εγγραφείτε: Άρθρα

leader

Ημερίδα για τη Νέα ΚΑΠ

0 comments

 

 
Ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την ΠΑΣΕΓΕΣ.
 
Στο πλαίσιο του προγράμματος προβολής για τη νέα ΚΑΠ, που υλοποιεί η ΠΑΣΕΓΕΣ, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα. Στόχος η διατροφική επάρκεια. Στα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης, η διαπίστωση πως δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερες απώλειες όσον αφορά στα κονδύλια, εφόσον υπάρξει συνεννόηση σε εθνικό επίπεδο.
 
Προτού καταλήξουμε σε οποιοδήποτε σενάριο για την νέα ΚΑΠ και την υλοποίησή της στη χώρα μας, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε σχεδιασμό της αγροτικής πολιτικής, συνολικότερα, είπε ο κ. Καραμίχας, δίνοντας ταυτόχρονα τις προτεραιότητες της ΠΑΣΕΓΕΣ, οι οποίες είναι: η διατροφική επάρκεια, η οικονομική, κοινωνική και περιφερειακή σύγκλιση, η έμφαση στην κτηνοτροφία και η ανάπτυξη της περιφέρειας και φυσικά των μειονεκτικών περιοχών.

Ο κ. Γιάννης Κολυβάς, προϊστάμενος του Γραφείου Βρυξελλών της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην ομιλία του τόνισε, ότι είναι σημαντικά αυτά που ήδη πετύχαμε ως χώρα στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα πρόσθεσε πως η ΚΑΠ έχει χάσει τα κοινά της χαρακτηριστικά, δίνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, όπου με τη νέα ΚΑΠ θα χωριστεί σε 200 περιφέρειες, όσον αφορά τη χορήγηση ενισχύσεων. Υπάρχει κίνδυνος μετά το 2020 για ολική επανεθνικοποίηση, που μπορεί να φέρει μείωση χρηματοδοτήσεων, εκτίμησε, ενώ τόνισε πως οι ενισχύσεις πρέπει να πηγαίνουν σε όσους παράγουν.
 
Σε συνοπτική παρουσίαση της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ΚΑΠ μετά το 2013 προχώρησε ο κ. Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ τις απόψεις του ΥΠΑΑΤ για την ΚΑΠ μετά το 2014 παρουσίασε ο κ. Δημήτρης Μελάς, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.