εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Copa – Cogeca: Ανησυχία για Ανεξέλεγκτες Εισαγωγές Καναδικών Κρεάτων στην ΕΕ

0 comments

 

 
Την ανησυχία τους εκφράζουν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca σχετικά με την αυξημένη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για σημαντικές ποσότητες βοείου και χοίρειου κρέατος. 
 
 
 
Η ανησυχία αυτή βασίζεται στην εμπορική συμφωνία μεταξύ Καναδά και ΕΕ, που επετεύχθη την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ενώ οι Copa – Cogeca χαιρέτισαν ταυτόχρονα το γεγονός, ότι οι Καναδοί συμφώνησαν να τηρούν τα Ευρωπαϊκά ποιοτικά πρότυπα παραγωγής.
 
Εξηγώντας τις θέσεις των οργανώσεων λεπτομερώς ο πρόεδρος της Copa, κ. Albert Jan Maat, δήλωσε: «Είδαμε πρόοδο σε ορισμένους τομείς, για παράδειγμα, σχετικά με την αναγνώριση της παραγωγής της ΕΕ και τα πρότυπα ποιότητας, όπως οι γεωγραφικές ενδείξεις (Γ.Ε.). Αυτό είναι ένα καλό βήμα προς τα εμπρός. Είναι ο πρώτος μεγάλος εμπορικός εταίρος που αναγνώρισε την αρχή του συστήματός μας των γεωγραφικών ενδείξεων, παρά τις κάποιες αδυναμίες. Η αποφυγή της χρήσης αυξητικών παραγόντων είναι επίσης καλό. Καλώ τους ευρωβουλευτές και τους υπουργούς της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι αυτό θα περιλαμβάνεται στην τελική συμφωνία και ότι θα τηρούνται τα πρότυπα της ΕΕ. Είναι σημαντικό για τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος της ΕΕ που έχει πληγεί πρόσφατα, λόγω του υψηλού κόστους των ζωοτροφών και από τα αυστηρά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων που εισήχθησαν. Χαιρετίζω επίσης το γεγονός ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στον τομέα των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε σχέση με τις αρχικές συζητήσεις για αυξημένη πρόσβαση των εξαγωγών τυροκομικών της ΕΕ στην αγορά του Καναδά.
 
Αλλά αυτή η συμφωνία, που υπεγράφη μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρωθυπουργού του Καναδά, εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ πιο πέρα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί στον τρέχοντα γύρο συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για την απελευθέρωση των τομέων του χοιρείου και του βοδινού κρέατος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία αναστάτωση στην αγορά κρέατος».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος της Cogeca, κ. Christian Pees, ανέφερε «Η Ε.Ε. συμφώνησε να δώσει αυξημένη πρόσβαση στην αγορά σε μεγάλες ποσότητες βοείου και χοιρινού κρέατος, γεγονός το οποίο είναι απαράδεκτο ακόμη και αν είναι χωρίς ορμόνες. Αυτό είναι κάτι που θέλουμε να εξετάσουν οι υπουργοί της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές, όταν κληθούν να εγκρίνουν την τελική συμφωνία. Το βόειο κρέας είναι ένα ευαίσθητο προϊόν για μας, και η κοινοτική παραγωγή του είναι υπό απειλή. Οι εισαγωγές θα αυξηθούν σημαντικά ως αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας. Επίσης, στο πλαίσιο του τομέα του βοείου κρέατος, θα θέλαμε να δούμε καλύτερη κατανομή των μεταξύ των Ευρωπαϊκών διατηρημένων με απλή ψύξη, φρέσκων και κατεψυγμένων υπέρ του κατεψυγμένου βοείου κρέατος».