εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Το Μέλλον των Αροτραίων Καλλιεργειών

0 comments

 

 
Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αροτραίες καλλιέργειες είναι σχετικά θετικές, χάρη στην ισχυρή παγκόσμια ζήτηση και τις σταθερές τιμές.
 
 
 
Η έκθεση της Κομισιόν αναφέρεται στο διάστημα 2013 – 2023 και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 14 Ιανουαρίου. Στην ΕΕ, η ζήτηση ζωοτροφών και τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί μόνο οριακά, με την αγορά βιοκαυσίμων να παραμένει ο πιο δυναμικός παράγοντας ζήτησης.
 
Από την πλευρά της προσφοράς, η ανάπτυξη εξαρτάται από την καλύτερη απόδοση, καθώς οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς (σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη τάση).
 
Συνολικά, η προβλεπόμενη αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης σιτηρών, ελαιούχων σπόρων και ζάχαρης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις υποθέσεις για την χρήση της βιοενέργειας.
 
Η πρόοδος προς την επίτευξη του στόχου του 10 % των ανανεώσιμων πηγών στο μερίδιο της ενέργειας, της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED), θα συνεχιστεί και από το 2020 με τα βιοκαύσιμα να συμβάλουν στο 8,5 % των υγρών καυσίμων μεταφοράς. Το υπόλοιπο θα καλυφθεί από άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , π.χ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
 
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αγορές των σιτηρών της ΕΕ χαρακτηρίζονται από συνθήκες σχετικής στενότητας στην αγορά, τα χαμηλά αποθέματα και τις τιμές που αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους τους.
 
Αυτές οι εξελίξεις κατευθύνονται από μέτρια αύξηση της προσφοράς φθάνοντας τα 316 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2023, κυρίως ως αποτέλεσμα χαμηλών ποσοστών ετήσιου ρυθμού αύξησης απόδοσης (0,6 % κατά μέσο όρο) και αύξηση της εγχώριας χρήσης των δημητριακών στην ΕΕ, κυρίως λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για αιθανόλη στο πλαίσιο του RED.
 
Αναμένονται μερικές ανακατανομές μεταξύ των καλλιεργειών στο πλαίσιο μιας σταθερής συνολικής έκτασης των καλλιεργειών σιτηρών, με τον αραβόσιτο και τον μαλακό σίτο σε περαιτέρω αύξηση του μεριδίου τους (μέχρι 18% και 41% αντίστοιχα) σε βάρος των άλλων σιτηρών.
 
Η αυξανόμενη ζήτηση για ρύζι θα καλυφθεί από αύξηση των εισαγωγών, μειώνοντας την αυτάρκεια της ΕΕ ελαφρά στο 64%. Παρόμοιοι παράγοντες έχουν επίπτωση επί των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τις αγορές ελαιούχων σπόρων .

Η αύξηση της προσφοράς οδηγείται από μέτρια αύξηση της απόδοσης και, σε μικρότερο βαθμό, από μία ελαφρά επέκταση του χώρου των ελαιούχων σπόρων. Η αναμενόμενη αύξηση της εγχώριας χρήση των ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ θα μπορούσε επίσης να καθοδηγείται από πρόσθετη ζήτηση για φυτικά έλαια, όπως η πρώτη ύλη για βιοντίζελ, ενώ η κατανάλωση φυτικού ελαίου ως τροφίμου παραμένει σταθερή στην καλύτερη περίπτωση.

Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα ζαχαρότευτλα και τη ζάχαρη είναι μικτές. Καθοδηγούνται από τις προσδοκίες για τις παγκόσμιες τιμές, την αυξανόμενη ζήτηση για αιθανόλη και την κατάργηση του καθεστώτος των ποσοστώσεων το 2017.
 
Η παραγωγή ζαχαρότευτλων στην ΕΕ προβλέπεται να επεκταθεί στην επόμενη δεκαετία. Οι πρόσθετες ποσότητες αυτές θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την παραγωγή ζάχαρης και όχι για αιθανόλη.
 
Με το τέλος των ποσοστώσεων, οι τιμές εντός και εκτός ποσοστώσεων θα συγχωνευθούν σταδιακά και η παραγωγή αιθανόλης από ζαχαρότευτλα θα είναι λιγότερο ανταγωνιστική. Επιπλέον, η ισογλυκόζη αναμένεται να αντικαταστήσει τη ζάχαρη σε όλο και περισσότερες επιλεγμένες χρήσεις κατανάλωσης τροφίμων, μετά τη λήξη των ποσοστώσεων παραγωγής ισογλυκόζης το 2017.