εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων

0 comments

 

 

Αύξηση στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, καταγράφει στην τελευταία του έκθεση για την ελληνική οικονομία το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
 
 
Τρόφιμα και ζώα ζωντανά στην κορυφή των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ. Πιο συγκεκριμένα, στα αγροτικά προϊόντα καταγράφηκε ενίσχυση των εξαγωγών κατά 9,9%, με την αξία τους να αγγίζει τα 2,9 δισεκ. ευρώ (από 2,6 δισεκ. ευρώ), ενώ μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στα καύσιμα (+21,9%) με την αξία τους να ξεπερνά τα 6,4 δισεκ. ευρώ (από 5,3 δισεκ. ευρά). Ακολούθως, το συνολικό μερίδιο των εξαγωγών των δύο κατηγοριών προϊόντων στο σύνολο των εξαγωγών ανήλθε στα 3/5.
 
Κατακόρυφη άνοδος των εξαγωγών καταγράφηκε στα λάδια και λίπη ζωικής-φυτικής προέλευσης (+128%), με την αξία τους να ξεπερνά τα 450 εκατ. ευρώ με το μερίδιο τους, ωστόσο, στα Αγροτικά προϊόντα να παραμένει χαμηλό.
 
Σημαντική διεύρυνση εξαγωγών σημειώθηκε στα τρόφιμα και ζώα ζωντανά, δεδομένου ότι αποτελούν τη σημαντικότερη κατηγορία εξαγώγιμων προϊόντων μεταξύ των αγροτικών, με την αξία τους να υπερβαίνει κατά 3,1% (+ 62,3 εκατ. ευρώ) την αντίστοιχη κατά το προηγούμενο έτος. Στον αντίποδα, υποχώρηση των εξαγωγών κατά 13,6% ση-μειώθηκε στα Ποτά-Καπνός με την αξία αυτών να διαμορφώνεται από τα 397 εκατ. ευρώ πέρυσι στο πρώτο επτάμηνο στα 342 εκατ. ευρώ φέτος την ίδια περίοδο, αναφέρει η έκθεση του ΙΟΒΕ.