εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Παραγωγή Σκληρού Σίτου

0 comments

 

 Παραγωγή Σκληρού Σίτου
Η καλλιεργητική περίοδος 2012/13 χαρακτηρίζεται από σημαντική πτώση εκτάσεων και παραγωγής σκληρού σίτου στις δύο μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες της ΕΕ – 27, την Ιταλία και τη Γαλλία.
 
 
Στις 2 Οκτωβρίου 2013 συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας των Σιτηρών της COPA-COGECA. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, η καλλιεργητική περίοδος 2012/13 χαρακτηρίζεται από σημαντική πτώση εκτάσεων και παραγωγής σκληρού σίτου στις δύο μεγαλύτερες παραγωγικές χώρες της ΕΕ – 27, την Ιταλία (-460 χιλ. στρέμματα) και την Γαλλία (-1 εκ. στρέμ.).
 
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Δήμητρας Μάρδα, στέλεχους της ΠΑΣΕΓΕΣ,  οι προγενέστερες χαμηλές τιμές παραγωγού σκληρού σίτου, οφειλόμενες σε ποιοτική μείωση, ανακαθόρισαν την επιλογή των αγροτών και στη Γαλλία, ειδικότερα, έστρεψαν τους παραγωγούς στην καλλιέργεια μαλακού σίτου. 
 
Αντίθετα στην Ισπανία, μετά από μία εξαιρετικά αντίξοη χρονιά (2012) καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής σκληρού σίτου (+120%), οι αποδόσεις του οποίου ανέκαμψαν σε ικανοποιητικά επίπεδα. Στην Ελλάδα, επίσης, εκτιμάται αύξηση της παραγωγής. 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της COPA, κατά την εμπορική περίοδο 2013/14 στην ΕΕ-27 οι στρεμματικές αποδόσεις όλων των σιτηρών , πλην του σόργου, κατέγραψαν αύξηση, ενώ η παραγωγή μαλακού σίτου αυξήθηκε κατά 8,6% στους 133,8 εκ τόνους. Λόγω αυξημένων αποδόσεων , η παραγωγή σκληρού σίτου αυξήθηκε κατά 2,6% στους 8,1 εκ τ. παρά τη σημαντική μείωση των εκτάσεων (-18,5%). Η μέση  στρεμματική απόδοση αραβοσίτου κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των σιτηρών (+10,7%), ώστε η παραγωγή αραβοσίτου εκτιμάται αυξημένη στους 63,6 εκ. τ (+13,2%).
 
Για τη νέα ΚΑΠ
 
Ως προς την νέα ΚΑΠ, διαφαίνεται η προοπτική επανεθνικοποίησης των γεωργικών πολιτικών και ενώ τα κράτη – μέλη δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τις θέσεις τους,  ορισμένοι εκπρόσωποι (Γαλλίας , Βουλγαρίας κ.α.) κατέστησαν σαφές ότι οι χώρες τους σχεδιάζουν να  χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα των συνδεδεμένων ενισχύσεων για την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών.