εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Κύπρος: Ενίσχυση της Αιγοπροβατοτροφίας

0 comments

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας της Κύπρου, το 60% των κονδυλίων για στήριξη της κτηνοτροφίας θα καταβληθούν στους αιγοπροβατοτρόφους.
 
 
 
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ Νίκος Κουγιάλης, απηύθυνε χαιρετισμό στην 1η Παγκύπρια Δεξίωση Αιγοπροβατοτρόφων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός, ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και παρά την οικονομική κρίση η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την ενίσχυσή του κλάδου. Το 60% των κονδυλίων για στήριξη της κτηνοτροφίας θα καταβληθούν στους αιγοπροβατοτρόφους.
 
Σημεία της ομιλίας του κ. Κουγιάλη δημοσιεύουμε:
 
Είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσα στους φίλους αιγοπροβατοτρόφους της Κύπρου. Εκδηλώσεις όπως η σημερινή αναδεικνύουν τη σημασία της κυπριακής βιομηχανίας και τη συνεισφορά της στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας. Η δημιουργία, η ευρηματικότητα και η πρωτοπορία, ήταν και είναι τα χαρακτηριστικά που τονίζουν τη μοναδικότητα της βιομηχανίας του τόπου μας.
 
Ο τομέας της αιγοπροβατοτροφίας αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και παρά την οικονομική κρίση η Κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την ενίσχυσή του κλάδου.
 
Το 60% των κονδυλίων για στήριξη της κτηνοτροφίας θα καταβληθούν στους αιγοπροβατοτρόφους. Ήδη καταβλήθηκε ποσό ύψους 1,7εκ. ευρώ υπό την μορφή της και σύντομα με βάση πρόσφατη Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα καταβληθούν ακόμη 2,4εκ. ευρώ. Επισημαίνω ότι θέλουμε να διασφαλίσουμε ως κόρη οφθαλμού τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας και για το λόγο αυτό οι προσπάθειας μας επικεντρώνονται στη στήριξη και ενίσχυσή του.
 
Όσον αφορά το χαλούμι, το Υπουργείο εργάζεται σκληρά και μεθοδικά για κατοχύρωση του ονόματός του. Διαψεύδω κατηγορηματικά όσα λέγονται για καθυστέρηση, και κωλυσιεργία. Είμαστε στο τελευταίο στάδιο διαβούλευσης, όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΕ. Διαχειριζόμαστε το θέμα με πάσα σοβαρότητα και είναι καλύτερα να λέμε λίγα και να κάνουμε περισσότερα αν θέλουμε να πετύχουμε κατοχύρωση.
 
Για να καταστήσουμε τον αγροτικό τομέα πιο ανταγωνιστικό ξεκινήσαμε μια συντονισμένη προσπάθεια για μείωση του κόστους παραγωγής. Θα εξετάσουμε σχολαστικά όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν, πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, και ζωοτροφές. Ήδη η Κυβέρνηση αποφάσισε να παραχωρήσει αγροτικό πετρέλαιο για σκοπούς κίνησης, 5% επιπλέον σε όσους δικαιούνται χρωματισμένο πετρέλαιο στις επιχορηγούμενες τιμές του Αγροτικού Πετρελαίου. Αποφασίστηκε επίσης μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ για το Αγροτικό Πετρέλαιο από 18% σε 5%, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα των αγροτών και να μειωθεί η γραφειοκρατία.
 
Πρόσθετα, αξιολογώντας την διαμόρφωση της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης της Κύπρου όπως αυτή παρουσιάζεται τα τελευταία 5 χρόνια και με στόχο τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης του οικονομικού φακέλου εκταρικών επιδοτήσεων, προέβηκε σε ενέργειες. Έτσι, η Κύπρος θα απορροφήσει επιπλέον το ποσό των €5,5εκ, που χανόταν τα προηγούμενα χρόνια. Η επιδότηση που θα λάβουν οι αγρότες θα είναι αυξημένη κατά 34% ανά δεκάριο, σύμφωνα με τον ΚΟΑΠ. Η ενισχυμένη εκταρική επιδότηση θα καταβληθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2014.
 
Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι πολλά και δεν λύνονται μόνο με αυτά. Γι΄ αυτό συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά και μεθοδικά για να βγάλουμε τους κτηνοτρόφους από τα αδιέξοδα και να τους διευκολύνουμε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους ώστε να διασφαλίσουν το εισόδημά τους και να βάλουμε το τομέα σε τροχιά ανάπτυξης.
Έχουμε διευκολύνει την αγορά κυπριακών αγροτικών προϊόντων από τις κρατικές υπηρεσίες. Προσπαθήσαμε επίσης να διευκολύνουμε την αγορά κυπριακών προϊόντων με την απορρόφηση από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ακόμη και σε τοπικό επίπεδο.
 
Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στηρίζει την προσπάθεια της Βιομηχανίας «Αλάμπρα» αλλά γενικότερα και της κυπριακής βιομηχανίας με κάθε μέσο, ώστε να διασφαλιστεί και να αναπτυχθεί απρόσκοπτα η στήριξη που παρέχουν προς τους αιγοπροβατοτρόφους του τόπου καθώς επίσης και για να πετύχει αύξηση της παραγωγής και εξαγωγής των κυπριακών προϊόντων προς όφελος της παράδοσης, των παραγωγών, των κτηνοτρόφων, των μεταποιητών και της κυπριακής οικονομίας.