εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Τα Βιοκαύσιμα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

0 comments

 

 

Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν στη μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική για τα βιοκαύσιμα, γεγονός που αναδεικνύει και πάλι τις διαφορετικές θέσεις που χωρίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ. 
 
 
 
Οι 27 υπουργοί στις 12/12/2013 δεν κατάφεραν στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν σε μια κοινή θέση για το ποσοστό χρήσης των λεγόμενων συμβατικών βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς (σόγια, ηλίανθος, ελαιοκράμβη κ.α.) για τις μετακινήσεις. Η λιθουανική προεδρεία, δια του υπουργού Ενέργειας κ. Γιάροσλαβ Νεβερόβιτς, προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να υπάρξει συμφωνία για τροποποίηση στην Οδηγία της Κομισιόν για την έμμεση αλλαγή της χρήσης γης (ILUC).
 
Υπενθυμίζεται, ότι η Οδηγία ILUC στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την έμμεση αλλαγή χρήσης γης για την παραγωγή βιοκαυσίμων πρώτης γενιάς. Η παραγωγή συμβατικών βιοκαυσίμων αμφισβητείται έντονα, γιατί για να καλλιεργηθούν χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις που αφαιρούνται έτσι από την καλλιέργεια τροφίμων.
 
Η προεδρεία πρότεινε ένα ποσοστό του 7% από συμβατικά βιοκαύσιμα επί του συνόλου βενζίνης και πετρελαίου που διατίθεται στην αγορά για την κάλυψη των αναγκών στις μεταφορές. Το Βέλγιο, η Δανία, η Ολλανδία, η Ιταλία και το Λουξεμβούργο απέρριψαν το συμβιβαστικό κείμενο των Λιθουανών γιατί θεώρησαν ότι ήταν πολύ αδύναμο, ενώ η Πολωνία και η Ουγγαρία γιατί δεν ήθελαν όρια στη χρήση των συμβατικών βιοκαυσίμων.
 
Επιπλέον, ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ ζήτησαν να μπορούν να αποφασίζουν μόνες βάζοντας δικούς τους «υποστόχους» για την παραγωγή βιοκαυσίμων από μικροφύκη ή από καλάμια.
 
Ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ κ. Γκύντερ Έτινγκερ, προειδοποίησε ότι τυχόν αποτυχία συμφωνίας θα ρίξει τις προσπάθειες νομοθέτησης επί του θέματος πολύ πίσω. Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, δεν αναμένεται κάποια συμφωνία το ερχόμενο έτος, αφού έχουμε τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, άρα ακόμα και αν η ελληνική προεδρία βρει κάποια λύση, οποιαδήποτε νομοθεσία δεν θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ πριν το 2015.