εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Μαύρος Χοίρος

0 comments

 

 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα ημερίδας που πραγματοποιήθηκε για τον ελληνικό μαύρο χοίρο, σταδιακά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για εμπορική ανάπτυξη.
 
 
 
Όπως τονίστηκε στο πλαίσιο της επιστημονικής διημερίδας με θέμα «Ο ελληνικός μαύρος χοίρος. Ιστορική Διαδρομή. Διάσωση – Αναβίωση – Θρεπτική Αξία», που διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λιτόχωρο Πιερίας, η αναβίωση της φυλής γίνεται σιγά – σιγά γεγονός. Είναι ενδεικτικό, ότι, ενώ πριν τρία έτη η φυλή αριθμούσε 150-200 χοιρομητέρες σε όλη την επικράτεια, ευρισκόμενη σε άμεσο κίνδυνο να εκλείψει, τώρα οι καταγεγραμμένες χοιρομητέρες είναι πάνω από 600 και γεννούν περί τα 7.000–7.500 μικρά κάθε χρόνο. 

Η πρόβλεψη μάλιστα, είναι ότι στα επόμενα 3-5 χρόνια η αύξηση του αριθμού τους θα είναι εκθετική, φθάνοντας τις 3.000 χοιρομητέρες, κάτι που αν επαληθευτεί θα αποτελέσει μια κρίσιμη μάζα ζώων, ικανή να παράξει κρέας που να μπορεί να καλύψει ικανοποιητικά ένα σημαντικό μέρος της εγχώριας ζήτησης.

Προς το παρόν υπάρχουν 12 φάρμες στην Ελλάδα (όλες μέλη του πανελλήνιου συνδέσμου εκτροφέων ελληνικού μαύρου χοίρου Εύμαιος). Το σημαντικό, όμως, όπως διαφάνηκε και στη διημερίδα, είναι, ότι στο χώρο θέλουν να εισέλθουν κι άλλοι παραγωγοί. Τα ερωτήματα για το πώς μπορεί κανείς να βρει ζώα, πώς θα τα θρέψει και πού θα διαθέσει το τελικό του προϊόν, ήταν πολλά από παρισταμένους στο ακροατήριο που ξεπερνούσε τα 100 άτομα.

Κρίσιμο σημείο για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των εκμεταλλεύσεων είναι το κόστος παραγωγής. Η εκτροφή του μαύρου χοίρου, όπως επισημάνθηκε, είναι εκτατική και ημιεκτατική και ως εκ τούτου τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησης των βοσκοτόπων, στα πρότυπα χωρών όπως είναι η Ισπανία κι η Ιταλία, που επίσης εκτρέφουν μαύρους χοίρους. 

Σύμφωνα με ερευνητές, ο μαύρος χοίρος πρέπει να είναι σε βοσκοτόπους για να μπορεί να τρώει βελανίδια και κάστανα, διότι με αυτού του είδους τη διατροφή όχι μόνο μειώνεται το κόστος παραγωγής, αλλά δίνεται και πολύ καλύτερης ποιότητας κρέας, καθώς περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά. 

Σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου, ειδικό ερευνητή, ο οποίος έχει μετάσχει στο πρόγραμμα για την αναβίωση της φυλής του μαύρου χοίρου και πλέον βοηθά τους παραγωγούς σε θέματα αναπαραγωγής και ιχνηλασιμότητας, σταδιακά μπαίνουν κανόνες στη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου του είδους, με την καταγραφή στοιχείων σχετικών με την προέλευση τους, το τι θα φάνε, πώς θα σφαχτούν και πώς θα διακινηθούν, σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής και της τυποποίησης και εμπορίας, ώστε το κάθε τελικό προϊόν να είναι επισημασμένο και να παρέχει στοιχεία ιχνηλασιμότητας.