εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τήρηση Βιβλίων Εσόδων-Εξόδων

0 comments

 

 
Στις 10.000 ευρώ ορίστηκε το όριο υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες.
 
 
 
Σχετικά με το ζήτημα της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες, το οποίο έθεσαν αρκετοί βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, κατά την διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, στις 20 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως το υπουργείο προσανατολίζεται να θέσει ως όριο ακαθάριστων εσόδων για την τήρηση βιβλίων τις 10.000 ευρώ.
 
Επίσης, αναφερόμενος ειδικά στην αγροτική γη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η φορολογική της επιβάρυνση διατηρήθηκε σε ελάχιστα επίπεδα, τα ειδικά κτίρια θα αντιμετωπίζονται ομοιόμορφα, ανεξάρτητα εάν ανήκουν σε νομικά ή φυσικά πρόσωπα, και ειδικά τα κτίρια αγροτικής γης δεν θα έχουν καμία φορολογική επιβάρυνση. Σύμφωνα δε με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, «για πρώτη φορά ο φόρος αυτός θα εκπίπτει ως δαπάνη της επιχείρησης».
 
«Ο βασικός φόρος για τους βοσκοτόπους και τα χέρσα είναι μόλις 0,5 ευρώ το στρέμμα, και για τις καλλιέργειες κάθε είδους μόλις 2 ευρώ το στρέμμα. Είναι αυτό δήμευση κύριοι βουλευτές;» αναρωτήθηκε ο Γ. Στουρνάρας και συνέχισε: «Το 85% των σπιτιών είναι σε ζώνες κάτω των 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δηλαδή ο φόρος δεν ξεπερνά τα 4 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σχεδόν το 80% των οικοπέδων θα πληρώσουν από 3 ευρώ έως 60 ευρώ το στρέμμα. Το 90% των αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται θα πληρώνουν φόρο μέχρι 2,6 ευρώ το στρέμμα. Είναι δήμευση αυτό; Συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσει μόνον το 5% των φορολογουμένων, ενώ 800.000 φορολογούμενοι θα έχουν μειωμένο ή καθόλου φόρο».