εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Αποβολές των Προβατίνων στην Κρήτη

0 comments

 

Σοβαρό πρόβλημα έχει παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα σε κτηνοτροφικές μονάδες στον ορεινό Μυλοπόταμο της Κρήτης, όπου πρόβατα αποβάλλουν τα έμβρυα τους, προκαλώντας οικονομικό πλήγμα στο εισόδημα των κτηνοτρόφων.
 
 
 
Το ζήτημα αυτό εξετάστηκε σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε στην Περιφέρεια Κρήτης η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου.
 
Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς, ο Διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης Νίκος Δασκαλάκης, η Διευθύντρια Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου Ελευθερία Βιδάκη, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ανωγείων Στεφανής Χαιρέτης, και τα μέλη της διοίκησης Βασίλης Σμπώκος, Γιάννης Σκουλάς, και Νίκος Βρέντζος.
 
Όπως ανέφεραν τα μέλη του κτηνοτροφικού συλλόγου Ανωγείων, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το φαινόμενο πολλά πρόβατα να αποβάλλουν τα έμβρυα στον τελευταίο μήνα κύησης και επιπλέον εμφανίζεται υψηλό ποσοστό θνησιμότητας αμέσως μετά τον τοκετό.
 
Για την εξέταση του προβλήματος αποφασίστηκε εντός της εβδομάδας κλιμάκιο υπηρεσιακών κτηνιάτρων να επισκεφθεί τις πληγείσες κτηνοτροφικές μονάδες όπου θα γίνουν οι πρώτοι κτηνιατρικοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και την λήψη μέτρων.
 
Τα πρώτα συμπεράσματα οδηγούν στο ότι ο λόγος των αποβολών είναι ο υποσιτισμός των προβατίνων.
 
Συγκεκριμένα, ο υποσιτισμός των κοπαδιών αποτελεί την αιτία για τους πρόωρους τοκετούς των προβατίνων, πρόβλημα που μαστίζει φέτος την αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης κυρίως στους ορεινούς όγκους. Τα ζώα υποσιτίζονται επειδή οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να τους εξασφαλίσουν σωστή τροφή, καθώς το κόστος των ζωοτροφών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 30%, ενώ οι τιμές του κρέατος και του γάλακτος διαρκώς μειώνονται. Η έλλειψη ρευστότητας οδηγεί σε ελλιπή ζωοτροφή που με τη σειρά της σπρώχνει τις προβατίνες της Κρήτης σε πρόωρο τοκετό-αποβολή.

Αυτά είναι τα συμπεράσματα των επιστημόνων σχετικά με το μεγάλο πρόβλημα που απασχολεί τελευταία τους κτηνοτρόφους, ιδιαιτέρως των ορεινών όγκων, που βλέπουν τις προβατίνες τους να χάνουν τα αρνιά τους ή να τα γεννούν ελλιποβαρή, σε άσχημη κατάσταση. Διαπιστώσεις οι οποίες θέτουν το ζήτημα για τη βιωσιμότητα της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας, οι ρίζες της οποίας χάνονται στα βάθη των αιώνων και επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί από κτηνοτρόφους και επιστήμονες. 

Ο κτηνίατρος και πρόεδρος του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ δρ Αλέκος Στεφανάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα των πρόωρων τοκετών, που βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση τελευταία στους ορεινούς όγκους, οφείλεται στον υποσιτισμό των κοπαδιών. Όπως εξήγησε ο κ. Στεφανάκης οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν χρήματα να ταΐσουν τα ζώα τους καταφεύγουν σε φθηνές λύσεις. Μεταξύ αυτών είναι η εκτεταμένη χρήση φθηνού καλαμποκιού που κυκλοφορεί τελευταία στην αγορά. 

Το καλαμπόκι αν και είναι μία πολύ καλή ζωοτροφή, δεν παρέχει  όλες τις απαραίτητες ουσίες για τις προβατίνες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, το καλαμπόκι δεν έχει ιχνοστοιχεία και περιέχει μεγάλη ποσότητα φωσφόρου που εγκλωβίζει το ασβέστιο. Να σημειωθεί ότι γίνεται υπερβόσκηση με φθηνό καλαμπόκι, με αποτέλεσμα τα ζώα να παχαίνουν, αλλά να μη «χτίζουν» δυνατό οργανισμό. 

Ο κ. Στεφανάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην επιβεβαίωση, δυστυχώς, των ανησυχιών που έχουν διατυπώσει κατά καιρούς επιστήμονες και κτηνοτρόφοι, σχετικά με το αρνητικό ισοζύγιο στον τομέα της κρητικής αιγοπροβατοτροφίας. Οι τιμές των ζωοτροφών  αυξήθηκαν κατά 30%, ενώ οι τιμές του κρέατος μειώθηκαν κατά 0,50 ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι και του γάλακτος σημείωσαν πτώση ή παρέμειναν σταθερές στα 0,80 – 0,90 ευρώ το κιλό. Με αυτό το ισοζύγιο ήταν επόμενο να υπάρξουν προβλήματα. Και αν  η κατάσταση συνεχιστεί, τα προβλήματα θα είναι ακόμα μεγαλύτερα. 

Οι περισσότεροι πρόωροι τοκετοί παρατηρούνται στις προβατίνες που έχουν δίδυμα, καθώς όπως είναι υποσιτισμένες, ο οργανισμός τους δεν μπορεί να τα κρατήσει. Συνήθως οι προβατίνες ζούνε, αλλά χάνουν τα αρνιά τους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται κατά την έναρξη των τοκετών σε κάθε κοπάδι. Στη συνέχεια, υπό την επίβλεψη των επιστημόνων, το πρόβλημα κάπως αμβλύνεται.