εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αφθώδης Πυρετός

0 comments

Στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση του αφθώδους πυρετού στα ζώα στρέφονται από κοινού ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας – FAO και ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων – OIE. Οι δύο οργανισμοί ενώνουν δυνάμεις προκειμένου να καταπολεμήσουν την ασθένεια του αφθώδους πυρετού σε παγκόσμια κλίμακα, καταθέτοντας την Πέμπτη 27 Ιουνίου μια λεπτομερή στρατηγική ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η καταστροφική για τα ζώντα ζώα ασθένεια. Οι δύο οργανισμοί υπογράμμισαν ωστόσο ότι μόνον οι σταθερές δεσμεύσεις των διεθνών εταίρων θα καταστήσουν τη στρατηγική αποτελεσματική, κατά την έναρξη της διεθνούς συνάντησης στη Μπανγκόγκ που στηρίχθηκε από το υπουργείο Γεωργίας και Συνεταιρισμών της Ταϊλάνδης. 

Ένας από τους κύριους στόχους της Παγκόσμιας Στρατηγικής είναι να επιτύχει τον έλεγχο του αφθώδους πυρετού σε διεθνές επίπεδο μέσα από την ενδυνάμωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών που είναι υπεύθυνες για την καταστολή των ασθενειών των ζώων, εξήγησε ο κ. Μπέρναρντ Βάλατ, γενικός γραμματέας του OIE. Οι θετικές επιπτώσεις της στρατηγικής θα επεκτείνουν κατά πολύ τον έλεγχο της νόσου καθώς θα ενισχύονται και θα βελτιώνονται μακροπρόθεσμα οι ικανότητες των κτηνιατρικών υπηρεσιών να καταπολεμήσουν άλλες υψηλών επιπτώσεων ασθένειες των ζώντων ζώων. Σε περιφερειακό επίπεδο, η καμπάνια καταπολέμησης της βορειοανατολικής Ασίας και Κίνας θεωρείται ένα αρκετά επαρκές μοντέλο, πρόσθεσε.

 

Ενώ ο αφθώδης πυρετός είναι σπανίως μοιραίος, μπορεί να προκαλέσει υψηλή θνησιμότητα σε νεογνά και νεαρά ζώα, απώλεια βάρους, μείωση της γαλακτοπαραγωγής και μείωση της γονιμότητας. Το ετήσιο κόστος της ασθένειας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε όρους μείωσης της παραγωγής και ανάγκης πρόληψης μέσω εμβολιασμού, ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. δολάρια. Σε μία σοβαρή περίπτωση στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2001, οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις υπολογίζεται ότι κόστισαν μέχρι 30 δισ. δολάρια.