εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέος Κανονισµός για τη Βιολογική Γεωργία

0 comments
 
 
Νέος ευρωπαϊκός Κανονισµός για τη βιολογική γεωργία πρόκειται να εκδοθεί από τη ΕΕ με στόχο να µειώσει το κόστος της πιστοποίησης για τους παραγωγούς. 
 
 
 
Οι αλλαγές περιλαµβάνονται σε πρόταση κανονισµού που θα παρουσιάσει η Κοµισιόν το Μάρτιο του 2014

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του τµήµατος Βιολογικής Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  σχετικά με τις αλλαγές στον Κανονισμό που θα διέπουν τον κλάδο της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας για την επόµενη 10ετία σκοπός είναι να ενισχυθεί η βιολογική παραγωγή και η εµπιστοσύνη των καταναλωτών στα βιολογικά προϊόντα, καθώς και να καταργηθούν παρεκκλίσεις που επιτρέπουν τη χρήση µη βιολογικών ζωοτροφών ή άλλων πρώτων υλών οι οποίες είχαν νόηµα παλιότερα, αλλά πλέον δεν δικαιολογούνται. Εξετάζονται δε αλλαγές στο σύστηµα ελέγχων µε κατάργηση της υποχρέωσης για έναν τουλάχιστον έλεγχο κάθε χρόνο.

Πρέπει να αφαιρέσουµε τα εµπόδια που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη της κοινοτικής παραγωγής βιολογικών προϊόντων και να διασφαλίσουµε συνθήκες ίσου ανταγωνισµού για τα βιολογικά τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και σε σχέση µε την παραγωγή τρίτων χωρών. Και παράλληλα είναι πολύ σηµαντικό να διασφαλίσουµε την εµπιστοσύνη του καταναλωτή στα βιολογικά.
 
Αξίζει να σηµειωθεί, ότι σήµερα η ανάπτυξη του κλάδου των βιολογικών βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες και λιγότερο στην αύξηση της εγχώριας κοινοτικής παραγωγής.
 
Ένα ακόµα εµπόδιο είναι το υψηλό κόστος της πιστοποίησης αλλά και οι πολλές εξαιρέσεις και παρεκκλίσεις που υπάρχουν. Οι ίδιοι κανόνες εφαρµόζονται διαφορετικά στα διάφορα κράτη µέλη.