εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Οι Βοσκότοποι στη Νέα ΚΑΠ

0 comments

 

 
Διαπιστώνεται αδυναμία στο να καταγραφούν με ακρίβεια οι επιλέξιμοι βοσκότοποι για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ χωρίς το δασολόγιο, το οποίο, όμως, δεν διαθέτει η χώρα μας. 
 
 
 
Σοβαρά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι από την καταγραφή των επιλέξιμων βοσκήσιμων εκτάσεων. Παρά το «Σχέδιο Δράσης» του ΟΠΕΚΕΠΕ, που υποσχόταν ότι θα ξεκαθάριζε το τοπίο, φέτος μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων καταγγέλλουν ότι δεν έχουν λάβει την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ή τους έχει πιστωθεί πολύ μικρό μέρος αυτής, ενώ εκφράζουν φόβους ότι απειλούνται πλέον σοβαρά με σημαντικές απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων από την έναρξη της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ. Μπορεί κάποιες εκτάσεις να είναι βοσκήσιμες αλλά να μην είναι επιλέξιμες. Όπως μας ανέφεραν οι δασολόγοι του ΥΠΕΚΑ, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες στη χώρα μας. Όμως ούτε οι δασικοί χάρτες θα μπορούσαν να ξεκαθαρίσουν τις εκτάσεις που είναι βοσκότοποι. Αυτό που θα ξεκαθάριζε την κατάσταση είναι το δασολόγιο, που όμως δεν έχει ακόμη ξεκινήσει η σύνταξή του στη χώρα μας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εντολή στα κράτη μέλη, να ξεκαθαρίσουν το θέμα των επιλέξιμων βοσκοτόπων. Μάλιστα για αυτό το σκοπό επισκέφτηκαν οι κοινοτικοί ελεγκτές τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το διήμερο 6 – 7 Οκτωβρίου. 
 
Η Ελλάδα δεν έχει σύγχρονους χάρτες, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν έχει διαθέσει χρήματα για φωτογραφήσεις. Μη έχοντας επικαιροποιημένους, επίσημους χάρτες, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει αυτό το διάστημα ελέγχους βάσει των ηλεκτρονικών χαρτών του διαδικτύου. Από την Γενική Γραμματεία δασών του ΥΠΕΚΑ, μας ανέφεραν ότι είναι δυνατόν να δουν μέσα από το διαδίκτυο περιοχές που θεωρούνται ότι είναι βοσκότοποι αλλά οι φωτογραφίες αναφέρονται σε παλαιότερες χρονολογίες (που σημαίνει ότι σήμερα μπορεί να υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις) αλλά και δεν έχουν μεγάλη ακρίβεια. Το πρόγραμμα για την ψηφιοποίηση των βοσκοτόπων (LPIS) ακόμη δεν το έχει παραλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια αντιπροσωπεία αναμένεται να πάει τον προσεχή Δεκέμβριο στη Γερμανία για να ενημερωθεί για το θέμα. Όμως κάποιοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, ότι και με αυτό το πρόγραμμα αναμένεται να τεθούν εκτός επιλεξιμότητας αρκετές εκτάσεις βοσκοτόπων. 

Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από το 2015, θα πρέπει να υπάρχει η πλήρης ψηφιακή καταγραφή των βοσκοτόπων. Όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι σύνταξης δασικών χαρτών του ΥΠΕΚΑ, όλα τα προβλήματα υπάρχουν επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η χαρτογράφηση των δασικών εκτάσεων στη χώρα μας αλλά βρίσκεται σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, ούτε στους δασικούς χάρτες δεν υπάρχει ακριβής καταγραφή των εκτάσεων, πού είναι το δάσος και αυτών που θεωρούνται δασική έκταση. Στη δασική έκταση μπορούν να υπάρξουν και δραστηριότητες όπως αυτή της βόσκησης των ζώων. Ούτε μπορεί να υπάρξει η καταγραφή των βοσκοτόπων που είναι ξυλώδεις, δηλαδή αυτών που σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ θα μπορούν να γίνουν επιλέξιμοι, ώστε οι κτηνοτρόφοι να εισπράττουν την άμεση ενίσχυση. 

Η σωστή καταγραφή των βοσκοτόπων μπορεί να γίνει μόνο με τη βοήθεια του δασολογίου, υποστηρίζουν από το ΥΠΕΚΑ. Στο δασολόγιο καταγράφονται αναλυτικά τα όρια του δάσους και το είδος της βλάστησης, δηλαδή ποια έκταση θεωρείται δάσος και ποια δασική έκταση, ποια έκταση θεωρείται βοσκότοπος και αν είναι ξυλώδης (που είναι η μεγάλη πλειοψηφία στη χώρα μας) ή χορτολιβαδική. 
Όμως ακόμη στην Ελλάδα δεν έχει αποφασιστεί η τεχνική φόρμουλα με την οποία θα γίνει η σύνταξη του δασολογίου. Ούτε έχει βρεθεί ο τρόπος χρηματοδότησης ενός τέτοιου έργου. Σύμφωνα με το νόμο, το δασολόγιο το συντάσσουν οι Δ/νσεις Δασών σε επίπεδο νομού. Αλλά για να γίνει αυτό θα χρειαστεί το απαραίτητο προσωπικό, όπως και ο εξοπλισμός. Μια λύση θα ήταν να δοθεί σε μελετητές το έργο αυτό. 

Ένα ακόμη πρόβλημα που αναμένεται να υπάρξει είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των βοσκοτόπων. Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις είναι κρατικές, όμως μεγάλο ποσοστό από αυτές διεκδικούνται από ιδιώτες. Αυτό θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους, που θα πρέπει να βρουν τον ιδιοκτήτη της έκτασης για να υπογράψουν μακροχρόνιο μισθωτήριο, ώστε να μπορούν να εισπράξουν την ενιαία ενίσχυση.