εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αγελαδινό Γάλα

0 comments

 

Μια εντυπωσιακή άνοδο καταγράφουν οι τιμές του αγελαδινού γάλακτος στην ευρωπαϊκή αγορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εφτά µηνών, η οποία ωστόσο δεν έχει γίνει αισθητή από τους Έλληνες αγελαδοτρόφους.
 
 
 
Έτσι, τη στιγµή που οι τιµές παραγωγού στη χώρα µας σηµειώνουν οριακή αύξηση κατά 0,8% τον τελευταίο ένα χρόνο, σε χώρες όπως το Βέλγιο και η Ολλανδία αυξάνονται κατά 30%, µε αποτέλεσµα να κλείνει η ουσιαστικά η ψαλίδα µεταξύ του ελληνικού και του «ευρωπαϊκού» αγελαδινού γάλακτος. 

Σύµφωνα µε στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Γαλακτοπαραγωγών, η µέση τιµή για το αγελαδινό γάλα διαµορφώθηκε στα 39,86 λεπτά το κιλό, σηµειώνοντας άνοδο κατά 18,7% σε σύγκριση µε την αντίστοιχη τιµή πριν από ένα χρόνο. Η τιµή αυτή είναι αυξηµένη κατά 6,28 λεπτά το κιλό σε σύγκριση µε την µέση τιµή του Οκτωβρίου του 2013 και βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Μάλιστα σχεδόν όλες οι µεγάλες ευρωπαϊκές γαλακτοβιοµηχανίες πληρώνουν τους παραγωγούς µε την υψηλότερη τιµή που έχουν προσφέρει ιστορικά, ξεπερνώντας ακόµα και τα υψηλά επίπεδα που είχαν σηµειωθεί στα τέλη του 2007. Η τιµή παραγωγού στη χώρα µας διαµορφώνεται στα 44,85 λεπτά το κιλό, παραµένοντας στην τέταρτη θέση µε τις υψηλότερες ευρωπαϊκές τιµές. Παγκοσµίως η µεγαλύτερη τιµή παραγωγού πληρώνεται από την ελβετική Emmi (54,38 λεπτά το κιλό). 

Η παγκόσµια ζήτηση παραµένει ισχυρή, καθώς οι περισσότεροι αγοραστές έχουν χαµηλά αποθέµατα και πρέπει συχνά να τα αναπληρώνουν. Γενικότερα, τα αποθέµατα του προϊόντος στο κανάλι µεταξύ των µεταποιητών και των καταναλωτών είναι πολύ χαµηλά, µε αποτέλεσµα να δηµιουργούν σταθερή ζήτηση.
Μετά από ασφυκτικές πιέσεις των Οργανώσεων των Γαλακτοπαραγωγών στη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ευρωπαϊκές γαλακτοβιοµηχανίες προχώρησαν σε τµηµατικές αυξήσεις στις τιµές παραγωγού το φθινόπωρο. Η ολλανδική Friesland Campina αποφάσισε να αυξήσει την τιµή παραγωγού κατά 0,75 λεπτά το κιλό τον Οκτώβριο και κατά 1,75 λεπτά το Νοέµβριο, µε αποτέλεσµα η τιµή να διαµορφώνεται πλέον στα 43,43 λεπτά το κιλό. Εν τω µεταξύ η DOC Kaas αύξησε την τιµή παραγωγού κατά 1,25 λεπτά το κιλό τον Οκτώβριο και κατά 1,80 λεπτά το κιλό το Νοέµβριο, φτάνοντας στα 39,83 λεπτά το κιλό. 

Η δανέζικη Arla Foods προχώρησε σε αναπροσαρµογή των της τιµής στα στα 39,03 λεπτά το κιλό, αυξάνοντας την κατά 2,48 λεπτά το κιλό. 

Σε διεθνές επίπεδο, η µέση τιµή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα διαµορφώνεται στα 40,09 λεπτά το κιλό από τη Φοντέρρα στη Νέα Ζηλανδία, ενώ η χρηµατιστηριακή τιµή για το γάλα (κατηγορίας ΙΙΙ) διαµορφώνεται στα 32,82 λεπτά το κιλό στις ΗΠΑ.