εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προοπτικές Αιγοπρόβειου Κρέατος στην ΕΕ

0 comments
 
Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν,  η παραγωγή και η κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ αναμένεται να ακολουθήσουν πτωτική πορεία.
 
 
 
Η Έκθεση έχει τίτλο «Προοπτικές για τις γεωργικές αγορές και τα εισοδήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2013-2023 (Prospects for Agricultural Markets and Income in the EU 2013-2023)». Όπως δείχνουν τα στοιχεία της έκθεσης, η ζήτηση αιγοπρόβειου κρέατος θα παραμείνει υψηλότερη σε σχέση με την παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος, μέχρι το 2023, θα πέσει κάτω από 1 εκατ. τόνους και αναμένεται να κυμανθεί λίγο πάνω από τους 800 χιλιάδες τόνους. 

Όπως αναφέρει η έκθεση, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των προβάτων και των αιγών στην ΕΕ παρουσιάζει συνεχή μείωση, αντικατοπτρίζοντας τα προβλήματα κερδοφορίας που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. Ωστόσο ο ρυθμός μείωσης φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί από το 2010. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το 2013 η ευρωπαϊκή παραγωγή κρέατος αναμένεται να παρουσιάσει μια μικρή αύξηση. Ωστόσο για την επόμενη δεκαετία η παραγωγή αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική πορεία.
 
Οι εισαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ αυξήθηκαν το 2013, κάτι που οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή που παρουσίασε η Νέα Ζηλανδία, που είναι ο κύριος προμηθευτής της ΕΕ. Πάντως οι εισαγωγές από Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία αναμένεται να παρουσιάσουν οριακή αύξηση μέχρι το 2023.
 
Από την άλλη, οι εξαγωγές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα (περίπου 30.000 τόνοι το 2013), αν και παρουσιάζουν μια ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια. Ενίσχυση παρουσιάζουν οι εξαγωγές ζώντων ζώων (συνολικού ύψους 26.000 τόνων το 2013), που γίνονται κυρίως προς Λιβύη, Ιορδανία και Λίβανο.
 
Με εξαίρεση την χώρα μας, η κατανάλωση αιγοπρόβειου κρέατος αντιπροσωπεύει μόλις το 2,7% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος στην ΕΕ. Μέχρι το 2023 είναι πολύ πιθανόν η κατανάλωση να μειωθεί ακόμη περισσότερο (από 1,4 εκατ. τόνους που ήταν το 2005 αναμένεται να φτάσει στους 1 εκατ. τόνους το 2023).