εγγραφείτε: Άρθρα

leader

ΣΥΡΙΖΑ: Για τη Φέτα και την Κτηνοτροφία

0 comments

 

Στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Κοδέλας αναφέρθηκε στο ζήτημα της Φέτας και στα προβλήματα στην κτηνοτροφία, στο Εργόσημο και στον ΕΛΓΑ.

 
Τα ζητήματα της φέτας και των προβλημάτων στην κτηνοτροφία, του εργόσημου και των προβλημάτων στον ΕΛΓΑ έθεσε ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου παρουσία  του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κοδέλας στη γραπτή του τοποθέτηση δήλωσε τα εξής:
Κύριε Πρόεδρε, για δεύτερη φορά συναντάμε όλο το θέμα της λειτουργίας της κυβέρνησης εδώ, κάτι, όμως, που δεν απασχολεί τον κόσμο που έχει σοβαρά προβλήματα.

Ξεκινώ με το θέμα της φέτας. Δυστυχώς, δεν ήταν καθησυχαστική η ενημέρωση από τον Υπουργό και το πρόβλημα εδώ δεν άπτεται μόνο του ζητήματος του Καναδά, δηλαδή της παραγωγής του Καναδά, αλλά έχει να κάνει με ένα προηγούμενο που δημιουργείται, όπου θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ της φέτας και της προστασίας της ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης.

Ωστόσο, θα ήθελα να πω και στους Βουλευτές της Ν.Δ., ότι το θέμα της φέτας που έρχεται σήμερα εδώ και το συζητάμε είναι ένα σκέλος από το συνολικό ζήτημα της κτηνοτροφίας, που δεν βλέπω τόσο μεγάλη εγρήγορση για όλα αυτά τα θέματα.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε τι εννοώ, σχετικά με την οριακή κατάσταση που βρίσκεται ο κόσμος της κτηνοτροφίας. Συζητάμε για τη φέτα και για την προστασία της ως ΠΟΠ την ίδια στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια από το 2010 μέχρι το 2012 έχουμε μείωση παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος κατά 92.000 τόνους και παραγωγής φέτας κατά 15.000 τόνους.

Καταλαβαίνετε, δηλαδή, ότι μιλάμε, ήδη, για μια συρρίκνωση και κατάρρευση της κτηνοτροφίας και ειδικά της αιγοπροβατοτροφίας και της φέτας. 

Εδώ, λοιπόν, ο καθένας θα πρέπει να τοποθετηθεί και να κάνουμε έναν ειλικρινή απολογισμό γύρω από τα συμπεράσματα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ και το εάν έχει παίξει θετικό ή αρνητικό ρόλο στο να κρατηθεί ο ευαίσθητος τομέας της κτηνοτροφίας η ιδιωτικοποίηση.

Επίσης, θέλω να προσθέσω σε σχέση με τη ΔΩΔΩΝΗ, ότι σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση, το πρόβειο γάλα αγοράζεται από τη ΔΩΔΩΝΗ με 0,90 ευρώ αντί 1,05 ευρώ που ήταν πέρυσι. Μιλάμε για μια κατάρρευση τιμών που δεν είναι άσχετη με την ανοχή που δείχνετε και την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα και στο θέμα της κτηνοτροφίας.

Εμείς έχουμε κάνει σκληρή κριτική στον κ. Τσαυτάρη και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όμως εδώ φαίνεται ότι υπάρχει και ένας άλλος που έχει μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία της φέτας και όχι μόνο. Αυτό είναι το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Νομίζω, λοιπόν, ότι είναι δίκαιο το αίτημα να έρθει εδώ ο κ. Χατζηδάκης ή ο κ. Μηταράκης να μας εξηγήσουν το πώς κινήθηκαν για να υπερασπιστούν τη φέτα, όπως και για το θέμα της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης, η οποία καταργήθηκε και που το προαιρετικό σήμα το οποίο ετοιμάζεται από ό, τι φαίνεται θα προβλέπει, ότι θα ονομάζεται ελληνικό το προϊόν που θα έχει κατά 75% ως πρώτη ύλη γάλα που παράγεται στη χώρα μας. Είναι αυτό που λέμε «ολίγον έγκυος», δηλαδή, 75% ελληνικό και 25% μη ελληνικό, αλλά παρόλα αυτά θα παίρνει το ελληνικό σήμα.

Πιστεύω, ότι αυτό δεν είναι άσχετο με τις πιέσεις των καρτέλ του κτηνοτροφικού τομέα και του καρτέλ γάλακτος πιο ειδικά, οι οποίοι με μεγάλη άνεση κυκλοφορούν στους διαδρόμους του Μέγαρου Μαξίμου και των Υπουργείων σε αντίθεση με τους κτηνοτρόφους.

Τελειώνοντας, απλά θα αναφέρω κάτι ως ένα θέμα που είναι λίγο άσχετο, αλλά θα πρέπει να το δείτε πολύ σοβαρά, κύριε Υπουργέ, και πιστεύω ότι θα συμφωνήσουν και οι υπόλοιποι συνάδελφοί, το θέμα το εργόσημου.

Δεν ανοίγω τώρα το θέμα αυτό, όμως νομίζω ότι πολύ άμεσα θα πρέπει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, επειδή έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα στη συγκομιδή των προϊόντων σε όλη την Ελλάδα, να δει αυτό το θέμα, γιατί βρισκόμαστε σε οριακές καταστάσεις και κινδυνεύουν οι παραγωγοί να φάνε τεράστια πρόστιμα, παρόλο που θέλουν να είναι ασφαλισμένοι οι εργάτες γης, οι οποίοι συγκομίζουν τα προϊόντα τους ή εργάζονται στα χωράφια τους.

Σχετικά με τον ΕΛΓΑ θα ήθελα να θέσω το ζήτημα της υποστελέχωσής του, γιατί μιλάμε μεν για τον κανονισμό αλλά δεν έχω χρόνο να μπω στην ουσία των αλλαγών που πράγματι χρειάζονται, όμως έχουμε ένα τεράστιο θέμα που αφορά την υποστελέχωσή του, που έχει σαν αποτέλεσμα να αργούν οι εκτιμήσεις και οι αποζημιώσεις και να μην είναι και δίκαιες. Με αυτή την έννοια θα πρότεινα και η Επιτροπή μας εδώ να δει πού μπλοκάρει το θέμα αυτό; Θα λυθεί με τρίμηνα και τετράμηνα; Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Τόσο οι μνημονιακοί περιορισμοί που απαγορεύουν τις προσλήψεις όσο και μια συνειδητή επιλογή υποβάθμισης του ΕΛΓΑ, ο οποίος δεν παρέχει τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχει, παρότι πληρώνουν ακριβά οι παραγωγοί, επομένως δηλαδή μια συνειδητή απαξίωση για να οδηγηθεί ο αγροτικός κόσμος στην ιδιωτική ασφάλιση, νομίζω ότι είναι καταγγελταίες επιλογές και θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν τα πράγματα, ώστε να είναι στελεχωμένες κατάλληλα οι υπηρεσίες. Γεωτεχνικοί υπάρχουν πάρα πολλοί έξω άνεργοι, να αξιοποιηθούν, ώστε να μπορεί έγκαιρα ο ΕΛΓΑ να κάνει τις εκτιμήσεις ζημιών και να δίνονται οι αποζημιώσεις.