εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Γάλακτος στην Ιρλανδία

0 comments

 

 
Η Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Γεωργίας, Σάιμον Κόβενεϊ, σκοπεύει να αυξήσει  την παραγωγή γάλακτος μέσα σε περίοδο 5 ετών κατά 50% μετά το τέλος των ποσοστώσεων το 2015 στην Ε.Ε.
 
 
Στόχος είναι να καλυφθεί το έλλειμμα που θα προκύψει από την αυξανόμενη ζήτηση για γάλα στις αναπτυσσόμενες αγορές. Ήδη έχει εκπονηθεί 5ετές σχέδιο αύξησης της γαλακτοπαραγωγής της χώρας.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Κόβενεϊ δήλωσε στη διάρκεια της ομιλίας του στο φόρουμ που διοργάνωσε το Ιρλανδικό Συμβούλιο Τροφίμων με θέμα τη βιωσιμότητα:
 
Έχουμε το δυναμικό για αυτή την αύξηση, αλλά το δύσκολο κομμάτι είναι πώς θα γίνει με ένα βιώσιμο τρόπο ώστε να προστατεύονται και οι αγρότες και το περιβάλλον. Για να πετύχουμε μια βιώσιμη αύξηση της γαλακτοπαραγωγής μας θα πρέπει να επενδύσουμε σε εκπαίδευση και καινοτομία. 

Οι κτηνοτρόφοι της Ιρλανδίας εκμεταλλεύονται το δυναμικό των εκμεταλλεύσεών τους και οι μεταποιητές γάλακτος μαζί με το Ιρλανδικό Συμβούλιο Γάλακτος προχωρούν σε αυξημένες επενδύσεις σε κεφάλαιο και ανάπτυξη αγοράς. Επίσης, τον περασμένο Μάιο, η διεθνής εταιρεία γαλακτοκομικών τροφίμων, Glanbia (GIIL), ξεκίνησε την κατασκευή της μεγαλύτερης γαλακτοκομικής μονάδας στην ιστορία της Ιρλανδίας, που θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2015, με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών της σε 50 χώρες. Η Glanbia επένδυσε 150 εκατ. ευρώ και δημιούργησε 1.600 νέες θέσεις εργασίας και εκτιμά ότι η νέα μονάδα θα παράγει 1,6 δισ. λίτρα γάλακτος, αντιπροσωπεύοντας το 30% της συνολικής παραγωγής γάλακτος της Ιρλανδίας. 

«Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για γαλακτοκομικά δε θα μπορέσει να καλυφθεί από την προσφορά των κύριων γαλακτοπαραγωγικών χωρών, δημιουργώντας έλλειμμα γάλακτος στην παγκόσμια αγορά», υποστηρίζει ο οικονομολόγος του Ιρλανδικού Συμβουλίου Γάλακτος, Μαρκ Φάχερτι. 

«Μπορεί η αύξηση του 50% της γαλακτοπαραγωγής μας να μοιάζει μεγάλη αλλά στην πραγματικότητα είναι μικρή σε παγκόσμιο πλαίσιο, περίπου 2,5 δισ. λίτρα. Ο διεθνής όγκος γάλακτος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 23 δισ. λίτρα την ίδια περίοδο, εκ των οποίων τα 9 δισ. λίτρα θα προκύψουν από την Ευρώπη.