εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Σήμα Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας

0 comments

 

 
Στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων ANUGA και σε ειδική εκδήλωση στην Κολωνία, εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ και του Συνδέσμου Εισαγωγέων Τροφίμων θεσμοθέτησαν το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας».
 
 
Για την επίτευξη των παραπάνω, ΕΣΕΕ και Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε (Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού) στις 7 Οκτωβρίου 2013 στο πλαίσιο της έκθεσης τροφίμων ANUGA για λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες εστίασης, σε ειδική εκδήλωση στην Κολωνία, θεσμοθέτησαν το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας», το οποίο θα λαμβάνουν επιχειρήσεις του εξωτερικού, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και διαδικασίες. Επιπλέον, στα πλαίσια της λειτουργίας του σήματος, συμφωνήθηκε να πραγματοποιείται ανά διετία διαγωνισμός για την βράβευση του πιο πρωτότυπου και βέλτιστου πιάτου ελληνικής μεσογειακής γαστρονομίας.
 
Η ΕΣΕΕ, από την πλευρά της, θα αναλάβει:
– Την ενημέρωση των ελληνικών επιχειρήσεων και καταναλωτών για το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας» και τα οφέλη από την θεσμοθέτησή του για αυτές και την ελληνική οικονομία συνολικά.
– Την ανάπτυξη και ενημέρωση με περιεχόμενο δίγλωσσης (ελληνικά – αγγλικά) διαδικτυακής πύλης (portal), μέσω της οποίας κάθε ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει πληροφόρηση για το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας», τις διαδικασίες λήψης του σήματος και άλλες χρηστικές πληροφορίες που αφορούν τα ελληνικά προϊόντα και την ελληνική γαστρονομία. Μέσω της πύλης θα παρέχονται σε επαγγελματίες του χώρου, υπηρεσίες εκπαιδευτικών και ενημερωτικών συμβουλών για την καλύτερη αξιοποίηση των ελληνικών προϊόντων από τις επιχειρήσεις εστίασης του εξωτερικού (ενδεικτικά: forums, webinars κτλ).
– Το σχεδιασμό και την παραγωγή του «Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας» και την κατοχύρωση ονόματος και σήματος σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
– Την εκπαίδευση επαγγελματιών και στελεχών των πιστοποιημένων επιχειρήσεων στην ετοιμασία εδεσμάτων με χρήση ελληνικών προϊόντων.

Από την άλλη πλευρά, ο Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε θα αναλάβει:
– Την ενημέρωση των επιχειρήσεων του εξωτερικού για το «Σήμα Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας», τα οφέλη από την λήψη του, τις διαδικασίες και τα κριτήρια λήψης του σήματος.
– Την ετοιμασία του αναγκαίου υλικού για την διαδικασία ελέγχου των επιχειρήσεων (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: αίτηση συμμετοχής, ενημερωτικό έντυπο για τη διαδικασία και τα κριτήρια πιστοποίησης κτλ.).
– Τη συλλογή του αναγκαίου υλικού (ενδεικτικά και μη περιοριστικά: κείμενα, εικόνες, οικονομικά στοιχεία, υπεύθυνες δηλώσεις / βεβαιώσεις κτλ) από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για τη διαδικασία του ελέγχου.
– Την συμβουλευτική διαδικασία ικανοποίησης των κριτηρίων λήψης σήματος από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη λήψη αυτού.
– Την απόδοση του σήματος στις επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί.
– Την υποστήριξη της ΕΣΕΕ στην προσθήκη περιεχομένου της δικτυακής πύλης που αναφέρεται ανωτέρω.

Η ενεργοποίηση της εν λόγω συμφωνίας έρχεται να δώσει μια πρώτη απάντηση στο φλέγον θέμα της ενίσχυσης της εξωστρέφειας της ελληνικής αγοράς. Θεωρούμε ότι η Έκθεση της Κολωνίας θα αποτελέσει το έναυσμα για την έναρξη των διαδικασιών προώθησης του ελληνικού σήματος. Η κοινή προσπάθεια ΕΣΕΕ και Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε είναι πολύ σημαντική, αφού θα αποκαλύψει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του όλου εγχειρήματος και θα επιτρέψει την ασφαλέστερη προώθηση του Σήματος Ποιότητας Ελληνικής Μεσογειακής Γαστρονομίας και σε πολλές άλλες χώρες.

Προτεραιότητα της ΕΣΕΕ είναι να προωθήσει με αποτελεσματικό τρόπο την ελληνική παραγωγή στο εξωτερικό και να βοηθήσει στη βελτίωση της αναγνωρισιμότητας των ελληνικών προϊόντων. Σε αυτό, πολύτιμοι αρωγοί είναι οι Έλληνες του εξωτερικού και οι πολύτιμες γνώσεις τους στις αγορές των χωρών που διαμένουν και δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά.
 
Μία από τις πλέον σημαντικές προϋποθέσεις για την καλύτερη προώθηση των προϊόντων της χώρας μας στο εξωτερικό είναι η διασφάλιση του σήματος ποιότητας. Η Ελλάδα έχει την τύχη λόγω μορφολογίας, κλίματος και οικονομικής παράδοσης να δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και να παράγει προϊόντα μοναδικά και υψηλής ποιότητας.