εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Προοπτικές της Κτηνοτροφίας στην ΕΕ

0 comments

 

Σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, αναμένεται ανάκαμψη κτηνοτροφίας στην ΕΕ το 2014 με  μείωση στο αιγοπρόβειο κρέας και το αγελαδινό γάλα στη χώρα μας.
 
 
Η καλή παγκόσμια παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων αναμένεται να φέρει ισορροπία στην αγορά των ζωοτροφών, σύμφωνα με την φθινοπωρινή έκθεση Short-term outlook 2013, που εκδίδουν οι εμπειρογνώμονες της αγοράς της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στον τομέα της κτηνοτροφίας, η μείωση της παραγωγής της ΕΕ το 2013 του βοείου κρέατος και χοιρινού κρέατος αναμένεται να αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση της παραγωγής κρέατος πουλερικών. 
 
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, από το 2012 έχουμε συνεχή φθίνουσα πορεία στο αιγοπρόβειο κρέας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί και το 2014. Για τον γαλακτοκομικό τομέα, μετά από τις σχετικά υψηλές τιμές παραγωγού αγελαδινού γάλακτος λόγω της αυξημένης παγκόσμιας ζήτησης, η παραγωγή της ΕΕ αυξήθηκε από το καλοκαίρι με την βελτίωση των καιρικών συνθηκών και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά το επόμενο έτος. Αντίθετα στη χώρα μας, για το 2012/2013, είχαμε μείωση της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος κατά –2,2% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Η μείωση προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2014. 

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση, κατά την εμπορική περίοδο 2012/2013 η Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασε χαμηλή διαθεσιμότητα στα σιτηρά, κυρίως αυτά που προορίζονται για ζωοτροφές. Όμως οι συγκομιδές του 2013 έφεραν αύξηση στην παραγωγή δημητριακών, που αναμένεται να «ανακουφίσει» την αγορά κατά την έναρξη της νέας εμπορικής περιόδου. Όπως αναφέρει η έκθεση όλες οι καλλιέργειες δημητριακών σημείωσαν αύξηση, κατά μέσο όρο 8%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. 

Στην κτηνοτροφία προβλέπεται ότι από το 2014 η παραγωγή βοείου και χοιρινού κρέατος αναμένεται να ανακάμψει λόγω αύξησης της διαθεσιμότητας των μόσχων γαλακτοπαραγωγής και αύξησης του αριθμού χοιρομητέρων. 
 
Η παραγωγή πουλερικών στην ΕΕ συνεχίζει να παρουσιάζει ανάκαμψη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 οι σφαγές πουλερικών έφτασαν τα 12,5 εκατ. τόνους, σημειώνοντας μια αύξηση κατά 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. 
 
Όσον αφορά τον τομέα των αιγοπροβάτων παρουσιάζει αυξομειώσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ. Έτσι η αύξηση της παραγωγής αιγοπρόβειου κρέατος το 2012 στο Ηνωμένο Βασίλειο (+4%) και στη Ρουμανία (+3,5%) δεν ήταν αρκετή για να ισορροπήσει τη μείωση που παρουσιάστηκε στην Ισπανία (-4%), τη Γαλλία (-2,2%) και την Ελλάδα (-2%). Συνολικά για το 2012 στην ΕΕ είχαμε κατά μέσο όρο μείωση της παραγωγής κατά –0,8%. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έκθεσης, η μείωση συνεχίστηκε το 2013 (-0,7%) και προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2014 (-0,5%). Πάντως σταδιακά φαίνεται να ανακάμπτει στην ΕΕ η κατανάλωση του αιγοπρόβειου κρέατος μετά το 2012. 

Όσον αφορά τον γαλακτοκομικό τομέα, η μειωμένη παραγωγή αγελαδινού γάλακτος στη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013, οδήγησε σε άνοδο των τιμών στην ΕΕ που, σύμφωνα με την έκθεση, έφτασαν τον περασμένο Ιούλιο στα 36 λεπτά το κιλό. Επίσης οι ευρωπαϊκές τιμές στο βούτυρο παρουσίασαν αύξηση κατά 30% σε σχέση με το 2012. Όμως στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 προβλέπεται να αυξηθούν οι παραγωγές αγελαδινού γάλακτος στις ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται να «πιεστούν» προς τα κάτω οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων στην ΕΕ. Πάντως για το 2014, αν υπάρχει μείωση τιμών στις ζωοτροφές, αναμένεται να έχουμε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής ιδιαίτερα στη Γαλλία. Στο μεταξύ συνεχίζεται τα τελευταία χρόνια η αύξηση του αριθμού των γαλακτοπαραγωγικών αγελάδων στα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα ο αριθμός των ζώων αυξάνει κυρίως στις Κάτω Χώρες, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία.