων για να πετύχουμε πρόσβαση σε σημαντικές αγορές, δηλαδή να διαχειριστούμε τα logistic εντός και εκτός Ελλάδος με την ανάπτυξη δικτύων λιανεμπόρων και χονδρεμπόρων στο εξωτερικό και με εκπόνηση προγραμμάτων για τοπικές μικρές και μεσαίες μονάδες. Να δημιουργήσουμε δημοπρατήρια αγροτικών προϊόντων και ιχθυοκαλλιέργειας για να διατίθενται τα προϊόντα των γεωργών σε καλύτερη τιμή.
 
Να ιεραρχήσουμε επιτέλους τις εξαγωγικές αγορές, σε ποια απευθυνόμαστε και γιατί και να διαφοροποιήσουμε τη στρατηγική μας επενδύοντας στην ποιότητα και την ανταγωνιστική τιμή.
 
Να επανεξετάσουμε εκ βάθρων την εκπαίδευση και την κατάρτιση των αγροτών που δεν υπάρχει.
 
Να εφαρμόσουμε σχέδια διαχείρισης της κτηνοτροφίας που να συμπεριλαμβάνουν την ολοκληρωμένη διαχείριση της βόσκησης, τη δημιουργία κτηνοτροφικών ζωνών, τη διασύνδεση κτηνοτροφίας-γεωργίας, την ανάπτυξη συστημάτων μεταποίησης και εμπορίας.
 
Η ΔΗΜΑΡ δεν βλέπει την πολιτική της παρουσία ως άμυνα σε χειρότερες επιλογές. Επειδή ξέρουμε τι δεν πάει καλά, οφείλουμε να δράσουμε με βάση αυτήν τη γνώση και να μεταρρυθμίσουμε την υπάρχουσα ζοφερή κατάσταση».
 
Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, στο σύνολο των τοποθετήσεων για την επίκαιρη ερώτηση, αναφέρθηκε σε δράσεις ενίσχυσης των εξαγωγών και σε αλλαγές στον αγορανομικό κώδικα.