εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ευλογιά Αιγοπροβάτων

0 comments

 

Νέα κρούσματα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα διαπιστώθηκαν σε μονάδα στο  στο Ν. Θεσσαλονίκης.
 
Με αφορμή την εμφάνιση κρούσματος ευλογιάς σε μικρή οικόσιτη εκμετάλλευση αιγοπροβάτων αποτελούμενης από έξι αιγοπρόβατα στην περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση που αφορά στην ενημέρωση και σε μέτρα πρόληψης των κτηνοτρόφων για την ευλογιά των αιγοπροβάτων.
 
Στις 4 Οκτωβρίου 2013 στο Νομό Θεσσαλονίκης επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά σε πρόβατα η νόσος της ευλογιάς. Η ευλογιά των αιγοπροβάτων είναι μία πολύ σοβαρή ιογενής νόσος με μεγάλη μεταδοτικότητα και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό και την εμφάνιση εξανθημάτων στο δέρμα με ιδιαίτερη εντόπιση στην κοιλιακή χώρα στις μασχάλες στο κεφάλι και στο κάτω μέρος της ουράς.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τη νόσο και εύκολα μπορεί να εντοπίσει ο κτηνοτρόφος είναι ο μεγάλος αριθμός εξανθημάτων, βλατίδων και εφελκίδων κόκκινου χρώματος στην κοιλιακή χώρα – μαστούς. Αν κατά τον έλεγχο των ζώων ο κτηνοτρόφος εντοπίσει τέτοιες αλλοιώσεις, πρέπει να ειδοποιήσει αμέσως την πλησιέστερη Κεντρική Υπηρεσία και να αναφέρει το περιστατικό.
 
Τα προληπτικά μέτρα για την προστασία της εκμετάλλευσης από τη μόλυνση είναι τα παρακάτω:
 
• Περιορίζουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην εκμετάλλευσή μας στον απολύτως απαραίτητο.
•Τοποθετούμε λεκάνη απολύμανσης σε κάθε είσοδο και έξοδο της εκμετάλλευσης, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα απολυμαντικά για το σκοπό αυτό.
• Αποφεύγουμε τις μετακινήσεις των ζώων.
• Δεν επιτρέπουμε σε οχήματα – και ειδικά σε αυτά που μεταφέρουν ζώα- να εισέρχονται στην εκμετάλλευση.
• Φροντίζουμε ώστε οι ζωοτροφές να ξεφορτώνονται είτε στην είσοδο της εκμετάλλευσης είτε σε χώρο μακριά από το χώρο ενσταυλισμού.
• Αναβάλλουμε την αγορά των ζώων που πιθανόν είχαμε προγραμματίσει.
• Ενημερώνουμε τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές για την εμφάνιση ύποπτων κλινικών συμπτωμάτων σε ζώα της εκμετάλλευσης.
• Δεν επισκεπτόμαστε άλλες εκμεταλλεύσεις.
• Απαιτούμε από τα οχήματα που παραλαμβάνουν γάλα να φέρουν κινητό εξοπλισμό ικανό να απολυμαίνει επαρκώς το όχημα πριν από την είσοδο και έξοδο από την εκμετάλλευση.


Ευελπιστούμε στη συνεργασία σας για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της περιοχή σας και της χώρας, καθώς οι ζημιές από τους επιβαλλόμενους περιορισμούς και τα μέτρα είναι τεράστια.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Μ.Ε Θεσσαλονίκης είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση στα τηλέφωνα 2310 478315 – 317».


Παράλληλα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να δοθεί αποζημίωση στους κτηνοτρόφους που επλήγησαν για τα κρούσματα ευλογιάς σε πρόβατα στον Έβρο. 


Συγκεκριμένα, σε επιστολή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνουν το πρόβλημα στο οποίο έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι του Έβρου με την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς στα πρόβατα.

Η επιστολή έχει ως εξής: 
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αθήνα, 8.10.2013

ΘΕΜΑ: Καταστροφή της κτηνοτροφίας στο Νομό Έβρου εάν δεν ληφθούν μέτρα

Ο ρόλος της κτηνοτροφίας είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της χώρας μας και ιδιαίτερα για τη παραμεθόριο περιοχή. Δυστυχώς όμως η υπαγορευμένη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η  Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει στους κτηνοτρόφους σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Σε πολύ δυσκολότερη κατάσταση έχουν περιέλθει  οι κτηνοτρόφοι του Νομού Έβρου λόγω τους εμφάνισης της μεταδιδόμενης στους ανθρώπους ζωονόσου ευλογιάς. Τα μέτρα που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση της  υποχρεώνουν τους μεν παραγωγούς, στα ζώα των οποίων ανιχνεύθηκε η νόσος, να σφάξουν τα κοπάδια τους, στους δε υπόλοιπους, να τα κλείσουν για πολλές μέρες στις στάνες τους.

Τα μέτρα αυτά, χωρίς την παράλληλη οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων, θα δημιουργήσουν πολλαπλά προβλήματα και θα καταστούν  καταστροφικά για την ζωική παραγωγή της περιοχής και για τους κατοίκους. Όπως εκτιμούν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες, πολλοί παραγωγοί λόγω του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών και της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει, δεν έχουν προμηθευτεί ακόμη ζωοτροφές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμορφωθούν με τον εγκλεισμό των ζώων, ενώ όσοι κρατήσουν τα ζώα τους στους στάβλους θα αναγκαστούν να καταναλώσουν τις ζωοτροφές που είχαν προμηθευτεί για το χειμώνα και να επιβαρυνθούν υποχρεωτικά εκ νέου με το κόστος των ζωοτροφών. Όσοι δε σφάξουν τα ζώα τους θα λάβουν αποζημίωση πολύ μικρότερη από το κεφάλαιο που θα πρέπει να καταβάλουν για την ανασύσταση των κοπαδιών τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί και λαμβάνοντας υπόψη τα χαρακτηριστικά της ευλογιάς (εστίες, προσβεβλημένες περιοχές, τρόποι μετάδοσης, καιρικές συνθήκες), ως πιθανότερη προέλευση της προσβολής θεωρείται η γειτονική περιοχή της Τουρκίας, όπου τα κοπάδια που έχουν προσβληθεί από την ευλογιά δεν θανατώνονται με αποτέλεσμα να μη σταματά η εξάπλωση, παρόλα  τα εξοντωτικά μέτρα που λαμβάνονται  στην Ελλάδα.

Προκειμένου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις σε υπαλλήλους τόσο για τη διερεύνηση της επιζωοτίας, όσο και για την ενημέρωση των κτηνοτρόφων και την επιτήρηση των επιβαλλόμενων μέτρων, προχωράει στην εκτός έδρας μετακίνηση υπαλλήλων από άλλους νομούς. Όμως στους μετακινούμενους υπαλλήλους δεν καταβάλλεται  το σύνολο των δαπανών τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται γι’ αυτούς, μετά την μεγάλη μείωση των αποδοχών τους, μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. 

Επειδή
1) όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν  οι κτηνοτρόφοι, στο Νομό Έβρου συντελείται μία «γενοκτονία» της κτηνοτροφίας, 
2) τα επιβαλλόμενα μέτρα δεν θα έχουν αποτέλεσμα χωρίς την παράλληλη οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων,
3)η γειτνίαση με χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει την επικινδυνότητα εμφάνισης τέτοιων φαινομένων με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να επιβαρύνονται πολύ περισσότερο,
4) οι υπάλληλοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υποχρεώνονται σε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση λόγω  μη κάλυψης του συνόλου των εξόδων της εκτός έδρας μετακίνησής τους,
5)το συνολικό αγροτικό εισόδημα στη χώρα έχει μειωθεί κατά 20% ( 1,4 δισ. ευρώ) την τετραετία 2009-2012 σύμφωνα με έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ, με αντίστοιχη άνοδο 1 δισ. ευρώ του κόστους παραγωγής  λόγω αύξησης κατά 31% του κόστους των ζωοτροφών, 64% του ενεργειακού κόστους και 93% των φορολογικών  επιβαρύνσεων και  
6) είναι προφανής η σημασία του πρωτογενούς  τομέα στην διατροφική επάρκεια της χώρας και στην  επιβίωση της ενδοχώρας και των μειονεκτικών περιοχών  αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος και  της βιοποικιλότητας. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Αν προτίθεται να χορηγήσει στους κτηνοτρόφους άμεσα έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα πρόσθετα έξοδα που έφερε η ευλογιά;
2. Με ποια επιπλέον μέτρα θα ενισχύσει τους κτηνοτρόφους, που καταστράφηκαν τα κοπάδια τους;
3. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ε.Ε., ώστε να σταματήσει η μετάδοση νόσων από τις γειτονικές χώρες, για την προστασία των ντόπιων παραγωγών και της εθνικής οικονομίας;
4. Αν θα καλύψει τα έξοδα των υπαλλήλων που καλούνται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οικονομικά;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Αποστόλου Ευάγγελος
Αιχάν Καρά Γιουσούφ
Αμμανατίδου Λίτσα
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν