εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Νέοι Κανόνες Σήμανσης Κρεάτων στην ΕΕ

0 comments

 

 
Από την 1η Απριλίου 2015 θα είναι υποχρεωτικό το σύστημα σήμανσης των κρεάτων που διακινούνται εντός της ΕΕ.
 
 
 
Με ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών της μόνιμης επιτροπής για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων της ΕΕ (SCFCAH) ψηφίστηκαν οι νέοι κανόνες για την προέλευση και τη σήμανση φρέσκων και κατεψυγμένων κρεάτων (χοιρινό, αιγοπρόβειο και πουλερικά) που είχε προτείνει η Κομισιόν. Αντίστοιχοι κανόνες είχαν υιοθετηθεί για το βοδινό κρέας το 2011.

Οι ευρωπαίοι καταναλωτές πλέον θα μπορούν να ξέρουν που παράγεται το κρέας που αγοράζουν, επιπρόσθετα θα μπορούν να γνωρίζουν και άλλες λεπτομέρειες από τα στάδια παραγωγής του κρέατος όπως η εκτροφή του ζώου έως και η τυποποίησή του. 

Η πρόταση της Κομισιόν εισάγει υποχρεωτικό σύστημα αδειοδότησης το οποίο δημιουργεί άμεση σύνδεση του υπό πώληση κρέατος με το ζώο από το οποίο προήλθε. Έτσι με τους νέους κανόνες εάν όλα τα στάδια της διαδικασίας πραγματοποιούνται στο ίδιο κράτος μέλος θα αναφέρεται συγκεκριμένα στην ετικέτα του προϊόντος, το ίδιο θα συμβαίνει και όταν τα στάδια της διαδικασίας μοιράζονται σε διάφορα κράτη μέλη ή τρίτες χώρες. 

Η πρόταση θα υιοθετηθεί επίσημα από την Κομισιόν και αναμένεται να ισχύσει την από την 1η Απριλίου 2015, ώστε να μπορέσει ο αγρό-διατροφικός τομέας να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. 

Η Επιτροπή παρουσίασε ένα πρώτο σχέδιο αυτής της πρότασης τον περασμένο Σεπτέμβριο και το κείμενο έχει συζητηθεί στα κράτη μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με μελέτη, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Κομισιόν, η υποχρεωτική αναγραφή θα οδηγήσει σε ελαφριά αύξηση κόστους που εντοπίζεται στο στάδιο μετά την παραγωγή, και συγκεκριμένα στην επεξεργασία του κρέατος (κόψιμο και συσκευασία). Ωστόσο το 90% του επιπλέον κόστους αναμένεται να μετακυληθεί στον καταναλωτή και το 10% στον παραγωγό. Μια άλλη, συνέπεια της αναγραφής προέλευσης θα είναι η μείωση των εισαγωγών. Για τη χώρα μας, προβλέπεται μείωση των εισαγωγών αιγοπρόβειου κρέατος κατά 2,5% από τη στιγμή που εφαρμοστεί το μέτρο.