εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Πτηνοτροφία της Ηπείρου

0 comments

 

 
Με αναφορά του ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής κοινοποιεί τα αιτήματα της «Πτηνοτροφικής» μέσω επιστολής του προέδρου της, καθώς και της ΕΑΣ Ιωαννίνων, Χριστόδουλου Μπαλτογιάννη.
 
 
Στην επιστολή που απευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρονται τα δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους πτηνοτρόφους της Ηπείρου. Οι πτηνοτρόφοι ζητάνε δύο βασικά πράγματα: να ενταχθεί η ελληνική πτηνοτροφία στην ενιαία συνδεδεμένη ενίσχυση και να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για τον κλάδο. 

Για το πρώτο θέμα, την ενιαία συνδεδεμένη ενίσχυση, έχουν ήδη προταθεί ο καπνός και το χοιρινό κρέας, ενώ είναι ανοιχτή η ένταξη και άλλων τομέων. Ενόψει της νέας ΚΑΠ, προτείνουν να προστεθούν και οι πτηνοτρόφοι στον σχετικό κατάλογο και η Ελλάδα να επιλέξει κατ’ αρχήν ως δικαιούχους τομείς συνδεδεμένης ενίσχυσης το κρέας πουλερικών, ειδικότερα τις εκμεταλλεύσεις μεσαίου μεγέθους, πρωτογενούς παραγωγής σε παραδοσιακές περιοχές εκτροφής πτηνών.
 
Επίσης, οι πτηνοτρόφοι αναλύουν μια σειρά λόγους, όπως η διαρκής κάμψη των εργασιών στην πτηνοτροφία και το μέγεθος των επιχειρήσεων, καθώς και η στήριξη στην τοπική οικονομία.
 
Ανάλογα είναι τα επιχειρήματα και για τη μείωση της φορολογίας. Οι πτηνοτρόφοι αναφέρονται και σε εταιρίες του κλάδου που έχουν κλείσει λόγω κρίσης ή έχουν ενταχθεί σε πτωχευτικούς νόμους όπως ο Πτηνοτροφικός Άρτας και ζητάνε να απαλλάσσονται από την προκαταβολή φόρου και οι εταιρίες να επιβαρύνονται με μικρότερους συντελεστές. Μάλιστα, ζητάνε άμεση εφαρμογή, με μείωση του συντελεστή από το 26% στο 13% για το 2013. 

Ο κ. Κασσής με αφορμή την κατάθεση των αναφορών, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ότι στόχος του, με την κατάθεση των αναφορών, είναι να «υπάρξουν ενέργειες και κινήσεις από την ελληνική κυβέρνηση που θα διευκολύνουν το χώρο αυτό και δε θα δημιουργούνται προβλήματα σε ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα».