εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Διαπραγματεύσεις για Ελεύθερο Εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ

0 comments

 

 

Ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στις ΗΠΑ. 
 
 
Την επόμενη εβδομάδα, μια ομάδα Αμερικανών εμπειρογνωμόνων και αξιωματούχων θα έφθανε στις Βρυξέλλες για να τη συνέχιση της διαβούλευσης επί της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου, αλλά η Ουάσιγκτον δήλωσε ότι, με την παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν μπορεί να στείλει ομάδα εμπειρογνωμόνων σε πλήρη σύνθεση. Οι αμερικανικές αρχές είχαν πρόβλημα στην έγκριση του προϋπολογισμού.
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, άλλες δυο ημέρες «λουκέτο» στις ΗΠΑ θα προκαλέσουν στην οικονομία, ζημιά ανάλογη με εκείνη που προκάλεσε η θεομηνία του περασμένου μήνα σε 17 επαρχίες γύρω από τον Κολοράντο και κόστισε τουλάχιστον 2 δισ. δολάρια. Οι καταστροφικές συνέπειες του «λουκέτου» δεν θα περιοριστούν μόνο στους μισθούς και τα εργασιακά των 800.000 ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Οι επιπτώσεις θα είναι έκδηλες στην αγορά εργασίας, καθώς, σύμφωνα με έρευνα της κυβέρνησης, το 29% των εργοδοτών σκοπεύουν να καθυστερήσουν να κάνουν προσλήψεις, ενώ το 58% ανέφερε ότι όλη αυτή η κατάσταση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις.
 
Σε πολιτικό επίπεδο, ο Αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε χθες νέα δραματική έκκληση προς το Κογκρέσο να ενεργήσει γρήγορα, ώστε να ξαναλειτουργήσουν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες αλλά και να αυξήσει το ταβάνι του χρέους των ΗΠΑ. «Έχω την ισχυρή εντύπωση ότι υπάρχουν αρκετές ψήφοι», στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να περάσουν τα νομοσχέδια, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας και πάλι τους βουλευτές «να οργανώσουν μια ψηφοφορία αμέσως. Θα επιθυμούσα να συνομιλήσω για τα πάντα με τους Ρεπουμπλικάνους, όχι όμως υπό την απειλή του κλεισίματος ή της χρεοκοπίας του κράτους», σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.