εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πολωνία: Αύξηση στις Εξαγωγές Τροφίμων

0 comments
 
Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Πολωνίας, οι εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12,7% στο πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
 
 


Στο τελευταίο του ενημερωτικό δελτίο το γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Βαρσοβία, η δραστηριότητα στον τομέα του εμπορίου αγροτικών προϊόντων παρέμεινε έντονη παρά τα πρόσφατα προβλήματα (αρνητικά αποτελέσματα επιθεωρήσεων) που εμφανίστηκαν στις εξαγωγές τροφίμων προς την Τσεχία, τη Σλοβακία και τη Ρωσία. Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, η αξία των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων θα μπορούσε να ανέλθει στα 19 δισ. Ευρώ, έναντι 17,9 δισ. το 2012.
 
Η Πολωνία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα μήλων και μανιταριών στην Ευρώπη και σημαντική παραγωγός πατάτας, ζαχαρότευτλου, σίκαλης, κράμβης, σίτου και πουλερικών. Το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου στον τομέα των αγροτικών προϊόντων ήταν το 2012 της τάξης των 4,3 δισ. και θα μπορούσε να ανέλθει φέτος στα 5 δισ. Ευρώ. Τα πολωνικά τρόφιμα εξάγονται κυρίως στη Γερμανία, στη Μ. Βρετανία και στη Ρωσία.
 
Εξαγωγές γαλακτοκομικών 
 
Σύμφωνα με την Ένωση Συνεταιρισμών Παραγωγής Γαλακτοκομικών Προϊόντων, η αξία των πολωνικών εξαγωγών γαλακτοκομικών είναι πιθανό να ανέλθει στα 1,5 δισ. Ευρώ φέτος, από 1,4 δισ. πέρυσι.
 
Σύμφωνα με όσα αναφέρει πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Βαρσοβία, κυριότερες εξαγωγικές αγορές είναι η Γερμανία, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία.
 
Η Πολωνία εξάγει κυρίως τυρί (το 50% της εγχώριας παραγωγής), γάλα σε σκόνη (80% της εγχώριας παραγωγής) και βούτυρο. Κύριος εισαγωγέας των πολωνικών τυριών είναι η Ρωσία, στην οποία τα εν λόγω προϊόντα κατέχουν μερίδιο αγοράς της τάξης του 20%.
 
Η Πολωνία είναι ο 6ος μεγαλύτερος παραγωγός τυριού διεθνώς. Στο εσωτερικό, η ετήσια κατανάλωση γάλακτος κατά κεφαλήν έχει αυξηθεί τα τελευταία έτη, ανερχόμενη σήμερα στα 192 λίτρα. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθεί να υπολείπεται της μέσης κατανάλωσης στην Ε.Ε. (330 λίτρα)», αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του γραφείου εμπορικών και οικονομικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στη Βαρσοβία.