εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγροτικό Εισόδημα

0 comments

 

 
Ετήσια αύξηση της τάξης του 1,8%, αναμένει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το αγροτικό εισόδημα από το 2014-2023 στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως αποτέλεσμα τις συνεχιζόμενης αναδιάρθρωσης του τομέα. 
 
 
 
Συγκεκριμένα, η αύξηση στο αγροτικό εισόδημα θα επέλθει ως αποτέλεσμα της μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.
 
Για το ίδιο διάστημα αναμένονται σταθεροποιητικές τάσεις για τις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων, οι οποίες θα υποστηριχτούν από παράγοντες, όπως η παγκόσμια αύξηση στη ζήτηση τροφίμων, η ανάπτυξη του τομέα των βιοκαυσίμων και η μικρή αύξηση της παραγωγικότητας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από τις μεσοπρόσθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για την αγορά των αγροτικών εμπορευμάτων και τις διακυμάνσεις του αγροτικού εισοδήματος ως το 2023, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσίευσε τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου.  

Αγροτικό εισόδημα
Οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις της Κομισιόν για το αγροτικό εισόδημα αναμένονται θετικές. Μάλιστα, θα σημειώνεται μια ετήσια αύξηση της τάξης του 1,8% από το 2013 έως και το 2023 ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα.

Στην ΕΕ των 15, το πραγματικό αγροτικό εισόδημα ανά μονάδα εργασίας εκτιμάται ότι θα είναι 17,5% υψηλότερο ως το 2023, ενώ στην ΕΕ των 13 νέων κρατών (ΕΕ-Ν13)το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να διπλασιαστεί. Δεδομένης της εξέλιξης στη διακύμανση του εισοδήματος, το χάσμα μεταξύ των απόλυτων επιπέδων του αγροτικού εισοδήματος ανά εργαζόμενο μεταξύ της ΕΕ-15 και ΕΕ-N13 θα μειωθεί, αλλά θα εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικέ διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη.  

Αροτραίες καλλιέργειες
Οι αγορές δημητριακών θα χαρακτηρίζονται από χαμηλά αποθέματα και οι τιμές αναμένεται να είναι πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους. Εκτιμάται ότι θα υπάρχει μέτρια αύξηση της παραγωγής στους 316 εκατ. τόνους ως το 2023, κυρίως ως αποτέλεσμα του χαμηλού ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης  (0,6% κατά μέσο όρο). Επίσης, αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση του μεριδίου του καλαμποκιού και του μαλακού σιταριού στις αροτραίες καλλιέργειες (αύξηση 18% και 41% αντίστοιχα) σε βάρος των άλλων δημητριακών. Η αυξημένη ζήτηση για ρύζι στην ΕΕ θα καλυφθεί από αυξημένες εισαγωγές, μειώνοντας την αυτάρκεια της ΕΕ κατά 64%.  

Θετικές παραμένουν οι μεσοπρόθεσμες εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις αροτραίες καλλιέργειες στην ΕΕ μιας και θα συνεχίσει η σταθερή παγκόσμια ζήτηση και οι σταθερές τιμές. Στην ΕΕ η ζήτηση για ζωοτροφές και για τρόφιμα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί μόνο οριακά, με την αγορά βιοκαυσίμων να παραμένει ο πιο δυναμικός παράγοντας αυξημένης ζήτησης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η ΕΕ θα πλησιάσει το στόχο της για 10% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στον ενεργειακό τομέα και ως το 2020 τα βιοκαύσιμα θα συμμετέχουν με ποσοστό 8,5% στα καύσιμα για μεταφορά.     

Κρέας
Ο τομέας των κρεάτων στην ΕΕ αναμένεται να υποστηριχθεί από την ισχυρή παγκόσμια ζήτηση. Η κατανάλωση κρέατος στην ΕΕ που το 2013 έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 χρόνων, εκτιμάται ότι θα ανακάμψει το 2014 καθώς περισσότερο κρέας θα είναι διαθέσιμο στις αγορές. Το 2023, η κατά κεφαλήν κατανάλωση κρέατος στην Ένωση αναμένεται να φτάσει τα 66,1 κιλά, θα ίδια επίπεδα περίπου με το 2011. 

Το πιο δυναμικό παρόν θα δώσουν τα πουλερικά και το χοιρινό κρέας, ενώ η κατανάλωση βόειου και πρόβειου κρέατος θα πέσει σε τόσο σε απόλυτες όσο και σε σχετικές τιμές. Η παραγωγή βόειου κρέατος θα πέσει κατά 7% από το μέσο όσο 2010-2012 στο χαμηλό των 7,6 εκατ. τόνων το 2023. Αντίθετα, η παραγωγή χοιρινού κρέατος θα αυξηθεί το 2014 και θα αγγίξει τους 23,4 εκατ. τόνους το 2023.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ευνοϊκές τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο και όσο και για τις ευρωπαϊκές αγορές. Η παγκόσμια ζήτηση παραμένει δυναμική (ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες). Παρά τη λήξη του συστήματος των ποσοστώσεων μετά το 2014-2015, η αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ προβλέπεται ότι θα παραμείνει περιορισμένη κυρίως λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών, οι οποίοι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένα κράτη μέλη. Η παραγωγή, θα μπορούσε να ανέλθει σε 150 εκατ. τόνους το 2023.